У нашому не своєму телеефірі

У нашому не своєму телеефірі

1 Вересня 2013
13838
1 Вересня 2013
18:35

У нашому не своєму телеефірі

13838
Українське і російське ТБ продовжує культивувати образ Сталіна як міф про «велику країну»
У нашому не своєму телеефірі
У нашому не своєму телеефірі

На жаль, в Україні, принаймні в Києві, у кіосках преси не знайдеш україномовного і українокультурного спеціалізованого тележурналу. Тому мені доводиться користуватися виданням «TV-парк». Хоча редакція його розташована в столиці України, змістовне наповнення абсолютно російське: «зірки» сусідньої країни, хто з ким завів роман, хто одружився, хто розвівся, хто кого активно не любить тощо. Ми впевнено йдемо до того стану, коли пересічний українець буде краще інформований про те, що відбувається в славному російському місті Урюпінську, ніж про життя рідного Харкова або Дніпропетровська.

 

У № 33 за поточний рік на сторінці три виявлено вельми екзотичне з точки зору політкоректності повідомлення у замітці «Наташа Корольова отримала незвичайний подарунок». «Перл» виглядав так: «Як справжній хохолушці, Корольовій вручили у подарунок сало». Чи означає подібне, що ми можемо чекати на сторінках «TV-парку» повідомлень про справжніх «москалів», «ляхів», «жидів», «чурок», «чучмеків», «макаронників», «мамалижників», «жабників» тощо? Чи в «TV-парку» замисляться  щодо  якоїсь  національної  тактовності?

 

Зрозуміло, співробітники журналу можуть називати себе як завгодно, це справа індивідуальна. Але в публічному середовищі слід утримуватися від вуличних кличок, тим більше що існує офіційно-літературне найменування відповідних національностей. Журнал за змістом і духом явно тяжіє до ліберальної громадськості і цілком логічно виникає питання: яке ця публіка буде після «хохолушки» мати моральне право висувати претензії Ірині Фаріон та Ігорю Мірошниченку з ВО «Свобода»?

 

Але про телепередачі «TV-парк» повідомляє досить справно і може бути використаний для орієнтації в телепросторі.

 

ОБРАЗ НОСТАЛЬГІЇ ТА... ЕЛЕМЕНТ ПРОПАГАНДИ

 

Канал «ENTER-ФІЛЬМ» півмісяця демонстрував серіал «Сталін-LIVE». Ресталінізація пострадянського простору стає дедалі жорсткішою, більш зухвалою й віддаленою від історичних реалій. І в цьому важко не помітити політичного наміру, оскільки без відмивання Сталіна неможливо штампувати більш-менш правдоподібні міфи про «велику країну», про «славне минуле», про «правильне життя» радянських поколінь. Ось чому використовується прийом олюднення тирана, якого показують у колі сім'ї, де він зовсім не страшний, на тлі його любовних захоплень, побутових звичок, коли монстр стає звичайною, в чомусь навіть симпатичною і привабливою людиною. А звіряча жорстокість, підступність, лицемірство і віроломство - все це виноситься за дужки, це, мовляв, «робота у нього була така», а сам по собі він добряк і симпатяга. Аналогічні серіали можна зняти й про інших тиранів. Наприклад, про Гітлера, який був скромником у побуті, вегетаріанцем, любив тварин (зокрема свою вівчарку Блонді), сентиментально обожнював старих партійних товаришів, а в 1920 роки, за спогадами німецьких аристократок, чарував жінок світськими манерами і приємністю в спілкуванні. Це якщо абстрагуватися від усього іншого.

 

У випадку зі Сталіним російські майстри екрану успішно абстрагуються. У відомого дослідника тоталітаризму Ханни Арендт можна знайти вислів «банальність зла». Коли в Ізраїлі судили Адольфа Ейхмана, громадськість чекала зустрічі з чудовиськом, а побачила дрібного, примітивного і безбарвного чиновника, навіть не людину, а бюрократичну функцію. Ейхману доручили розв'язати єврейське питання, і він його розв'язав ціною в декілька мільйонів людських життів. А доручили б йому розв'язати питання про постачання вермахту теплої білизни, і він зайнявся б цим із властивою йому акуратністю й старанністю.

 

В аналогії сталінщини баналізація зла досягається за рахунок зведення історичних подій до їхньої побутової іпостасі. Багато юних громадян, історична освіта яких вичерпується такими ось серіалами, щиро не розумітимуть, а в чому, власне, злочинність Сталіна і його цивілізації, адже це загалом кумедний і симпатичний дідусь.

 

У такому ж стилі знятий і фільм «Син батька народів», показаний на телеканалі «Інтер». У центрі сюжету «тяжка доля» сина диктатора Василя Сталіна. Ну, тяжкою вона стала тільки після смерті батька. На жаль, сценариста не надихнула дійсно трагічна доля дітей мільйонів розстріляних і замучених «ворогів народу», жертв Голодомору, розкуркулених селян і депортованих народів.

 

Василь Сталін був досить типовим представником номенклатурної «золотої молоді», якій, як співається в одній популярній у ті часи і гранично брехливій пісні, «везде у нас дорога». Сталінський синок був не з полохливих, воював, особисто збив два німецьких літаки (хоча і прикривав його в повітряних боях цілий авіаполк), за чужі спини не ховався. Хоча із задоволенням використовував одну з цих спин, а саме свого батька. Хороших льотчиків у радянських ВПС було немало, проте тільки Вася Сталін встиг у 21 рік стати полковником (кращий радянський ас Іван Кожедуб у ці роки був сержантом), а до 27-ми генерал-лейтенантом і командувачем авіацією Московського округу. Настільки феноменальна кар'єра яскраво ілюструє легендарну скромність Васіного тата. Деякі історики стверджують, що думав вождь і про те, аби передати країну синові (як зробив у Північній Кореї сталінський висуванець Кім Ір Сен, який заснував комуністичну династію), але плани були зруйновані особистими якостями Васі, п'яниці, бешкетника і баболюба. Такі руки не могли нічого втримати, що ж йому передаси.

 

Серіал «Син батька народів» нагадує «житіє святого», благородний батько все намагається наставити на шлях істинний своє заблудле чадо, не даючи йому остаточно деградувати і постійно надриваючи переживаннями батьківське серце. При цьому вождь дає масам уроки скромності і вимогливості. Сценарист і режисер любовно обіграють сцену з приїздом до кремлівської школи Йосифа Сталіна, який почув про хуліганські витівки Василя Йосифовича. Диктатор вибачається за погане виховання сина перед переляканим на смерть директором Лазарем Соломоновичем, а потім відважує ляпас Васі. Лазар Соломонович з переляку заганяє дітей у школу, оскільки негоже їм спостерігати, як найясніший батько карає благородного спадкоємця, кронпринца.

 

На жаль, незважаючи на те, що всі європейські структури засуджують злочини сталінщини і прирівнюють їх до злочинів нацизму, в Росії і Україні ідеологія сталінізму легітимізується і відроджується, зокрема на ТБ. У телевізійному просторі нашої країни флагманом цього процесу виступає канал «Інтер». Навіть у радянські часи фільми такого штибу називали «лакуванням дійсності». У них є дві безперечні складові: ностальгія за «прекрасними сталінськими часами» і нестримна пропаганда.

 

Інколи, звичайно, просочується і деяка правда, наприклад, про те, як плазують перед Васею Сталіним командири всіх рангів. Дуже живописна сцена, як у ресторані курсант авіаційного училища Василь Сталін побив капітана. Будь-який інший курсант пішов би під трибунал і швидше за все був би розстріляний, але тільки не сталінський синок. Тут у сценариста прорізався момент істини. До речі, деякі нинішні «сталінські соколи», справедливо тавруючи і засуджуючи поведінку «мажорів», люблять посилатися на минулі «скромні часи». Але Вася Сталін серед наших «мажорів» був би сповна своїм парубком.

 

Цікавий у цьому фільмі і сталінський «інтернаціоналізм». Коли Василь несподівано одружився, Сталін запитав свого шефа охорони комісара держбезпеки: «А дружина його росіянка?» Почувши ствердну відповідь, задоволено відзначив: «Росіянка - це добре». Тут, правда, недопрацювало чекістське відомство, перша дружина Василя, Галина Бурдонська, була нащадком французького солдата, полоненого в Росії 1812 року. «Інтернаціоналіст» Сталін розлютився, коли дізнався, що у його доньки Світлани роман з євреєм Каплером. Світлані це коштувало страшенного скандалу, а Каплера відправили до концтабору. Не допомогла йому і Сталінська премія першого ступеня за сценарії фільмів «Ленин в Октябре» і «Ленин в 1918 году». Збиралися розстріляти, але Світлана погрозила батькові, що в такому разі застрелитися, як її мати, Надія Аллілуєва.

 

Сам Сталін любив говорити про себе: «Я людина російської культури». Коли до нього приходили приятелі-земляки і співали грузинських пісень, маленький Василь сказав по секрету сестрі: «А ти знаєш, наш тато в молодості теж був грузином». Був, та перестав. Сьогодні у Грузії Бідзіни Іванішвілі можуть скільки завгодно відновлювати пам'ятники Сосо Джугашвілі, але сам Сталін трактував Грузію як одну з радянських провінцій, не більше того. До речі, багато хто в СРСР переставав бути тими, ким був «у молодості».

 

Є ще один «момент істини» у цьому фільмі. Коли на початку війни 1941 р. Сталіну в компанії Молотова і Ворошилова показують зарубіжну кінохроніку про наступ вермахту, і «кремлівський горець» вигукує: «Це все Троцький винен, віддав їм 1918 року півкраїни, вони думають, що й тепер їм віддадуть». Попри ритуальні прокльони на адресу Троцького 1942 року за дорученням Сталіна Берія намагався через посла Болгарії Стаменова почати сепаратні переговори з Берліном за образом і подобою Брестського миру. Про це писав у своїх мемуарах провідний сталінський терорист, генерал-лейтенант ДБ Судоплатов. І 1953 року Берію звинувачували (серед іншого) у цих переговорах. Кінцівка фільму - героїчна, з поетизацією молодшого Сталіна і показом як повного негідника і мерзотника Микити Хрущова, так би мовити, реванш усіх ненависників ХХ з'їзду КПРС.

 

КАЗКИ ГРАНОВСЬКОГО НА ТВі

 

А канал ТВі, запозичивши в російського RTVI формат «Особлива думка», запросив в ефір пана Грановського. Він полум'яно закликав українців відмовитися від європейської інтеграції й узяти на себе функції об'єднувача пострадянського простору (у нову імперію). Грановський спокушав Україну тим, що вона, нібито, перехопить тут у Москви лідируючу роль. Казки пана Грановського, в разі їхньої реалізації, приведуть Україну до чергового національного провалу і (вже вкотре) перетворення на російську провінцію. Європейській інтеграції є лише одна альтернатива - розчинення в Азіопі. Грановський розповідав, як українці будували імперію. Ну, в ГУЛАГу наші земляки теж багато чого будували, щоправда, не з власної волі.

 

Тут днями моя добра знайома попросила прокоментувати останні соціологічні дані, з яких виходить, що понад 20% населення сьогодні не підтримали б незалежність України. Це не дивує. У країні з ранку до вечора і в російських ЗМІ (які заполонили собою Україну), і в «українських» ведеться імперська пропаганда, яка не лише не нейтралізується, але і прямо підтримується чинною владою, та й те суспільство і та система, які були створені за ці роки, мало відповідають мріям мільйонів українців. Але попри все це, всупереч владі, всупереч державному апарату, всупереч окупованому інформаційному простору, 70% наших громадян вважають День Незалежності справжнім святом, 46% готові зі зброєю в руках незалежність України захищати. І це не може не вселяти оптимізм. Виявляється, український народ має свою власну думку, яку не так просто поколивати.

 

Попри все ми існуємо і у важких умовах і зберігаємо незалежність нашої країни. Що ж, з минулим святом вас, дорогі співвітчизники!

 

Ігор Лосєв, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ігор Лосєв,
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13838
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду