У Тегерані нова хвиля репресій журналістів

10 Березня 2013
4308
10 Березня 2013
13:10

У Тегерані нова хвиля репресій журналістів

4308
У Тегерані нова хвиля репресій журналістів

Іранська влада лише за два дні заборонила три реформістських видання та арештувала чотирьох репортерів, повідомив з посиланням на місцеві джерела сайт Комітету захисту журналістів (CPJ).

 

До забороненого реєстру потрапили місячники Mehrnameh і Tajrobeh та тижневик Aseman.

 

За інформацією Новинного агентства іранських студентів (ISNA), проведено обшук у щоденній газеті Maghreb. Арештовано головного редактора Мохаммеда Мехді Емамі Нассері (Mohammad Mehdi Emami Nasseri) та завідувача відділу політики Алі Резу Аґхаейрада (Ali Reza Aghaeirad).

 

Проти них висунуто звинувачення у публікації матеріалу «небажаного змісту». 5 березня у цій газеті було надруковано статтю, заголовок якої містив виборче гасло відомого опозиційного політика.


Повідомляється також про арешт агентами розвідки двох курдських журналістів - Хосро Курдпура (Khosro Kurdpour), головного редактора місцевого агентства новин Moukrian News Agency та Ґасема Ахмаді (Ghasem Ahmadi), головного редактора щоквартальника студентських новин Rojhe. В обох конфіскували особисті речі. Масуд - брат Хосро Курдпура заявив BBC, що їх затримали за розповсюдження інформації про політв'язнів.


Нова хвиля арештів журналістів, пов'язана з червневими президентськими виборами, розпочалася в Ірані «чорної неділі» - 27 січня. Того дня силові структури затримали, щонайменше, 14 репортерів, пов'язаних з реформістським новинними агентствами. Відтоді число репортерів, яких арештовували, зросло до 23.


Міністр розвідки та національної безпеки Ірану Гейдар Мослехі (Heydar Moslehi) заявив, що 600 іранських журналістів входять до антидержавної мережі. Їхні арешти, стверджував він, були спробою «запобігти виникненню напередодні виборів заколоту».

 

Очолюване ним міністерство неодноразово стверджувало, що місцеві журналісти співпрацюють з шпигунською організацією BBC і використовувало ці і звинувачення як привід для придушення дисидентського руху.

 

«Іранська влада не тільки заарештовує журналістів. Вона цим хизується», - заявив заступник директора КЗЖ Роберт Магоні (Robert Mahoney).

 

Згідно з оприлюдненим у грудні 2012 розслідуванням Комітету захисту журналістів, Іран - найгірший у світі після Туреччини тюремник для репортерів. Крім того, загроза потрапити за ґрати змусила в останні роки десятки іранських репортерів емігрувати.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4308
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Vfhc
4065 дн. тому
Если журналисты с помощью своих западных собратьев рушат страну то так им и надо и у нас надо такие меры вводить
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду