Фото оголеного принца Гаррі викликало суперечку щодо свободи преси

28 Серпня 2012
23704
28 Серпня 2012
08:25

Фото оголеного принца Гаррі викликало суперечку щодо свободи преси

23704
Фото оголеного принца Гаррі викликало суперечку щодо свободи преси

Британський часопис Sunday Times стверджує, що принц Гаррі цього тижня, напевне, не буде провідним учасником церемонії відкриття паралімпійських ігор, бо він присоромлений публікацією його оголених фотографій.

 

Більшість британців не бачать нічого особливо поганого в діях молодого члена королівської родини, але питання ролі преси в таких ситуаціях виявилися дуже суперечливі.

 

81-річний медіямагнат Руперт Мердок, попри свій вік, активно цікавиться новими технологіями і жваво спілкується зі світом через Twitter. Про оголеного принца Гаррі він написав таке: «Дайте йому спокій. Хоча він і отримує щось на зразок зарплати, але громадськість його любить».

 

У дискусіях щодо фотографій принца думка Мердока далеко не остання, бо саме газета The Sun з його корпорації наважилася першою надрукувати сумнозвісні знімки.

 

Британські газети опинилися під тиском теперішнього розслідування діяльності британських ЗМІ, де на слуханнях головний наголос робили на тому, що преса повинна поважати приватне життя людей.

 

ЗМІ і королівська сім'я

 

Дейвід Дінсмор, виконавчий редактор газети The Sun, виступив зі спеціальним роз'ясненням.

 

«Для нас це питання свободи преси. Йдеться про безглузду ситуацію, коли фотографії можуть бачити сотні мільйонів людей в інтернеті, але їх не можуть бачити читачі найулюбленішої людьми газети, яку щодня читають 8 мільйонів. Тут йдеться про причетність наших читачів до обговорень про особу - третю у черзі на трон», - наголосив редактор часопису.

 

Згадка про принца Гаррі як потенційного спадкоємця корони є ключовою у дискусіях. Мало-хто намагається стверджувати, що принц вчинив своєю поведінкою якесь надзвичайне зло.

 

Він, як приватна особа має право на розваги і будь-які дії, що не суперечать закону. Опитування виявили, що 68 відсотків британців вважають його поведінку прийнятною.

 

Але Велика Британія - конституційна монархія. Принц Гаррі - один із можливих спадкоємців посади глави держави і, навіть, глави церкви.

 

Дрібниці у поведінці будь-якої іншої людини приваблюють увагу у випадку члена королівської родини, яка частково утримується за рахунок платників податків. Тобто за готельну кімнату принца у Лас-Веґасі, яка коштує 5 тисяч доларів за ніч, де відбувалися бурхливі розваги принца, частково платили і читачі газети The Sun.

 

Щиру помилку і навіть кілька помилок британці юнакові пробачать, але монархія значною мірою тримається на рівні поваги й довіри суспільства. Королева та її оточення це чудово розуміють і тому усіляко намагаються уникати будь-якої дискредитації.

 

Преса ж бачить свою роль у протилежному - у висвітленні та привабленні уваги суспільства саме до можливих хибних кроків осіб на найвищих щаблях. Хоча, звичайно ж, газетами керують також, і йдеться про наклади та заробітки на рекламі.

 

Богдан Цюпин, «Радіо свобода»

Фото - «Радіо свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Богдан Цюпин, «Радіо свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23704
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду