Генпрокуратура взяла під контроль напад на знімальну групу ICTV

4 Квітня 2012
4701
4 Квітня 2012
12:14

Генпрокуратура взяла під контроль напад на знімальну групу ICTV

4701
Представники агенції Secret Service наголошують, що журналістів не били і не перешкоджали їм здійснювати зйомку
Генпрокуратура взяла під контроль напад на знімальну групу ICTV

Генеральна прокуратура взяла на контроль інцидент із нападом на знімальну групу телеканалу ICTV, що стався 16 березня під час зйомок у одному зі столичних клубів. Але наразі ще не завершені дослідчі перевірки. Про це сказав заступник Генерального прокурора Віктор Занфіров під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, що відбулося 3 квітня.

 

Заступник генпрокурора зазначив, що тиждень буде прийнято відповідне рішення щодо порушення чи непорушення кримінальної справи.

 

Нагадаємо, 17 березня на журналістів ICTV напали під час зйомок у столичному клубі Crystal Hall. Постраждала знімальна група у складі репортера програми «Козирне життя» Тетяни Третяк, репортера програми «Максимум в Україні» Руслана Тарасова та оператора телеканалу Артура Пудака.

 

За словами керівника редакції публіцистичних програм ICTV Оксани Соколової, після запису інтерв'ю з представниками шоу-бізнесу PR-менеджер паблісіті-агенції Secret Service Олександр Кажиян накинувся на журналістку телеканалу з лайкою і застосував до неї фізичну силу. За словами Соколової, мотивом таких дій начебто було невдоволення запитаннями журналіста.

 

«Ми б хотіли, щоб подібні ситуації не повторювалися. Бо сьогодні я прочитала на "Детектор медіа" про побиття журналіста 5 каналу і перешкоджання його професійній діяльності. Тому наш випадок один з багатьох у низці ганебних інцидентів, де б'ють журналістів. Нас намагаються перевести в площину: викручували чи виламували руки, але як на мене, від того, якою рукою били - лівою чи правою - ситуація не стає менш ганебною. Було застосування фізичної сили до дівчини, до людини, результатом якої були синці діаметром до 10 см в районі ключиці, рук, ніг. Це все зафіксовано медичними довідками держаної і приватної клініки. Ми звернулися до міліції. Після цього ще один наш репортер підійшов до пана Кажияна і на камеру запитав, чому він напав на журналістку. На відео видно, що після цього запитання камеру намагалися вибити з рук, закривати. І потім знімальну групу фактично викинули з клубу. Ми вважаємо це перешкоджанням журналістській діяльності. Ми не отримали нормальної відповіді на цілком цивілізоване запитання, зате побачили ставлення до журналістів. І останнє. Нам закидали неетичну поведінку, то я досі не почула, яке саме запитання нашої журналістки видалося представникам паблісіті-агенції Secret Service неетичним. Але я вважаю, що будь-яке запитання не може спровокувати бійку, тому що людина може на нього відповідати, або не відповідати», - зазначила пані Соколова, додавши, що на їхньому відео все етично.

 

Зі свого боку Олександр Кажиян заявив, що не перешкоджав представникам ЗМІ брати інтерв'ю і не завдавав тілесних ушкоджень журналістці, а лише взяв її за руку в ході розмови. «Наша агенція працює на ринку 5 років, і жодного разу у нас не було подібного випадку. У нас не було питань, на які б ми не могли відповісти, і не було журналістів, які б не мали можливості ці питання поставити. Мене звинувачують в тому, що я побив журналістку і в тому, що я перешкоджав журналістській діяльності. Я не заважав брати інтерв'ю. Журналіст поставив ті питання, які вважав за необхідне. Я ніколи не дозволяв собі влазити в кадр чи за кадром маякувати людині, щоб ми припинили інтерв'ю. Я не накидався на журналістку з лайкою. Інтерв'ю було з ініціативи ICTV, і тематика також визначена каналом. Але журналіст не поставила запитання щодо проекту, які були раніше обумовлені. У відповідь я отримав конкретний напрямок на три відомі літери, після чого дівчина розвернулася і пішла. І ось саме тут, коли я не отримав відповіді, я дозволив собі взяти її за руку, не за волосся ж мені її потрібно було брати», - сказав Олександр. За його словами, знімальну групу з клубу вивела охорона, і все, що сказали опоненти не відповідає дійсності, і це зафіксовано на камери внутрішнього спостереження.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець попросив не перетворювати засідання МРГ в судове. «Журналіст може ставити будь-яке запитання, - сказав він Олександру Кажияну. - Виконуючи редакційне завдання, він не зобов'язаний вам ні про що доповідати. Ви не можете нічого в нього вимагати. Якщо ви схопили за руку журналіста, який виконував свої професійні обов'язки, то це те саме, що ви вхопили за руку міліціонера. Я хочу, щоб ви запам'ятали журналістів і міліціонерів бити не можна».

 

Як писала «Детектор медіа», адміністрація клубу Crystal Hall вирішила відмовити телеканалу ICTV в акредитації на всі події, заплановані в клубі у 2012 році.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4701
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
tomasson
4403 дн. тому
Прокуратура не тем занимается! А Стець, не углубляясь в суть конфликта сразу орёт о преступлении. У нас есть в стране РЕАЛЬНЫЕ ПРОБЛЕМЫ с препятствием работы журналистов, а это вообще не проблема, а какая то бытовуха. Теперь все, кому не лень, трубят и пиарятся.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду