detector.media
04.04.2012 12:14
Генпрокуратура взяла під контроль напад на знімальну групу ICTV
Представники агенції Secret Service наголошують, що журналістів не били і не перешкоджали їм здійснювати зйомку

Генеральна прокуратура взяла на контроль інцидент із нападом на знімальну групу телеканалу ICTV, що стався 16 березня під час зйомок у одному зі столичних клубів. Але наразі ще не завершені дослідчі перевірки. Про це сказав заступник Генерального прокурора Віктор Занфіров під час засідання Міжвідомчої робочої групи з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів, що відбулося 3 квітня.

 

Заступник генпрокурора зазначив, що тиждень буде прийнято відповідне рішення щодо порушення чи непорушення кримінальної справи.

 

Нагадаємо, 17 березня на журналістів ICTV напали під час зйомок у столичному клубі Crystal Hall. Постраждала знімальна група у складі репортера програми «Козирне життя» Тетяни Третяк, репортера програми «Максимум в Україні» Руслана Тарасова та оператора телеканалу Артура Пудака.

 

За словами керівника редакції публіцистичних програм ICTV Оксани Соколової, після запису інтерв'ю з представниками шоу-бізнесу PR-менеджер паблісіті-агенції Secret Service Олександр Кажиян накинувся на журналістку телеканалу з лайкою і застосував до неї фізичну силу. За словами Соколової, мотивом таких дій начебто було невдоволення запитаннями журналіста.

 

«Ми б хотіли, щоб подібні ситуації не повторювалися. Бо сьогодні я прочитала на "Детектор медіа" про побиття журналіста 5 каналу і перешкоджання його професійній діяльності. Тому наш випадок один з багатьох у низці ганебних інцидентів, де б'ють журналістів. Нас намагаються перевести в площину: викручували чи виламували руки, але як на мене, від того, якою рукою били - лівою чи правою - ситуація не стає менш ганебною. Було застосування фізичної сили до дівчини, до людини, результатом якої були синці діаметром до 10 см в районі ключиці, рук, ніг. Це все зафіксовано медичними довідками держаної і приватної клініки. Ми звернулися до міліції. Після цього ще один наш репортер підійшов до пана Кажияна і на камеру запитав, чому він напав на журналістку. На відео видно, що після цього запитання камеру намагалися вибити з рук, закривати. І потім знімальну групу фактично викинули з клубу. Ми вважаємо це перешкоджанням журналістській діяльності. Ми не отримали нормальної відповіді на цілком цивілізоване запитання, зате побачили ставлення до журналістів. І останнє. Нам закидали неетичну поведінку, то я досі не почула, яке саме запитання нашої журналістки видалося представникам паблісіті-агенції Secret Service неетичним. Але я вважаю, що будь-яке запитання не може спровокувати бійку, тому що людина може на нього відповідати, або не відповідати», - зазначила пані Соколова, додавши, що на їхньому відео все етично.

 

Зі свого боку Олександр Кажиян заявив, що не перешкоджав представникам ЗМІ брати інтерв'ю і не завдавав тілесних ушкоджень журналістці, а лише взяв її за руку в ході розмови. «Наша агенція працює на ринку 5 років, і жодного разу у нас не було подібного випадку. У нас не було питань, на які б ми не могли відповісти, і не було журналістів, які б не мали можливості ці питання поставити. Мене звинувачують в тому, що я побив журналістку і в тому, що я перешкоджав журналістській діяльності. Я не заважав брати інтерв'ю. Журналіст поставив ті питання, які вважав за необхідне. Я ніколи не дозволяв собі влазити в кадр чи за кадром маякувати людині, щоб ми припинили інтерв'ю. Я не накидався на журналістку з лайкою. Інтерв'ю було з ініціативи ICTV, і тематика також визначена каналом. Але журналіст не поставила запитання щодо проекту, які були раніше обумовлені. У відповідь я отримав конкретний напрямок на три відомі літери, після чого дівчина розвернулася і пішла. І ось саме тут, коли я не отримав відповіді, я дозволив собі взяти її за руку, не за волосся ж мені її потрібно було брати», - сказав Олександр. За його словами, знімальну групу з клубу вивела охорона, і все, що сказали опоненти не відповідає дійсності, і це зафіксовано на камери внутрішнього спостереження.

 

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець попросив не перетворювати засідання МРГ в судове. «Журналіст може ставити будь-яке запитання, - сказав він Олександру Кажияну. - Виконуючи редакційне завдання, він не зобов'язаний вам ні про що доповідати. Ви не можете нічого в нього вимагати. Якщо ви схопили за руку журналіста, який виконував свої професійні обов'язки, то це те саме, що ви вхопили за руку міліціонера. Я хочу, щоб ви запам'ятали журналістів і міліціонерів бити не можна».

 

Як писала «Детектор медіа», адміністрація клубу Crystal Hall вирішила відмовити телеканалу ICTV в акредитації на всі події, заплановані в клубі у 2012 році.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY