Слідство у справі Климентьєва допитало 440 свідків та провело 323 обшуки

22 Лютого 2011
13833
22 Лютого 2011
18:55

Слідство у справі Климентьєва допитало 440 свідків та провело 323 обшуки

13833
Слідство у справі Климентьєва допитало 440 свідків та провело 323 обшуки

Під час розслідування справи зникнення головного редактора газети «Новий стиль» Василя Климентьєва було допитано понад 440 свідків, призначено 91 судову експертизу та проведено 323 обшуки. Про це 22 лютого повідомив заступник начальника Головного управління захистку конституційних прав людини Генеральної прокуратури Олександр Закорецький під час круглого столу, присвяченого виконанню медійних пунктів резолюцій ПАРЄ та Європарламенту щодо України.

 

«Створено слідчо-оперативну групу, до складу якої увійшло дев'ять найбільш досвідчених слідчих та працівників карного розшуку, - сказав він. - Відпрацьовуються всі можливі версії, у тому числі і вбивство у зв'язку з виконанням Климентьєвим своїх професійних обов'язків. [Доповіді про] стан слідства неодноразово заслуховувалися на оперативних нарадах у прокуратурі Харківської області та Генеральній прокуратурі України. За результатами надавались вказівки щодо статті 227 ККУ, спрямовані на всебічне, повне та об'єктивне дослідження справи. Але попри вжиті заходи злочин залишається нерозкритим».

 

Також, пан Закорецький додав, що прокурори обласного рівня щоквартально повідомляють Генеральну прокуратуру про результати розгляду звернень, заяв та повідомлень про порушення прав та інтересів представники ЗМІ.

 

Однак під час круглого столу голова парламентської «антицензурної» тимчасової слідчої комісії Ірина Геращенко зазначила, що до комісії надійшло 80 скарг про порушення щодо журналістів, автори яких переважно скаржаться на закритість силових структур. «У комісію приходять відповіді, де силові структури посилаються на якісь міфічні інструкції, що вони діяли абсолютно правильно, коли били Кутракова, клали на асфальт Андрушка. Але навіть ми, народні депутати України, не змогли отримати цю міфічну інструкцію», - сказала вона.

 

Окрім цього, пані Геращенко звернула увагу на небажання судів застосовувати статтю 171 Кримінального кодексу України, яка встановлює відповідальність за перешкоджання законній професійній журналістській діяльності, а також на відсутність реакції влади на порушення.

 

Нагадаємо, заклик до української влади розслідувати зникнення Василя Климентьєва міститься в резолюції Європарламенту від 25 листопада 2010 року. Заклик розслідувати всі повідомлення про порушення прав і свобод ЗМІ - у резолюції ПАРЄ від 5 жовтня 2010 року та в резолюції Європарламенту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13833
Читайте також
03.08.2012 16:36
Наталія Данькова
, Вікторія Білаш
31 021
29.01.2011 11:22
Світлана Остапа
40 792
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду