Новий канал готує заяву до прокуратури щодо інциденту в Українському домі (+ВІДЕО)

9 Квітня 2010
20430
9 Квітня 2010
14:50

Новий канал готує заяву до прокуратури щодо інциденту в Українському домі (+ВІДЕО)

20430
Новий канал готує заяву до прокуратури щодо інциденту в Українському домі (+ВІДЕО)

Новий канал готує заяву до прокуратури щодо дій приватної охорони в Українському домі та бездіяльності працівників міліції під час нападу на кореспондента Сергія Кутракова. Про це ТК дізналася від шеф-редактора новин Нового каналу Михайла Шаманова. Він зазначив, що нині юристи вивчають обставини інциденту і протягом дня вирішать, до якого саме відділення  прокуратури звертатимуться.

 

Претензії Нового каналу стосуються конфлікту, що виник напередодні, 8 квітня 2010 року в київському Українському домі під час прес-конференції з нагоди відкриття виставки «Волинська різня - польскі і еврейскі жертви ОУН-УПА».

 

Як розповів сам Сергій Кутраков, під час заходу журналісти опинилися в епіцентрі конфлікту між представниками охорони виставки, міліції  та активістами Всеукраїнського об`єднання «Свобода».

 

«Учасники акції кричали і кидали в організаторів заходу книжки. Після цього зреагувала охорона у штатському і почала виводити порушників порядку, - розповідає журналіст -  Одного з них схопили за руки і потягли сходами на перший поверх. Ми з оператором супроводжували цю процесію. Коли охорона з затриманим проходила двері тамбура біля службового входу, ми рушили слідом. У цей час представники охорони зупинилися, розвернулися і почали завдавати ударів по камері оператора. Щоб зберегти техніку, він відразу ж вийшов із приміщення».

 

За словами пана Кутракова, йому намагалися завдати болю: «Охоронець почав виштовхувати мене за двері та  затис  праву руку і праву ногу дверима. Інший натиснув пальцем на моє око. Поряд за їхніми діями спостерігали  два міліціонери в формі. Помітивши, що мене сильно затисли, один із міліціонерів  звернувся до мене і запропонував витягти ногу з дверей. На питання, чому він не втручається у перебіг подій, той відповів, що не має уявлення, хто є нападники. Аналогічне питання ми поставили його колезі. Той сказав: "Ідіть на прес-конференцію, другий поверх"».

 

З відео можна ознайомится тут.

 

Сергій Кутраков переконаний: у цій ситуації  порушено його права як співробітника ЗМІ.

 

З ним погоджується Михайло Шаманов. «Зафіксовані на відео дії  свідчать про бездіяльність працівників МВС. Сергій Кутраков тримав у руках мікрофон Нового каналу, і було явно, що той  є журналістом, - обурений пан Шаманов -  Крім того, представник ЗМІ, до якого застосували фізичну силу під час конфліктної ситуації,  звернувся до представника міліції з проханням втрутитися в ситуацію. І отримав абсолютно абсурдну відповідь».  

 

Шаманов нагадав: 25 березня  Міністерство внутрішніх справ видало наказ №88 «Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації», який  вимагає від керівників міліції дій для забезпечення безпеки журналістів та поліпшення роботи з медіа.

 

Як наголосив Шаманов, журналісти Нового каналу обурені реакцією представників МВС. Зокрема, йдеться про репліку заступника начальника прес-служби Головного управління МВС міста Києва Володимира Дмитренка, який у коментарях Новому каналу  зазначив: «А журналістам треба порадити не опинятися у певний час в певному місці, щоб не було проблем з міліцією. Они лезут, а потом жалуются, что их побили. Так вы не лезьте - вас бить не будут».

 

«Ми відправляли журналіста не в гарячу точку, а на виставку в Український дім», - нагадує шеф-редактор Нового каналу.

 

ТК намагалася взяти коментар у Володимира Дмитренка. Він скерував журналіста до матеріалів сайту МВС.

 

Як писала ТК, 8 квітня представники міліції взяли під варту спортивного коментатора «Поверхность Спорт ТВ» Ігоря Мірошниченка, журналіста газети «Свобода» Андрія Мохника та ще кількох представників «Свободи» і доправили їх до Шевченківського РВВС. Того ж дня головне управління МВС України розповсюдило повідомлення, в якому йшлося про те, що під час затримання працівники міліції не знали, що Ігор Мірошниченко є представником ЗМІ. Учора також відбулося закрите засідання Шевченківського районного суду міста Києва. Після розгляду справи, о третій ранку 9 березня журналіста і ще 12 затриманих відпустили, не пред'явивши звинувачень. У коментарях ТК Ігор Мірошниченко заявив, що планує оскаржувати заву МВС у суді - як журналіст і як представник «Свободи».

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20430
Читайте також
05.07.2010 12:22
Отар Довженко
36 659
20.04.2010 09:03
Отар Довженко
3 609 612
13.04.2010 12:38
Андрій Баштовий, «Радіо Свобода»
24 042
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Змея
5101 дн. тому
А она их никогда и не оставляла.Просто временно затаилась...
Зміюшка
5102 дн. тому
Як швидко до ментів повернулася кучмівська демагогія.
Новий канал
5102 дн. тому
http://www.youtube.com/user/novychannel#p/p
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду