Міжнародна Амністія стурбована тим, що житомирська міліція затримала її активістів

10 Листопада 2010
22176
10 Листопада 2010
11:11

Міжнародна Амністія стурбована тим, що житомирська міліція затримала її активістів

22176
Міжнародна Амністія стурбована тим, що міліція у Житомирі затримала її активістів та колишніх в’язнів сумління. Четверо громадян Білорусі і двоє громадян України минулого тижня просиділи кілька днів у камері попереднього ув’язнення після того як правоохоронці знайшли у квартирі, де вони перебували, маріхуану. Натомість затримані заявляють, що наркотики їм підкинули, щоб дискредитувати їхню діяльність як правозахисників та білоруських опозиціонерів.
Міжнародна Амністія стурбована тим, що житомирська міліція затримала її активістів

В епіцентрі скандалу опинилися двоє координаторів Міжнародної Амністії в Житомирі - білорус Ігор Коктиш та його дружина, українка Ірина Тютюнник і їхні друзі, серед яких білоруські опозиціонери. Вони заявляють про те, що міліція без ордеру на обшук прийшла вдень 3 листопада до житомирської квартири, де вони перебували. Спершу до помешкання подзвонила жінка, яка ніби хотіла перевірити електролічильник. За нею до квартири увійшли слідчі, які під час обшуку знайшли на кухні 10 грамів маріхуани і пристрої для її вживання. Ігор Коктиш



В інтерв'ю Радіо Свобода Ігор Коктиш заявив, що наркотики підкинули і поскаржився на брутальні дії міліції: «Я все, що трапилося можу назвати одним словом - беззаконня. При затриманні ніхто нічого не пояснював, вели себе як бандити. Мені, наприклад зламали палець на нозі, ударом в ногу; заламавши руку і зверху сівши на мене, притиснули обличчям до підлоги».

 

 

Ще один затриманий білорус, учасник опозиційного білоруського «Молодого фронту» Артем Дубський заявляє про те, що міліціонери розбили йому ніс і губу.



Міліція: аналізи довели вживання наркотику



Житомирська міліція пояснює, що отримала оперативну інформацію про те, що в одній з квартир міста виготовляють і вживають наркотики. Керівник відділу по боротьбі з незаконним обігом наркотиків на Житомирщині Сергій Дзюбенко переконаний, що перевірка була правомірною.



«Зразу після затримання було проведене їхнє медичне обстеження в Житомирському наркологічному диспансері. З шести осіб у трьох показало вживання наркотиків. Виявлено каннабіноїд, який залишається в сечі після вживання наркотичного засобу маріхуана».



Але Ігор Коктиш вважає, що ці дані було сфальсифіковано, щоб дискредитувати його ім'я та ім'я його колег.



«Ми хотіли буквально вчора провести незалежний тест, але в нас не вийшло через те, що ми знайшли тести, які мають законні підстави лише 72 години. А нас навмисне протримали ці 72 години. Тепер нам знайомі наркологи допомагають знайти тести, які показують результат протягом тривалішого часу», - розповів білоруський опозиціонер.



Міжнародним правозахисникам неважливо, чи була маріхуана



Незалежно від того, чи затримані у Житомирі білоруси та українці вживали маріхуану, дії міліції потрібно ретельно перевірити, вважають міжнародні правозахисники.



«Незалежно від суті можливого правопорушення, нікого не можна тримати за ґратами протягом трьох днів без зв'язку зі зовнішнім світом, ні до кого не можна брутально ставитися, незалежно від того, вони винні, чи ні», - сказала Радіо Свобода представниця Міжнародної Амністії в Лондоні Гезер Макгіл.



Міжнародна Амністія закликає українську владу неупереджено розслідувати інформацію про побиття міліціонерами Ігоря Коктиша та Артема Дубського. Крім цього, Україні радять внести зміни до Адміністративного кодексу, щоб затримані могли відразу ж спілкуватися зі своїми адвокатами.



Ще до заяви з Лондона українська міліція призначила службове розслідування інциденту в Житомирі. Паралельно проводить перевірку і прокуратура. Начальник управління зв'язків з громадськістю Житомирського управління МВС у вівторок не зміг повідомити Радіо Свобода про те, коли будуть результати перевірки. «Поки в мене матеріалів немає, значить вона ще не закінчена», - сказав Валерій Фільо.



Білоруси давно мають проблеми з білоруською міліцією



Ігор Коктиш називає конфлікт з українською міліцією невипадковим. Він та його колеги цього понеділка збиралися провести збори Міжнародної Амністії у Житомирі, а ще готували презентацію нового інформаційного ресурсу, присвяченого виборам у Білорусі.



У Білорусі Ігоря Коктиша звинувачують у вбивстві. Він відкидає провину і пояснює кримінальну справу тим, що вів активну опозиційну діяльність. Проблеми з білоруським правосуддям мають й інші затримані в Житомирі білоруси. У Віталія Тищенка раніше вже «знаходили» наркотики і зброю. Артема Дубського звинувачували, зокрема, в участі у незаконних акціях протесту в Мінську. Міжнародна Амністія визнала Дубського в'язнем сумління.



Це вже другий конфлікт білоруських громадян з українською міліцією за останній тиждень. У понеділок кореспондент білоруської опозиційної газети «Народна воля» Олександр Цинкевич заявив про те, що міліція незаконно вторглася до його київської квартири. Правоохоронці пояснюють, що перевіряли причетність журналіста до розповсюдження фальшивого накладу часопису.

 

Мар’яна Драч, «Радіо Свобода»

 

Фото - «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Мар’яна Драч, «Радіо Свобода»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
22176
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду