Моральна комісія все-таки визнала епізод South Park дитячою порнографією. Винним загрожує кримінальна стаття

3 Листопада 2010
15652
3 Листопада 2010
19:35

Моральна комісія все-таки визнала епізод South Park дитячою порнографією. Винним загрожує кримінальна стаття

15652
Моральна комісія все-таки визнала епізод South Park дитячою порнографією. Винним загрожує кримінальна стаття

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі визнала серію мультфільму «Південний парк» (South Park), яка вийшла на каналі «MTV Україна» 25 травня 2010 року з 22.00 до 24.00 такою, що містить дитячу порнографію та пропаганду релігійної ворожнечі. Таке рішення члени комісії прийняли на засіданні 3 листопада.

 

Нацкомісію стурбував епізод, у якому мова йде про одностатеві стосунки й один з персонажів, Ерік Картман, розігрує свого однокласника Баттерса, імітуючи оральний секс з ним. Нагадаємо, що цю серію моральна комісія хотіла визнати дитячою порнографією ще в серпні, але їй знадобився час на вивчення прокатного посвідчення.

 

Як розповів на засіданні голова НЕК Василь Костицький, за дорученням комісії мультфільм переглянули спеціалісти апарату і прийшли до висновків, що ці матеріали є дитячою порнографією. «Визнання будь-якої продукції порнографією включає в роботу статтю 301 Кримінального кодексу в Україні», - сказав він.

 

За його словами, відповідно до опитування учнів загальноосвітніх шкіл, проведеного на замовлення НЕК, мультфільм «Південний парк» дивились понад 70% підлітків та 53,6% дітей молодшого шкільного віку. Мультфільм посідає другу сходинку в «рейтинговому списку» тих анімаційних фільмів, які  найбільше полюбляють  дивитись діти:  «51,2% підлітків дивляться цей мультфільм по телебаченню, на другому місці йде інтернет. На думку підлітків ці фільми є шкідливі  через такі причини: вони впливають на несформовану дитячу психіку, вони викривають світогляд, дають поганий приклад, показують насильство».

 

Як зазначив пан Костицький, всі висновки за винятком висновку від Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС вказують на те, що цей фільм містить порушення законодавства щодо порнографії.

 

За його словами, до НЕК надійшов лист від виконуючого обов'язки  директора «MTV Україна» Андрія Уреньова, де йдеться про те, що серіал транслюється для дорослої аудиторії, канал  «поставився з повагою до стурбованості НЕК цим епізодом і заради конструктивної співпраці» зняв з ефіру суперечливий епізод, а час виходу  мультсеріалу переніс з 22.00 на 23.00.

 

«Канал усунув допущені порушення. Але зараз стоїть питання щодо того, як оцінювати те, що відбулося. Бо усунення  порушення є обов'язком і не звільняє від відповідальності», - сказав він.

 

Ірина  Новиченко, яка звернулась до комісії із заявою щодо показу цього мультфільму, зазначила: «Що тут можна сказати? Мене як почало трясти з 25 травня, так і трясе мене до сих пір. Мені б хотілось подивитись в очі не тільки експертам, які сказали, що тут немає нічого такого, а подивитись в очі тим, хто цей канал веде і пускає в цю програму, і спитати, чи дозволяють вони своїм дітям це дивитись. Мабуть, вони сподіваються, що їх мине чаша сея. Але мені хочеться їм сказати, що все вертається, нікуди не зникає. Можливо, потрібні курси, щоб їм пояснювати, бо вони "не ведают, что творять"». Також вона запропонувала «конструктивну пропозицію»: створити для тих, хто працює на телебаченні та радіо спеціальні  тренінги, щоб «вони зрозуміли, що словом і образами не кидаються, і все це повернеться тим, хто це відправляє».

 

Голова НЕК пропонував перенесли розгляд питання, щоб заслухати представників МВС, однак експерти одностайно проголосували за визнання серії такою, що містить дитячу порнографію та пропаганду релігійної ворожнечі. Також комісія вирішила звернутись до Міністерства культури та туризму України щодо скасування державної реєстрації та визнання недійсним державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування мультфільму «Південний парк».

 

І на наступне засідання НЕК вирішила запросити представника Державної служби кінематографії або експертної комісії Держкіно, представника експертно-криміналістичного центру МВС та представника каналу.

 

Нагадаємо, що стаття 301 Кримінального кодексу встановлює кримінальну відповідальність за ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів. Так, ввезення в Україну з метою збуту чи розповсюдження творів, зображень та інших предметів порнографічного характеру, що містять дитячу порнографію, або їх виготовлення, зберігання, перевезення, або їх збут чи розповсюдження, караються позбавленням волі на той строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією порнографічних предметів, кіно- та відеопродукції, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, засобів їх виготовлення, розповсюдження і демонстрування.

 

Як писала ТК, у жовтні 2008 року НЕК визнала еротичними та порнографічними зображення, розміщені в № 194 (682) та № 104 (592) газети «Блик». Видавець газети - ТОВ «Фрі Медіа Україна» - оскаржив ці рішення комісії в суді, проте суд  у грудні 2009 року відхилив позов.

 

У лютому 2009 року НЕК визнала порнографічною продукцією книгу Олеся Ульяненка «Жінка його мрії» (видавництво «Клуб сімейного дозвілля»). Відтак, видавництво прийняло рішення вилучити книжку з продажу. Письменник подав до суду проти комісії але, зрештою, уклав з НЕК мирову угоду: комісія відкликала свій експертний висновок, а Ульяненко привів твір у відповідність до законодавства.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15652
Коментарі
26
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
matross
4923 дн. тому
Ну вот почему у комиссии по морали двойная мораль? СП и правда показывают только глубокой ночью. А школьники этот мульт не по телевизору смотрят, а тянут из Интернет. УВАЖАЕМАЯ МОРАЛЬНАЯ ИНКВИЗИЦИЯ!!!! ОБРАТИТЕ ВНИМАНИЕ на то, что транслируют в прайм-тайм! Рекомендую 1-й выпуск "Від пацанки до панянки" на 1+1, "модні штучки та заучки", де людей друг с другом скрещивают (по условиям проекта, им приходится спать в одной кровати и т.д.) "Украина має талант" (те эпизоды, где всякие стриптизеры выступают). А сериал "Школа" это вообще верх морали и этики!!! слава богу, его тоже показывают ночью, но если в СП все, что показывают - это сарказм, то "Школа" - это описание несчастного извращенного детства Гай-Германики со всеми отвратительными подробностями. А это - уже модель поведения.
shelya
4923 дн. тому
Otar Dovzhenko // 04.11.2010 10:08:44 Лінк битий - мабуть, розгулялася цензура! Правдоруб // 04.11.2010 11:59:56 Особисто у мене викликає сумнів адекватність і репрезентативність проведеного дослідження. Тут є тема для журналістського розслідування. Малюк // 07.11.2010 13:59:59 Дякую і підтримую!))))))))
мімік
4923 дн. тому
кароч як це робилося: отримали Кост..цький сотоваріщі оцю серію Південного Парку. Подивились, (збудил...) тю задумались, (вздроч...) тобто заметушились і Подумали: "Ну якщо це нас за...чіпає то значть всіх інших точно заведе". і рішили шо то дитяча прости Господи порнографія . А Нов..ченко себе судячи з листів "confused" відчуває, ніби священники в тій самій серії, котру вони якраз розглядали... Мораль: Дуже зле для суспільства, коли його мораллю завідують збоченці. (Пе.Ес.:Весь комент - авторська вигадка, а можливі збіги з реальними людьми й подіями чиста випадковість)
mark
4924 дн. тому
маразматики
Малюк
4924 дн. тому
Поставте в дайджест статтю Шеляженка, я рідко буваю з ним згоден, але тут він об'єктивно написав: http://life.pravda.com.ua/columns/4cd3d53228b39/
Знающий
4926 дн. тому
Посадите в тюрьму Зеленского. Он отвечает за Интер-групп, куда входит МТВ-Украина. Может тогда дурочку Новиченко перестанет трясти.
Знающий
4926 дн. тому
Из статьи понял: Ірина Новиченко и Костицький- инопланетяне. Их делали через палец....
stasyuta
4926 дн. тому
Это как в анекдоте: "доктор, да вы маньяк - откуда у вас такие картинки?!" Посмотрел эту серию. Во-первых, это мультик и там нарисованы какие-то непонятные существа, никаких детей и близко нет. Во-вторых, в законе написано: что порнография - это изображение или изложение непристойностей. Ни того, ни другого не присутствует. Это ж каким извращенцем нужно быть, чтобы на каждый такой эпизод чиновничий член возмущенно поднимался?! Как по мне, в овощной морде, мелькающей каждый день на экране, куда больше порнографии!
dfde
4927 дн. тому
Костицький педик та сучок
Spraved
4927 дн. тому
І пішла підерастія писати. Зрозуміло, всі гомосеки, педіки, всі хто зацікавлені у дебілізації народу, виступають проти Нацкомісії і готові розіп"ясти Костицького. Хтось правильну аналогію провів з Древнім Єгиптом. Але невже з тою гидотною братією Отар Довженко? Справляв враження нормального пацана...
Dan
4927 дн. тому
Правдоруб, ты что, это не эротика, а настоящее ДЕТСКОЕ ПОРНО! Всех посодить за распространение. Нацкомиссии выдать премии.
Правдоруб
4927 дн. тому
"51,2% підлітків дивляться цей мультфільм по телебаченню". Т.е. они его теперь смотрят "Южный Парк" после 23:00, когда эротика у нас разрешена по законодательству! И, судя по всему, будут смотреть даже в том случае, если мульт начнется в 24:00 или час ночи. Так к кому вопрос - к телеканалу или родителям, которые разрешают детям смотреть мульт для взрослых среди рабочей недели после 23:00? И вообще - в Интернете все эти серии уже есть! И на Петровке. Лично покупал диск с ПОЛНЫМ собранием этого мульта!
Правдоруб
4927 дн. тому
Это ж если ее, беднягу трясет с 25 мая, что ж там с мозгами?!!! :-)))) И так каша была, а теперь еще и г....м смешалось! :-))) И еще вопрос ЧТО делали "понад 70% підлітків та 53,6% дітей молодшого шкільного віку" в 22:45 среди учебной недели возле телевизора? Это уже вопрос к родителям. Так они и эротику на 2+2 с не меньшим удовольствием посмотрят или какую-то гадость на КуйТБ. И вообще в этой серии, как и в любой другой такие вещи НЕ ПОКАЗЫВАЮТ, о них только говорят. Из этого следует, что ПЕДОФИЛОВ в НЕК во главе с извращенцем Костицким возбудило только УПОМИНАНИЕ о том, что один ребенок ПО-ПРИКОЛУ (а не с целью полового акта) засунул свои гениталии в рот другого ребенка. Даже страшно подумать, что случилось бы с этими латентными педофилами-костицкими, если б там это еще и показали :)))))))))))))))
los lobos
4927 дн. тому
Колючий дріт і вартові з автоматами - ось про що вони мріють. І всі в робах однакових ходять і пісні правильні співають хором. А в тому хорі опиняться і всі "нормальні", які вимагають "порядку" і "моралі". Прочитайте "Архипелаг Гулаг" Солженіцина і подивіться до чого ви прийдете
приятели, вы на кого работаете? что с вашими мозгами?
4927 дн. тому
Евреи были изгнаны из Египта за педофилию, скотоложество и другие специфически еврейские привычки. Египтянам хорошо! Но, как же изгнать педофилов в мировом масштабе? ВЕЧНыЙ ВОПРОС, как и "вечный жид" Леона Фейхтфангера.
Sand
4928 дн. тому
а Ирина Новиченко не пробовала закодировать или отключить МТВ? вспоминается древний анекдот... Старушка на пляже жалуется: - вот эти нудисты, бесстыдники поганые, как только не совестно голыми ходить! - женщина, успокойтесь, они на другом берегу, отсюда ничего не видно - ага, не видно, у меня бинокль специальный есть!
психиатр
4928 дн. тому
кто вообще такая ирина новиченко? гребаный фарс.
психиатр
4928 дн. тому
ирину новиченко необходимо отправить к психиатру
Otar Dovzhenko
4928 дн. тому
http://smotri.com/video/view/?id=v10628334078 оця серія
Пилип з конопель
4928 дн. тому
//2 злий - Вам дуже хочеться, щоб за вас "хтось" вирішував, що вам чи вашим дітям дивитися?! Ну, то мовчіть, а вони за вас все вирішать, і країну вам побудують! А я їм такого права не даю - їхні пики не викликають у мене довіри! І між виступом по ящику Табачника/Костицького/тощо та "Південним парком" я обираю останній, бо вважаю переконання цих а-ля захисників моралі найгидотнійшою порнографією в світі! А якщо вам отрута по телевізору заважає - то просто вимкніть його! І затямте одне: усі борці за мораль традиційно найбільші розпусники. А в нашій країні вони ще друзі, родичі, однопартійці чи компаньйони власників національних телеканалів...
Трей
4928 дн. тому
От же кучка старых маразматиков... "опытування" они проводили, ну писсец. А про такую штуку, как показатели рейтинга и доли программы, они слышали, эти эксперты млин? Там можно бы было помсмотреть, сколько персонажей недозволенного возраста смотрели эту несчастную серию, а не опытування они проводят. Да если бы мтв смотрело столько подростков и школьников, его бы разорвало на клочья от таких рейтингов. А у них даже столько покрытия нет, чтобы их "70% підлітків" смотрело. Мышиная возня, их бы энергию да на пользу державы, а не на возню с мультиками
Noshkinoet
4928 дн. тому
Так а че за серия какого сезона, ТК? Общественности интересно составить свою экспертную точку зрения
злий - Пилипу та Міші
4928 дн. тому
Комусь все-таки треба ставити на місце цих наших недоумкуватих ТБ-менеджерів! Бо ті в гонитві за баблом і свій голий зад у ящику скоро нам покажуть! Яка різниця - 10, 15 чи 50 "осіб будуть вирішувати"? Нехай вирішує - хоч хтось! замість того, щоб до нудоти будувати "стратегії розвитку освіти та культури", Пилипе. Які стратегії? Ви з цією отрутою, що щодня тече з екрану для початку розберіться! Яке там "мракобісся", Мішо? Ви вже пояснили своїй дитинці, як відсосувати в однокласника? Ні? то нехай подивиться цей чудовий мультик, поки його Міша тут про мракобісся розмірковує! Моралізатори, блін!
Пилип з конопель
4928 дн. тому
Знову 10-15 осіб будуть вирішувати за всю країну, що можна, а що нізззя. Власне, як і у всьому іншому - десяток "керманичів" кермують державою на власне задоволення. Вони чудово знають, що починати треба не з мультиків на музичних телеканалах, а з засадничих понять: стратегії розвитку освіти та культури. Але костицьким, табачникам та іже з ними насправді до дупи правдива мета розвитку держави: вони ж граються у владу - лякають, загрожують, забороняють, судять... А ті, нечисленні у цій країні, хто вміє говорити та думати, кого, начебто вважали моральним авторитетом - ті оніміли. Їх припнула байдужість та чавить страх...
Mischa
4928 дн. тому
В это просто невозможно поверить! Это же мракобесие...
Otar Dovzhenko
4928 дн. тому
Капець тобі, Трей Паркер.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду