detector.media
03.11.2010 19:35
Моральна комісія все-таки визнала епізод South Park дитячою порнографією. Винним загрожує кримінальна стаття
Моральна комісія все-таки визнала епізод South Park дитячою порнографією. Винним загрожує кримінальна стаття

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі визнала серію мультфільму «Південний парк» (South Park), яка вийшла на каналі «MTV Україна» 25 травня 2010 року з 22.00 до 24.00 такою, що містить дитячу порнографію та пропаганду релігійної ворожнечі. Таке рішення члени комісії прийняли на засіданні 3 листопада.

 

Нацкомісію стурбував епізод, у якому мова йде про одностатеві стосунки й один з персонажів, Ерік Картман, розігрує свого однокласника Баттерса, імітуючи оральний секс з ним. Нагадаємо, що цю серію моральна комісія хотіла визнати дитячою порнографією ще в серпні, але їй знадобився час на вивчення прокатного посвідчення.

 

Як розповів на засіданні голова НЕК Василь Костицький, за дорученням комісії мультфільм переглянули спеціалісти апарату і прийшли до висновків, що ці матеріали є дитячою порнографією. «Визнання будь-якої продукції порнографією включає в роботу статтю 301 Кримінального кодексу в Україні», - сказав він.

 

За його словами, відповідно до опитування учнів загальноосвітніх шкіл, проведеного на замовлення НЕК, мультфільм «Південний парк» дивились понад 70% підлітків та 53,6% дітей молодшого шкільного віку. Мультфільм посідає другу сходинку в «рейтинговому списку» тих анімаційних фільмів, які  найбільше полюбляють  дивитись діти:  «51,2% підлітків дивляться цей мультфільм по телебаченню, на другому місці йде інтернет. На думку підлітків ці фільми є шкідливі  через такі причини: вони впливають на несформовану дитячу психіку, вони викривають світогляд, дають поганий приклад, показують насильство».

 

Як зазначив пан Костицький, всі висновки за винятком висновку від Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС вказують на те, що цей фільм містить порушення законодавства щодо порнографії.

 

За його словами, до НЕК надійшов лист від виконуючого обов'язки  директора «MTV Україна» Андрія Уреньова, де йдеться про те, що серіал транслюється для дорослої аудиторії, канал  «поставився з повагою до стурбованості НЕК цим епізодом і заради конструктивної співпраці» зняв з ефіру суперечливий епізод, а час виходу  мультсеріалу переніс з 22.00 на 23.00.

 

«Канал усунув допущені порушення. Але зараз стоїть питання щодо того, як оцінювати те, що відбулося. Бо усунення  порушення є обов'язком і не звільняє від відповідальності», - сказав він.

 

Ірина  Новиченко, яка звернулась до комісії із заявою щодо показу цього мультфільму, зазначила: «Що тут можна сказати? Мене як почало трясти з 25 травня, так і трясе мене до сих пір. Мені б хотілось подивитись в очі не тільки експертам, які сказали, що тут немає нічого такого, а подивитись в очі тим, хто цей канал веде і пускає в цю програму, і спитати, чи дозволяють вони своїм дітям це дивитись. Мабуть, вони сподіваються, що їх мине чаша сея. Але мені хочеться їм сказати, що все вертається, нікуди не зникає. Можливо, потрібні курси, щоб їм пояснювати, бо вони "не ведают, что творять"». Також вона запропонувала «конструктивну пропозицію»: створити для тих, хто працює на телебаченні та радіо спеціальні  тренінги, щоб «вони зрозуміли, що словом і образами не кидаються, і все це повернеться тим, хто це відправляє».

 

Голова НЕК пропонував перенесли розгляд питання, щоб заслухати представників МВС, однак експерти одностайно проголосували за визнання серії такою, що містить дитячу порнографію та пропаганду релігійної ворожнечі. Також комісія вирішила звернутись до Міністерства культури та туризму України щодо скасування державної реєстрації та визнання недійсним державного посвідчення на право розповсюдження і демонстрування мультфільму «Південний парк».

 

І на наступне засідання НЕК вирішила запросити представника Державної служби кінематографії або експертної комісії Держкіно, представника експертно-криміналістичного центру МВС та представника каналу.

 

Нагадаємо, що стаття 301 Кримінального кодексу встановлює кримінальну відповідальність за ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів. Так, ввезення в Україну з метою збуту чи розповсюдження творів, зображень та інших предметів порнографічного характеру, що містять дитячу порнографію, або їх виготовлення, зберігання, перевезення, або їх збут чи розповсюдження, караються позбавленням волі на той строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією порнографічних предметів, кіно- та відеопродукції, матеріальних носіїв комп'ютерних програм, засобів їх виготовлення, розповсюдження і демонстрування.

 

Як писала ТК, у жовтні 2008 року НЕК визнала еротичними та порнографічними зображення, розміщені в № 194 (682) та № 104 (592) газети «Блик». Видавець газети - ТОВ «Фрі Медіа Україна» - оскаржив ці рішення комісії в суді, проте суд  у грудні 2009 року відхилив позов.

 

У лютому 2009 року НЕК визнала порнографічною продукцією книгу Олеся Ульяненка «Жінка його мрії» (видавництво «Клуб сімейного дозвілля»). Відтак, видавництво прийняло рішення вилучити книжку з продажу. Письменник подав до суду проти комісії але, зрештою, уклав з НЕК мирову угоду: комісія відкликала свій експертний висновок, а Ульяненко привів твір у відповідність до законодавства.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY