Олена Бондаренко пропонує вилучити із закону норму про 50% української музики в ефірі

27 Квітня 2010
15435
27 Квітня 2010
21:14

Олена Бондаренко пропонує вилучити із закону норму про 50% української музики в ефірі

15435
Олена Бондаренко пропонує вилучити із закону норму про 50% української музики в ефірі

Народний депутат (фракція Партії регіонів), член Комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко пропонує вилучити з пункту 1 ст. 9 закону «Про телебачення і радіомовлення» норму про те, що в загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації не менше 50% мають становити музичні твори українських авторів чи виконавців; а також скасувати пункт 4 ст. 28 : «у радіопрограмах музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50% загального щотижневого обсягу мовлення».

 

Відповідний законопроект № 6342 «Про внесення змін до Закону України "Про телебачення і радіомовлення" (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення)» вона зареєструвала у Верховній Раді 26 квітня (текст документу з'явився на сайті 27 квітня).

 

Як пояснює автор законопроекту, положення чинної редакції закону суперечать пункту 1 ст. 10 Європейської Конвенції про транскордонне телебачення, який проголошує: «Кожна передавальна Сторона гарантує, де це можливо і в належний спосіб, що телерадіомовник у межах її юрисдикції застерігає для європейських творів більшу частку його годин трансляції, за винятком часу, призначеного для новин, спортивних подій, ігор, реклами, послуг телетексту й замовлення товарів за телерекламою». А музичні твори українських авторів чи виконавців, як зазначалося в міжнародних правових експертизах українського закону, належать до категорії «європейські твори», а отже щодо них не можуть бути встановлені окремі квоти.

 

«Крім того, квоти на поширення музичних творів українських авторів чи виконавців, встановлені в чинній редакції закону, не враховують кількості таких творів, що реально існують на сьогоднішній день. Тому дотримання цих квот телерадіоорганізаціями призводить до того, що їх програми практично не відрізняються одна від одної, тобто аудиторія не отримує різноманітної інформації. Цим порушуються вимоги до плюралізму аудіовізуальних ЗМІ», - додає Олена Бондаренко в пояснювальній записці.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15435
Читайте також
15.11.2011 14:30
«Телекритика»
30 604
22.02.2011 14:07
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
36 402
18.02.2011 14:54
Борис Бахтєєв
, для «Детектор медіа»
29 371
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
5113 дн. тому
Правильный законопроект! Леночка , вперед! Тока мы на своей радиостанции ..." де це можливо і в належний спосіб.." официяльно зачнем лупить в эфир проклятых битлов ( по ангельски) и грузин (по грузински). Хрен тебе , а не гимн СССР.
коллега
5113 дн. тому
Каждая страна пытается защищать свой продукт особенно на своей территории. Это и доходы и рабочие места для своих граждан. Я уже не говорю о развитии своей культуры. А беголовые представители регионов изголяются: как бы еще побольше лизнуть соседей ниже пояса, чтобы доставить им удовольствие. Еще раз убеждаемся, что работают против нашей страны, потому что им близкой она никогда не была и не будет. А Бондаренко сама нарушает постоянно закон, публично выступая игнорируя государственный язык.
36
5113 дн. тому
вже б і цифри навела про "не враховують кількості таких творів, що реально існують на сьогоднішній день", повалити українське хоче, а навіть підготуватися для цього не може
Фахівець-2
5113 дн. тому
1. "Земляку". У Ю.Антонова вдома живуть кішки (кошки по русски), причому дуже багато. Ось про що йшлося. Вчіть мову, земляче. Янукович піде на пенсію, ЧФ піде на дно, а вам в цій країні жити! :) 2. "Фахівцю". Та невже слово "розібратись" має кілька значень ?! :). Так і скажіть, ба- може навіть запишіть в законі, що мова йде про радіостанцію "Шансон", демократичний ви наш. А ще скажіть, якщо ви фахівець, якай відсоток авторських відрахувань саме українським авторам роблять радіостанції України? Моя думка - потрібно дбати про своїх. Хоча ПР цю думку, як показують останні події, не поділяє. І не вживайте слово "демократія" в нашій країні всує. :)
Земляк
5113 дн. тому
Тут некто, оппонирующий "Фахiвцю" сравнивал "уровень мышления окружения Ю. Антонова" - со своими кишками. Вот точно скажет любой, что уровень мышления этого блоггера - это содержимое его кишок.
123
5113 дн. тому
Без дураков и провокаций!
Боголюбов
5113 дн. тому
К сожалению, Лена ничему не научилась. А шансы были... Теперь вытравливает все украинское по заданию кремлевских хозяев
Фахівець - Фахівцю
5113 дн. тому
Слово "розібратись" має декілька значень. Щоб закон працював, потрібно вивчити реалії. Українського продукту стає більше, але для частини радіостанцій показник 50% українського продукту виконати неможливо апріорі. Ви ж самі пишете, що "цю норму порушують постійно". Тоді, за логікою, потрібно взагалі відмовитись від діяких форматів, а це недемократично. Мені теж не подобається Ваш нік, придумайте щось у називному відмінку. Не маю змоги продовжувати, дякую за дискусію.
Фахівцю
5113 дн. тому
Не підписуйтесь словом "фахівець". Норма закону - це і є цілеспрямована підтримка! Просто цю норму порушують постійно. Розберіться спочатку з порушниками, а потім робіть "продумані кроки". Хоча продумані у нинішній владі кроки робити немає кому - не Бондаренко ж!!!
Фахівець
5113 дн. тому
Норма чинного Закону передбачала стрімкий розвиток української музики. Але цього не сталося, український контент розвивається повільно. Тому всі радіостанції формально є порушниками. На мою думку, краще зняти жорстку норму і підраховувати при аналізі твори виключно українською мовою. Тоді будемо бачити реальну картину. З дубинкою українізації не зробиш. Потрібні продумані послідовні кроки та цілеспрямована державна підтримка українського мовлення.
Фахівцю
5113 дн. тому
Ви дійсно думаєте, що при президенті з такою "правовою" біографією термін "правове поле" когось з них (ПР-ців) цікавить?! Її пропозиція призводить до того, що автори та виконавці українського шоу-бізнесу (як україномовні, так і російськомовні) щезнуть як клас. Хай їде працювати в РАО, або секретаркою Юрія Антонова. Рівень таких "конструктивних пропозицій" підходить до рівня мислення оточення Ю.Антонова - його кішок.
Фахівець
5113 дн. тому
Пропозиції Бондаренко є конструктивними і сприяють розвитку вітчизняних радіоорганізацій у правовому полі. Для читателля: к Вашему сведению, любой объект восприятия является информацией, включая пение птиц и троеточие.
читателль
5113 дн. тому
оказывается, музыка - это "информация", которая должна быть разнообразной! офигенная пани лена проФФесионалка, ничего не скажешь.
Летючий Хохландєтс
5113 дн. тому
Пані Бондаренко, як на мене, то є Соня Кошкіна-2 від регіонів. Ті самі ж понти для піплу: безглузді і пихаті!Вони тіпа з одного інкубатору.Сюди ж можна додати і чувака з регіонів "пацанспічкієсть?",і тіпа Колеснікова сюди ж.Невже Папа унд Гросспапа не вбачають в них небезпеки для власного політичного майбутнього?Свідомити мають тішитися з того,що у ворога такі фахівці по самопрофанації!Проте і в них самих є свої фаріони-тягнибоки!..Парітєт-с!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду