Вічний формат

11 Квітня 2009
26006
11 Квітня 2009
01:19

Вічний формат

26006
«Свобода слова» на ICTV дала поштовх до появи на українському телебаченні цілої низки суспільно-політичних ток-шоу ідентичного формату й зі схожим ім’ям. Саме з ICTV почалася хвиля «телесвобод». Для читачів «Дня» розмова з генеральним продюсером каналу Михайлом Павловим, якому ми завдячуємо появою в українському ефірі першої «Свободи», може бути цікавою хоча б тому, що зі слів медіа-керівника стає зрозуміло, чому «Свобода слова» є саме такою, а не інакшою, і чому редакція програми не цурається запрошувати до себе жириновських-затуліних.
Вічний формат

Тож про еволюцію формату, потребу поєднувати змістовність і скандальність, про те, як змінився глядач і за яких умов формат суспільно-політичного ток-шоу може назавжди залишити наш екран - розмова «Дня» з генеральним продюсером ICTV Михайлом Павловим.

 

- Телеканал ICTV був одним із перших на українському телебаченні, хто запровадив формат суспільно-політичного ток-шоу в тому вигляді, в якому він існує і сьогодні, в тому числі - на інших каналах. Як один із творців цього формату, ви можете робити висновки щодо його еволюції...

 

- Безумовно, поява формату «Свободи слова» надала серйозний імпульс процесу відкритості політики в Україні. Еволюція, з одного боку, була передбачуваною, а з іншого - неочікуваною. Адже політики сприйняли цей майданчик достатньо органічно й почали самі потрохи проявляти творчу активність, розвиваючи свої політичні образи. У певний момент основне дійство політичного життя перенеслось саме на майданчики таких шоу. Сьогодні нам нелегко знайти баланс між спробою розібратись, що дійсно відбувається у політиці, куди рухається країна, і неодмінною складовою шоу - конфліктами та скандалами.

 

Внутрішньо глядачі, можливо, чортихаються від цього безумства, їм набрид цей цирк. Але, при цьому, коли починається якась змістовна важлива розмова, їм раптом стає нецікаво.

 

- Чудову фразу сказав Матвій Ганапольський у одній із програм «Шустер Live»: коли політика зростається з шоу - це «жириновщина». Як ток-шоу вплинули на політику, ми розуміємо. А як на ток-шоу впливає якість української політики?

 

- Я розумію висловлювання пана Ганапольського, але мені здається, що найважливіше, що ми маємо усвідомити, полягає в тому, що це ті політики, яких ми обираємо. У Росії обирають Володимира Жириновського, і він достатньо тривалий час підтримується певною великою електоральною групою. Нам часто закидали, мовляв, навіщо ви його запрошуєте, хто він такий. А він тоді був, не багато не мало, заступником голови Державної думи Російської Федерації. А це серйозна посада. Речі, які він каже, - відображення настроїв певної частини населення Росії. Тому нам потрібно докопатись до глибини того, що каже Жириновський.

 

Такі герої, як Жириновський і Затулін, я вважаю, більше зробили для усвідомлення українцями потреби самим розібратись зі своєю незалежністю, зі своєю державою, ніж багато наших націонал-патріотичних героїв.

 

- А як змінився глядач суспільно-політичних ток-шоу?

 

- На мою думку, люди за цей час значно змінились. У них виникла реальна потреба розбиратись не з почуттями до політиків (бо раніше виборчі кампанії апелювали до людських почуттів і політики постійно загравали з прагненнями й бажаннями людей), а вдивлятись і вслухуватись у зміст і, головне, в дії наших політичних героїв. Мені здається, у суспільства виникла потреба в новому змісті політики.

 

- Чи отримують вони цей новий зміст завдяки ток-шоу?

 

- Відкрию маленьку таємницю. Уже кілька років, як правило, ми ділимо аудиторію, так би мовити, по «цивілізаційному розлому». Різні частини Україні мають різну історичну долю, там є різні вектори сприйняття, різне бачення долі України. Є різні політичні пріоритети. І ми намагаємось зрозуміти, якою змістовою тезою та яким персонам вдається об'єднувати цих різних людей. Іноді результати дуже цікаві. Наприклад, останнім часом представники комуністичної партії раптом почали об'єднувати дві абсолютно різні аудиторії. І це зрозуміло: на фоні повного паралічу влади, політичної та економічної кризи до лівих ідей починають прислуховуватися.

 

Але в основному об'єднання іде за рахунок монологів експертів - тих, хто не експлуатує розкол країни в політичних цілях. Почали звучати заклики не підіймати питання мови, НАТО тощо, і це правильно, бо їх все одно неможливо вирішити вже завтра. Такими питаннями треба займатись системно. Насправді системних дій влади у розвитку сучасної культури чи української мови немає. Поки навчились тільки забороняти та нав'язувати циркулярами. Український продукт має бути якісним, тоді він стане ефективним.

 

- Одночасно цей якісний український продукт не повинен ігноруватися, масові канали мають його транслювати. Чому ж не транслюють? Це має бути державна ініціатива чи все ж ініціатива каналів?

 

- Держава може зробити так, щоб комерційні канали відчули, що робити українське - економічно вигідно. Скажімо, у Олександра Роднянського, якого я знаю ще з радянських часів, ніколи не було мрії створювати україномовний телевізійний канал, з якісним кінопоказом і програмуванням. Але одного дня економічні та політичні фактори склалися так, що він створив канал «1+1», з практично стовідсотковим звучанням української мови.

 

- Існує такий феномен, який соціологи називають «маятником культури, що згасає», коли масовій аудиторії показують продукт низької якості. Це призводить до зниження рівня потреб аудиторії, що, в свою чергу, зумовлює зниження якості продукту. Це те, що відбувається сьогодні на українському телебаченні. Щоб цю ситуацію виправити, потрібно виключно державне втручання?

 

- Безумовно. Комерційні канали будуть задовольняти попит глядачів шляхом найменшого спротиву. Але є потреби суспільства. Їх треба сформувати, озвучити, розробити програму реалізації, виходячи з можливостей, та виконувати. Ця програма може включати й регуляторну політику по відношенню до комерційних каналів - де заборон буде менше, ніж стимуляції.

 

- В умовах системної кризи ЗМІ можуть діяти за описаним «принципом маятника», а можуть «тягнути» на собі суспільство. Наприклад, запрошуючи таких постатей, як Іван Дзюба, Ліна Костенко... Або за допомогою форматів, де з'являлися б тільки експерти без політиків?

 

- Ми так періодично й робимо. Такі експертні «ін'єкції» ми проводили й проводимо. Ще одна технологічна таємниця: ми постійно здійснюємо ротацію експертних рядів. Шукаємо людей - носіїв нового цікавого та якісного змісту. Деякі відмовляються приходити, хоча, я вважаю, це неправильно, бо «Свобода слова» максимально дистанціювалась від поняття «політичний цирк». І треба використовувати можливість донести своє бачення процесів до багатомільйонної аудиторії. На мою думку, ми сформували свого глядача, який може і хоче замислюватись про те, що відбувається в цій країні. В України є шанс, можливо, останній, визначитись зі своїм демократичним устроєм, що сьогодні непросто, бо в умовах цієї кризи вже з'явився попит на авторитарний режим.

 

- Стартував ще один суспільно-політичний проект «Я так думаю» з Анною Безулик. Чи не багато «свобод» для одного інформаційного простору? Це гласність? Чи дезорієнтація?

 

- Я якось зустрівся зі своїми друзями, до речі, «просунутими» людьми, які не займаються ні політикою, ні телебаченням. І ось вони кажуть мені, що все, мовляв, перетворилось на політичне шоу. Але я вважаю, що багато «свобод» не буває. «Свободи» дозволяють побачити весь діапазон політичних думок, а не якусь окрему точку зору одного політично заангажованого каналу. Є можливість замислитися, а таких можливостей не так вже й багато на нашому ТБ. Я хочу, щоб через нашу програму телеглядачі зрозуміли, що сьогодні конче потрібні політики, які вміють будувати країну, а не борються за гроші й ресурси. І що є солідарна відповідальність між політиками та суспільством.

 

- У мистецтвознавстві існує така думка, що коли людство прийде до певного ідеально устрою, зникне скульптура й потреба в ній. А коли й за яких умов могли б зникнути суспільно-політичні ток-шоу?

 

- За комунізму... Я жартую. Це питання складне. Люди втомились від шоу, але не розуміють однієї важливої речі. Якщо все буде робитись у тиші, буде значно гірше, бо великі гроші люблять тишу. І ми черговий раз будемо ошукані. Проблеми будуть, коли з екранів говоритимуть лише про світле майбутнє. Така тенденція є в Росії. Правильно це чи ні - вирішувати самим росіянам. Головне, щоб ми могли осмислено використовувати телевізійну реальність, а не вона нас.

 

Фото: «День»

 

Маша Томак, Олена Олійник, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак, Олена Олійник, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26006
Читайте також
22.06.2009 15:12
Мария Старожицкая, «Профиль»
36 521
22.06.2009 14:31
Лидия Денисенко, 2000.net.ua
33 508
29.05.2009 08:42
Валентина Самченко, «Україна молода»
20 731
28.04.2009 17:22
Сергій Грабовський, «Українська правда»
23 599
22.04.2009 15:24
Олексій Мазур, «Українська правда»
26 405
03.04.2009 01:18
Ігор Лосєв, «День»
26 898
31.03.2009 11:17
Андрей Рушковский, ShowОбоз
25 567
22.03.2009 20:24
Ігор Лосєв, «День»
29 897
22.03.2009 20:07
Андрей Рушковский, ShowОбоз
20 968
13.03.2009 11:16
Ігор Лосєв, «День»
31 847
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду