Запланована «несподіванка»

30 Травня 2008
27737
30 Травня 2008
18:00

Запланована «несподіванка»

27737
Запланована «несподіванка»

Національній раді не звикати до різного роду провокацій як у ЗМІ, так і у безпосередньому спілкуванні з представниками тих чи інших політичних бізнесових чи інших структур. Цього разу, 30 травня вранці заручниками чергової, інакше не скажеш, провокації стали Національна рада разом із журналістами провідних каналів.

 

Суть питання дуже проста. З метою розв’язання досить складних, іноді болючих проблем, пов’язаних з адаптацією іноземних програм, які транслюються вітчизняними провайдерами програмної послуги, що є прямою вимогою законів України, Національна рада запросила представників провайдерів до участі в робочій нараді. Була надія, що в результаті спокійного, партнерського, професійного обговорення, нарешті, будуть припинені різного роду інсинуації, взаємні звинувачення, і знайдені шляхи до виконання норм закону, не порушуючи при цьому інтересів і прав ні, в першу чергу, телеглядачів, ні господарюючих суб’єктів медіаринку.

 

На жаль, сталося не так, як гадалося.

 

Очевидно, і не збираючись «адаптуватися» до законів України, громадянами якої вони є, і поступатися своїм бізнес-інтересами, самі ж запрошені на робочу нараду запросили журналістів, навіть не поставивши до відома про це організаторів наради.

 

Тепер стало цілком зрозуміло, що запрошені представники провайдерів програмної послуги не хотіли діалогу і не готувалися до нього, а в черговий раз замість відвертої розмови віч-на-віч організували шоу: так і не з’явившись на нараду, швиденько роздали на вулиці інтерв’ю про «погану Нацраду» і хутенько зникли, залишивши журналістів, вочевидь, із запитанням, а на що вони взагалі витрачають тут час?

 

Зважаючи на це, Національна рада запросила присутніх журналістів на незапланований брифінг, на якому голова Національної ради Віталій Шевченко та перший заступник голови Ігор Курус пояснили суть того, що відбувається і відповіли на запитання журналістів.

 

Але, як кажуть, «по умовчанню» була доволі некрасива і неетична спроба використати журналістів провідних каналів як лобістів інтересів певних бізнес-структур.

 

Наскільки це вдалося – буде видно і глядачам, і читачам.

 

Журналістам ще раз кажемо: немає проблем з інформуванням ЗМІ. Кожне засідання Національної ради, де ухвалюються рішення – відкрите для акредитації на засіданні і брифінгу після нього, прес-служба завжди готова спілкуватися з колегами і допомагати в отриманні інформації щодо діяльності Національної ради.

P.S. Подаємо проект рішення Національної ради № 1037 «Про забезпечення виконання попередніх рішень Національної ради щодо адаптації змісту передач зарубіжних телемовників до вимог українського законодавства», ухвалений за основу 28 травня 2008 р. На жаль, інші пропозиції провайдерів програмної послуги, які могли б бути включені до цього документу, обговорити за їх участю не вдалося. «»

 

проект

РІШЕННЯ №1037

Про забезпечення виконання попередніх рішень

Національної ради щодо адаптації змісту передач

зарубіжних телемовників до вимог українського

законодавства

Розглянувши пропозиції департаменту контрольно-аналітичної роботи, ліцензійного департаменту та юридичного управління Національної ради щодо забезпечення виконання рішень Національної ради № 1787 від 12.12.2007, № 439 від 27.02.2008 і № 652 від 02.04.2008 з приводу адаптації передач зарубіжних мовників до вимог законодавства України, зважаючи на пропозиції та рекомендації суб’єктів інформаційних відносин, Національна рада

 

вирішила:

 

1. Департаменту контрольно-аналітичної роботи з 01.06.2008 розпочати оформлення ліцензій на мовлення суб’єктам господарювання, що мають на меті здійснення ретрансляції програм зарубіжних телекомпаній в кабельних телевізійних мережах України, відповідно до статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

 

2. Констатувати, що вимога щодо ліцензування цього виду інформаційної діяльності на території України не поширюється на суб’єктів господарювання, які підпадають під юрисдикцію країни – члена Європейського Союзу або учасниці Європейської конвенції про транскордонне телебачення. При цьому адаптація змісту призначених для ретрансляції телевізійних програм до вимог законодавства України є обов’язковою для всіх мовників.

 

3. Встановити, що вимога пункту першого статті 10 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо ведення мовлення державною мовою) на зарубіжні телекомпанії, що мають на меті здійснення ретрансляції програм у кабельних телевізійних мережах України, не поширюється.

 

4. Встановити строк опрацювання документів на ліцензування цих суб’єктів господарювання протягом десяти робочих днів після подання ними заяв, оформлених згідно з вимогами нормативних документів. Розглядати ці документи на черговому після їх підготовки засіданні Національної ради.

 

5. Департаменту контрольно-аналітичної роботи та юридичному управлінню активізувати роботу з уточнення переліку програм зарубіжних телекомпаній, що мають на меті здійснення ретрансляції програм у кабельних телевізійних мережах України, зміст програм яких адаптовано до вимог українського законодавства. Протягом 2009 року оновлювати перелік таких програм станом на перше число кожного чергового місяця.

 

6. Управлінню координації роботи регіональних секретаріатів та управлінню регіональних представників довести до відома керівників організацій провайдерів програмної послуги вимогу Національної ради щодо ліцензування суб’єктів господарювання, які мають на меті здійснення ретрансляції програм зарубіжних телекомпаній в кабельних телевізійних мережах України, відповідно до статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення». До 16.06.2008 поінформувати про виконання цієї вимоги.

 

7. Ліцензійному департаменту та департаменту контрольно-аналітичної роботи до 01.10.2008 забезпечити внесення змін до ліцензій провайдерів програмної послуги відповідно до статті 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та згідно з пунктами першим та другим цього рішення Національної ради.

 

8. Контроль за виконанням цього рішення покласти на першого заступника голови Національної ради І.Куруса.

 

Прес-служба Національної ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Прес-служба Національної ради
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27737
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
observer
5807 дн. тому
Вся правда про діяльність Нацради наведена в пункті 3 їх рішення : "Встановити, що вимога ....Закону...не поширюється." Тобто , визнати рішення Нацради вищим за Закон.....
Алеся
5809 дн. тому
Делать трагедию из того , что журналисты пришли без приглашения на рабочий совет и по этой причине его отменять??? Видимо есть что скрывать от общественности!!!
Анипченко Укртелесеть
5810 дн. тому
Шановний Василю Леонiдовичу! Запрошуемо Вас взяти участь у робочiй нарадi з питань лiцензування провайдерiв програмноi послуги, яка вiдбудеться у Нацiональнiй радi. З повагою, I. Курус Вот и все, что мною было получено. Пресс-служба, хватит врать, когда наших коллег журналистов не пустили, идти за порцией лжи, которое бы не фиксировала камера не имело смысла
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду