Фільм BBC виставив Лугового ненавмисним вбивцею Литвиненка

26 Листопада 2007
14004
26 Листопада 2007
11:48

Фільм BBC виставив Лугового ненавмисним вбивцею Литвиненка

14004
Фільм BBC виставив Лугового ненавмисним вбивцею Литвиненка

Увечері 25 листопада британський телеканал ВВС Two показав документальний фільм про смерть колишнього офіцера ФСБ Олександра Литвиненка. 

У фільмі «Найрозшукуваніша людина в Британії» (Britain's Most Wanted) висувається гіпотеза, що підприємець Андрій Луговий міг стати ненавмисним виконавцем вбивства Литвиненка.

Картина створена відомим британським журналістом, московським кореспондентом газети The Sunday Times Марком Франкетті. До фільму включено інтерв'ю з Луговим, а також із головним редактором радіостанції «Эхо Москвы» Олексієм Венедиктовим, журналістами Володимиром Познером і Сергієм Доренко, колишнім офіцером КДБ СРСР, депутатом Держдуми РФ Олександром Кондауровим. 

Франкетті вважає, що Луговий навіть не усвідомлював, на який крок він йшов. Журналіст наводить слова Венедиктова про те, що Луговий під час перших інтерв'ю поводився так, ніби йому не зовсім зрозуміло, в якій ситуації він опинився. Крім того, спочатку бізнесмен добровільно з'явився в британське посольство, а потім почав категорично відмовлятися від контактів із британськими представниками.

За твердженням авторів документальної стрічки, Луговому могли дати речовину, яку він підсипав Литвиненку.

При цьому Луговий міг бути переконаний у тому, що це не смертоносна радіоактивна субстанція, а так звана «сироватка правди» або якийсь психотропний препарат.

Як підкреслив у фільмі колишній співпрацівник КДБ Олександр Кондауров, якби він задумав подібну операцію, то не почав би посвячувати виконавця у всі деталі. «Якщо він був якось до цього причетний, то не знав, що це призведе до смерті», – вважає депутат, який пропрацював 22 роки в «органах».

Сам Луговий в інтерв'ю з Франкетті ще раз повторив, що не вбивав Литвиненка, оскільки не мав мотиву для злочину.

«У мене не було мотиву. Я багата людина. Я успішний бізнесмен, у мене є сім'я, мені не треба це робити заради грошей чи помсти», – пояснив він.

З його слів, ніхто б не зміг «приїхати до Лондона, так холоднокровно скоїти вбивство і поводитися спокійно». Луговий переконаний, що його підставили, а за одного з найбільш вірогідних замовників вбивства Литвиненка вважає британські спецслужби. «MI6 хотіла вбити його, щоб дискредитувати керівництво Росії», – підкреслив бізнесмен.

Нагадаємо, що колишній офіцер ФСБ Олександр Литвиненко, який утік в 2000 році до Великобританії, помер 23 листопада минулого року в Лондоні від отруєння радіоактивним полонієм-210. Звинувачення у вбивстві британська прокуратура висунула Луговому, який зустрічався з Литвиненком у день отруєння.

 

Кореспондент

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14004
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Дівчина
5996 дн. тому
Про фільм це цікаво. До кого звертатись щодо цієї стрічки?
OSLR
5996 дн. тому
А от 5 канал забздів показати британський документальний фільм за книжкою Литвиненка "ФСБ взриває Росію". Стець дав "добро", але пішов в Парламент, а нове керівництво каналу вкакалось. Хоч мало можливість отримати право показу бескоштовно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду