Роман Кабачій: Одещина інформаційно «вариться сама в собі»

Роман Кабачій: Одещина інформаційно «вариться сама в собі»

13 Квітня 2016
1332
13 Квітня 2016
17:07

Роман Кабачій: Одещина інформаційно «вариться сама в собі»

1332
7 квітня в одеському Impact HUB відбулася презентація спільного дослідження Інституту масової інформації та соціологічної компанії ГФК Юкрейн щодо медіаситуації в Одеській області. Проект реалізовано за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), яка фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID).
Роман Кабачій: Одещина інформаційно «вариться сама в собі»
Роман Кабачій: Одещина інформаційно «вариться сама в собі»

Експерт ІМІ Роман Кабачій зазначив, що Одещина з точки зору медіаринку одна з найбільш розвинених областей, що однак не означає, що інформаційні потреби населення забезпечуються належним чином (роздутість ринку не є його якістю). Рівень джинси (замовних матеріалів), і т.зв. паркету (повідомлень прес-служб без журналістського втручання) в окремих типах ЗМІ досягали 20% і 30%, що не могло не спотворювати образ реальної дійсності. 

"Людей цікавить війна, редактори ж вважають, що від неї "всі втомилися", але це ж наші конкретні люди з регіону їдуть туди, отримують поранення чи їх вбивають. Їхні родини воюють з владою за отримання землі чи компенсацій, це тут на поверхні, а в пресі і в інтернеті Одещини цих повідомлень 1-2%, - сказав Кабачій, - людей цікавить освіта власних дітей, нагальніші і ближчі до людини речі".

Його слова підтвердили дослідження ГФК Юкрейн, представлені Дмитром Яблоновським. Серед озвученого з презентації випливало, що політика знаходиться на п'ятій позиції з того, що найперше цікавить опитаних по області, натомість вище над нею - охорона здоров'я, війна на Сході, культурні події (по Одещині остання позиція одна з найвищих в опитуванні - 21%). Із тем, висвітлення яких бракує, на першому місці боротьба з корупцією на місцевому рівні: 18%, далі війна на Сході 12%, діяльність місцевої влади 11%, місцеві журналістські розслідування 9%. 

Із особливостей регіону Роман Кабачій відзначив, що на Одещині чи не найменше з п'яти регіонів цікавляться загальнодержавними новинами - всього 3%: "Одеса як острів, який "вариться сам у собі", проте не завжди це сприяє розумінню між регіонами, а мені видається як мінімум вас повинно цікавити що відбувається у сусідніх регіонах Півдня - Миколаївщині, Херсонщині, Молдові і ПМР..."

Присутні журналісти у питаннях намагалися уточнити, у яких регіонах більш популярні російські канали і шукаючи відповіді самі намагалися підказати: у південно-бессарабських, де український сигнал досить слабкий, натомість сильним є сигнал з ПМР та Гагаузії. "Ми це передамо до Мінінформполітики", - пообіцяв Роман Кабачій.

Презентацію координувала регіональна представниця ІМІ в Одеській області Юлія Сущенко. 

Інститут масової інформації провів дослідження медіаситуації на Одещині, а також аналіз контенту десяти місцевих ЗМІ (газет «Одесская жизнь», «Одесскій вьстникь», «Слово», «Одеські вісті»; онлайн-видань dumskaya.net, timer-odessa.net, trassae95.com, uc.od.ua; телеканалів «7-й канал», «Первый городской» з 15 вересня по 15 жовтня 2015 р.). Разом опрацьовано 1053 матеріали. 

Дослідження ГФК Юкрейн проводилося методом особистих інтерв’ю вдома у респондента, обсяг вибірки для Одеської області склав 1895 інтерв’ю, з них 674 інтерв’ю було проведено в Одесі.

ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1332
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду