detector.media
13.04.2016 17:07
Роман Кабачій: Одещина інформаційно «вариться сама в собі»
Роман Кабачій: Одещина інформаційно «вариться сама в собі»
7 квітня в одеському Impact HUB відбулася презентація спільного дослідження Інституту масової інформації та соціологічної компанії ГФК Юкрейн щодо медіаситуації в Одеській області. Проект реалізовано за підтримки Української ініціативи зміцнення громадської довіри (UCBI), яка фінансується Агенцією США з міжнародного розвитку (USAID).

Експерт ІМІ Роман Кабачій зазначив, що Одещина з точки зору медіаринку одна з найбільш розвинених областей, що однак не означає, що інформаційні потреби населення забезпечуються належним чином (роздутість ринку не є його якістю). Рівень джинси (замовних матеріалів), і т.зв. паркету (повідомлень прес-служб без журналістського втручання) в окремих типах ЗМІ досягали 20% і 30%, що не могло не спотворювати образ реальної дійсності. 

"Людей цікавить війна, редактори ж вважають, що від неї "всі втомилися", але це ж наші конкретні люди з регіону їдуть туди, отримують поранення чи їх вбивають. Їхні родини воюють з владою за отримання землі чи компенсацій, це тут на поверхні, а в пресі і в інтернеті Одещини цих повідомлень 1-2%, - сказав Кабачій, - людей цікавить освіта власних дітей, нагальніші і ближчі до людини речі".

Його слова підтвердили дослідження ГФК Юкрейн, представлені Дмитром Яблоновським. Серед озвученого з презентації випливало, що політика знаходиться на п'ятій позиції з того, що найперше цікавить опитаних по області, натомість вище над нею - охорона здоров'я, війна на Сході, культурні події (по Одещині остання позиція одна з найвищих в опитуванні - 21%). Із тем, висвітлення яких бракує, на першому місці боротьба з корупцією на місцевому рівні: 18%, далі війна на Сході 12%, діяльність місцевої влади 11%, місцеві журналістські розслідування 9%. 

Із особливостей регіону Роман Кабачій відзначив, що на Одещині чи не найменше з п'яти регіонів цікавляться загальнодержавними новинами - всього 3%: "Одеса як острів, який "вариться сам у собі", проте не завжди це сприяє розумінню між регіонами, а мені видається як мінімум вас повинно цікавити що відбувається у сусідніх регіонах Півдня - Миколаївщині, Херсонщині, Молдові і ПМР..."

Присутні журналісти у питаннях намагалися уточнити, у яких регіонах більш популярні російські канали і шукаючи відповіді самі намагалися підказати: у південно-бессарабських, де український сигнал досить слабкий, натомість сильним є сигнал з ПМР та Гагаузії. "Ми це передамо до Мінінформполітики", - пообіцяв Роман Кабачій.

Презентацію координувала регіональна представниця ІМІ в Одеській області Юлія Сущенко. 

Інститут масової інформації провів дослідження медіаситуації на Одещині, а також аналіз контенту десяти місцевих ЗМІ (газет «Одесская жизнь», «Одесскій вьстникь», «Слово», «Одеські вісті»; онлайн-видань dumskaya.net, timer-odessa.net, trassae95.com, uc.od.ua; телеканалів «7-й канал», «Первый городской» з 15 вересня по 15 жовтня 2015 р.). Разом опрацьовано 1053 матеріали. 

Дослідження ГФК Юкрейн проводилося методом особистих інтерв’ю вдома у респондента, обсяг вибірки для Одеської області склав 1895 інтерв’ю, з них 674 інтерв’ю було проведено в Одесі.

ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY