Від чарки до балетки

17 Грудня 2010
26079
17 Грудня 2010
12:35

Від чарки до балетки

26079
Зробити з десятьох «пацанок» справжніх вишуканих дам виявилося неможливим, але реаліті-шоу «1+1» пройшло успішно
Від чарки до балетки

15 грудня на телеканалі «1+1» завершилося реаліті-шоу «Від пацанки до панянки», в якому брали участь десять дівчат із різних міст України. Учасниці цього форматного makeover-шоу мали за два місяці позбутися шкідливих звичок, лихослів’я та інших ознак маргінального життя, набувши манер і лоску справжніх світських леді. 

 

Принцип самореалізації

 

Британський формат Ladette to Lady, за яким створювався проект «Від пацанки до панянки», було успішно адаптовано в декількох країнах. «Біблія» формату досить детально розписує подробиці режисури та драматургії шоу, тож завдання українських виробників полягало в тому, щоб подати глядачеві конфлікти та страждання відірваних дівчаток якомога видовищніше. 

 

Ladette англійською – це дівчина, що полюбляє випити. Зверніть увагу: тут не йдеться про легковажність чи розпусність. Серед учасниць Ladette to Lady від Британії та Австралії переважали клубні дівчатка – саме ця категорія на Заході найчастіше схильна до вживання алкоголю. До української адаптації запросили дуже різних дівчат, яких навіть порівняти було дуже важко. Вони різнилися рівнем інтелектуального розвитку, освітою, вихованням, знанням української мови, мистецькими здібностями тощо. 

 

Як і слід було чекати, на початку шоу «пацанки» демонстрували виняткову неврівноваженість. Протягом двох місяців їх тримали в будинку за межами Києва, звідки деколи вивозили до опери чи на прогулянки столичними вулицями. Найменші подробиці побуту десятьох дівчат, що мешкали у двох кімнатах, фіксувалися на відео. 

 

Одна з учасниць проекту розповіла в інтерв’ю, що між собою дівчата називали «Школу справжніх пані» жіночою колонією. Викладачі відзначалися суворістю та класичним підходом до виховання. Саме контраст між «пацанками» та інтелігентними викладачами забезпечував видовищність на першому етапі проекту, а у фокусі уваги перебували переважно конфлікти. Й лише останні три випуски програми, коли дівчат почали хвалити й поважати, стали схожими не на екзекуцію, а на шоу перетворення. 

 

Над прірвою в реаліті

 

Підписавши контракт із «1+1», учасниці реаліті-шоу опинились у становищі безправних невільників. У перший день перебування у «Школі» дівчат суворо насварили за те, що вони, зголоднівши, без дозволу брали продукти з холодильника та зазирали до каструль. Про те, що цього робити не можна, їх, очевидно, не попередили. 

 

Надмірна суворість більшості викладачів, судячи з емоцій «пацанок», не заохочувала ані до навчання, ані до усмішок на камеру. Винятки становили Олександр Бережний (французька мова), Ольга Семьошкіна (танці, пластика і грація) та Інна Петренко (флористика та квітковий дизайн). Не можна виключати, що поза зйомками жорстокі наставники обіймали та втішали своїх вихованок, однак перед камерами вони весь час демонстрували зверхність і тиснули на дівчат. 

 

Так, відправляючи додому Анастасію Кононенко, заступник директора зі стилю та зовнішнього вигляду Тетяна Демченко виголосила цілу обвинувальну промову на адресу заплаканої дівчини. Самій же Стасі не дали промовити ані слова у відповідь. Одну з учасниць, Альону Раїлко, після виключення з шоу відправили додому пізно ввечері, якщо не вночі. Викладач кулінарії Ольга Дудчак розв’язувала конфліктні ситуації словами: «Так, тобі щось не подобається? А ну, вийди!». Як результат, дівчата помітно горнулися до танців і французької, влаштовуючи істерики під час примірок бра та приготування страв. Що ж до останнього, то найбільше випробувань випало на долю Юлії Балаєвої – творці шоу вперто не бажали брати до уваги те, що вона вегетаріанка. Тож під час шоу Юлія мусила разом із іншими дівчатами здирати шкірку з убитого кролика й готувати м’ясні страви. 

 

Чи не найвразливішою учасницею була Маріанна Коробань, яка, хоч і зав’язала з наркотиками, проте не виявляла бажання відкриватися людям та висловлювати свої емоції красиво й граційно. Замкнена, геть не ерудована Маріанна болісно реагувала на будь-яку зверхність навколишніх або дискомфортні умови. Особливо це відчувалося під час приймання гостей, коли дівчина тремтіла перед напівп’яними молодими людьми, які вимагали від неї читати свої вірші або сказати бодай щось. Вибігши з зали, дівчина захлиналася риданнями, а гостям було дуже весело. Запрошені кавалери, до речі, часто навмисно провокували дівчат на вчинки, негідні «справжніх пані». 

 

На відміну від Маріанни, ще одна дівчина зі складним характером, Вікторія Заграйчук, трималася молодчиною. В першому випуску проекту вона продемонструвала явні психологічні проблеми: спостерігаючи її ридання, важко було повірити, що дівчина має диплом психолога. Однак у наступних випусках вона була стриманою й на диво доброзичливою – як виявилося, через те, що постійно приймала заспокійливі препарати. 

 

Найскладнішим, либонь, для дівчат було усвідомлення того, що їхні зізнання та відвертощі бачить уся Україна. Щойно якійсь із них удавалося досягти успіху, це відразу ілюстрували контрастним відео з минулому. Коли Альона Гончар похвалилася, що займається бізнесом, глядачам показали кадри її роботи на ринку. Коли Маріанна захопилася живописом, нам нагадали про її батька, який мав здібності до малювання та схильності до крадіжок. 

 

Усе це, звісно, було необхідно для створення емоційного напруження, без якого реаліті-шоу неможливе. Неадекватна поведінка, істерики і нервові зриви траплялися мало не щодня, і психолог, що працював із учасницями шоу, був безсилий. 

 

Український вибір

 

Особливістю української адаптації Ladette to Lady стало те, що дівчат виключали не лише за «зганьблену честь школи» після того, як вони не витримали випробування алкоголем чи дискотекою, але й мало не з формулюванням «за погану поведінку». Претензії полягали перш за все в тому, що «пацанки» поводилися грубо й не прислухалися до порад наставниць. Та насправді вже після другого випуску проекту сімох із десяти учасниць можна було сміливо відсіювати – було очевидно, що вони не стануть справжніми пані. Але їм дали шанс залишитись, як було із старанною, але невдатною ні до танців, ні до етикету Маріанною. 

 

Чи допомогло це шоу дівчатам, які брали в ньому участь? Очевидно, що завдяки зусиллям викладачів вони здобули знання, яких за інших обставин не мали б ніколи в житті. Так, Вікторія Зубрейчук завоювала медаль під час змагань на іподромі, Маріанна Коробань знайшла роботу на каналі «1+1». «Дівчата, які матюкалися, напивалися до чортиків і бойкотували заняття», під час фінального випуску продемонстрували витончену грацію, чарівну французьку та складні витвори кулінарного мистецтва. Головною думкою, яку ніс проект своїм глядачам, стало те, що себе та своє оточення можна змінити на краще. 

 

У фіналі залишилися веселунка Вікторія Зубрейчук, фатальна чорнявка Ксенія Вересковська й розумниця Юлія Балаєва. Обрати з-поміж них було нелегко. В результаті нагороди розподілили таким чином: третє місце із призом 25 тисяч гривень посіла Вікторія, друге, з 50 тисячами – Ксенія, а Юлії дісталося перше місце, що давало можливість вибору між 200 тисячами гривень або річним курсом навчання в одному з вищих навчальних закладів Великої Британії. 

 

 

 

 

Хлопчакувата Юля від початку іронічно ставилася до всього, що відбувалося, дозволяючи собі в найтактовнішій формі кепкувати і з викладачів, і з класичних канонів школи. Як людині з гуманітарною освітою і нестандартній особистості, їй найтяжче давалися класичні прийоми шліфування благородних манер: поезія Лесі Українки, мистецтво вишуканих бесід і майже пародійна пристрасність романсів. Сказати, що участь у проекті зробила з Юлії Балаєвої стовідсоткову пані, можна з натяжкою. Дівчина справді набула жіночної ходи, стала граційнішою, особливо ближче до фіналу. Та в душі вона лишилася такою, якою була – іронічною й рішучою в учинках. Викладачі насторожено переглядалися, коли Юлія обрала не можливість навчатись у Великій Британії, а гроші. Певно, вони сподівалися, що талановита переможниця обере самовдосконалення. Одначе яким ще міг бути вибір в української дівчини, чия мама прийшла на святкову церемонію в дешевих босоніжках, що відразу ж порвалися? 

 

Безперечні «плюси»

 

«Від пацанки до панянки» – найрейтинговіше і найуспішніше з-поміж усіх дебютних реаліті-шоу «1+1».

 

 

Динаміка показників перегляду випусків шоу «Від пацанки до панянки»:

 

 

Розрахунок показників було здійснено для населення віком 18–54, вибірка «Вся Україна». Дані надано компанією Gfk Ukraine. Дані за 14 та 15 грудня – попередні. Детальніше про використані змінні дивіться в глосарії Gfk. Середню частку каналу було розраховано з 13 жовтня по 15 грудня.

 

За даними Gfk Ukraine, за комерційною аудиторією каналу (18–54, вибірка «Вся Україна») середній рейтинг програми становив 7,81%, частка – 19,82% (середні показники каналу за минулий тиждень – рейтинг 1,92%, частка 12,58%). Не дивно, що відразу після завершення першого сезону канал оголосив кастинг наступного. 

 

Але найбільшим досягненням проекту стало, мабуть, те, що ровесниці учасниць шоу із маленьких міст України мали нагоду роздивитися себе в усій своїй колоритній красі. Можливо, вони навіть зрозуміли: себе і своє оточення можна змінити – хай без грошового призу у фіналі, але й без принижень.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Раїса Дубцова
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26079
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
телек
4879 дн. тому
а мне очень понравилось и шоу и выбор жюри! И выбор денег - вы наверное, пропустили, учеба в Великой Британии, предполагалась - пол года какой-то курс. А за эти деньги Юля может в Карпенко-карого целый диплом получить!
сама така
4879 дн. тому
Украинский бомонд в большинстве своем состоит из пацанов и пацанок. При этом они не то чтобы не стесняются этого, часто даже бравируют, выдавая все свои недостатки за достоинство. Это уже просто часть нашего менталитета, разве не так? Из гламурных бы кто нить леди попробовал сделать, дак нет - им все можно."Шановна элита, дорогий бомонд"...
жаль. але...
4882 дн. тому
А й справді, оті мамині порвані босоніжки змусили аж серце стиснутися. Не тому Юля обрала гроші, що в душі залишилася пацанкою
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду