«Україна» вимагає від кабельників припинити ретрансляцію неадаптованих каналів

2 Вересня 2013
8469
2 Вересня 2013
19:28

«Україна» вимагає від кабельників припинити ретрансляцію неадаптованих каналів

8469
«Україна» вимагає від кабельників припинити ретрансляцію неадаптованих каналів

Один з найбільших вітчизняних медіахолдингів «Медіа Група Україна « (МГУ) вимагає від кабельних провайдерів припинити трансляцію низки неадаптованих російських телеканалів. Відповідний лист від директора телеканалу «Україна» (входить до складу МГУ) Марини Миргородської отримала минулого тижня низка кабельних операторів країни, пише газета «Коммерсантъ-Украина».

 

Канал просить припинити трансляцію неадаптованих російських телеканалів ТНТ, СТС, РЕН ТВ, «Первый канал», «Россия 1», «Россия 2», «НТВ+ Футбол», «НТВ+ Футбол 2».

 

Своє прохання мовник пояснює наявністю в нього ексклюзивних прав на розповсюдження в Україні певних програм, що транслюються на цих каналах . Зокрема, в липні МГУ придбала в ТНТ ексклюзивні права на контент студії Comedy Club Production, а «НТВ+ Футбол» показує футбольні матчі Ліги чемпіонів та Ліги Європи УЄФА, офіційний транслятор яких в Україні - телеканал «Футбол» (входить до складу МГУ).

 

Трансляція перерахованих каналів в Україні й так заборонена: вони відсутні в так званому «списку адаптованих каналів», який стверджує Нацрада з питань телебачення і радіомовлення. «Але невеликі оператори в регіонах досить часто включають їх у свої пакети, просто ретранслюючи сигнал із супутника» , - пояснює медіаексперт журналу Mediasat Віталій Мосейчук.

 

Член Нацради Микола Фартушний визнає, що в ході перевірок регулярно виявляються порушники правил ретрансляції іноземних каналів. «Але постійно моніторити всіх кабельних операторів ми просто не в змозі», - каже пан Фартушний.

 

Санкції Нацради за показ неадаптованих російських телеканалів невеликі - виявивши порушення , регулятор оголошує попередження. Крайній захід - звернення до суду з вимогою позбавити ліцензії - зі слів пана Фартушного, застосовується нечасто.

 

У МГУ збираються застосовувати до порушників більш серйозні заходи. У листі телеканал «Україна» заявляє , що зберігає за собою право звертатися до судів і вимагати від провайдерів , які транслюють зазначені канали, компенсацію за порушення авторських і суміжних прав. «До того ж за таке порушення передбачена адміністративна (штраф і конфіскація обладнання) та кримінальна (позбавлення волі на строк до п'яти років) відповідальність», - ідеться в документі.

 

Раніше медіагрупа неодноразово висувала претензії до порушників авторських прав в інтернеті - спортивних сайтів , які розміщують фрагменти футбольних матчів, провайдерів і відео сервісів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8469
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду