Сезон гумових рукавичок

1 Вересня 2009
33720
1 Вересня 2009
10:02

Сезон гумових рукавичок

33720
Сезон гумових рукавичок

Головним трендом телевізійного сезону 2009/2010 можна вважати консерватизм і обережність. Телеканали таки добряче попеклись на грандіозних прожектах минулої осені, більшість яких або не виправдали сподівань, або були згорнуті через кризу. Перш за все використовуватимуться формати, теми та «фішки», що спрацювали в минулому сезоні: реаліті-шоу, медичні серіали, соціальні розслідування. Глядачі також побачать продовження суперхітових телесеріалів. «Авантюри» можна злічити на пальцях: україномовний телесеріал «Тільки кохання» на «1+1», адаптація російського формату «Давай одружимось» на СТБ, музично-зіркове шоу на «Україні»... Натомість на декількох каналах в умовах суворої секретності готуються нові політичні ток-шоу «під вибори».

 

Група «Інтер»

Якщо все йде добре, нічого не треба міняти - за таким принципом підійшов менеджмент «Інтера» до ефірного наповнення. Поки що новий сезон офіційно не презентовано, але вже відомо, що в ефірі з'являться продовження суперхіта власного виробництва - теленовели «Зачароване кохання» - та російської «Кармеліти».

 

Канал запускає другий сезон «Місце зустрічі» зі зміненим форматом та ведучими (за словами генпродюсера «Інтера» Ганни Безлюдної, Олена Кравець та Євген Кошовий із «Кварталу 95» зроблять нам дуже смішно), програму «Формула любви»,  готує до Нового року з тим же «Кварталом» мюзикл «Як козаки...». Розважальне шоу вихідного дня знімає для «Інтера» ISTIL Studios.

 

Обіцяють і новий політичний проект - разом, а не замість «Свободи на Інтері», яка виходитиме й надалі у форматі звичайної «свободи» з ведучим Андрієм Данилевичем. Очевидно, йдеться про проект на період виборчої кампанії. До речі, ТК оцінила дотепність нового слогану каналу: «"Інтер" - наш вибір».

 

На К1 вийде нова программа власного виробництва «Рекламна пауза» з Наталією Джунь - однією з керівників відділу виробництва програм групи «Інтер». За інформацією  Media Business Reports, у програмі демонструватимуться кумедні рекламні ролики зі всього світу. Поки що не підтверджено відомості про запуск проекту «Шок», присвяченого незвичайним людям та явищам. На НТН восени має стартувати цикл документальних програм «Легенди бандитського Києва» (із бандитською Одесою тут уже розібрались).

 

 

Група СМЕ-«1+1»

Зміни на «плюсах» у новому сезоні можна вважати майже перезапуском: 8 нових програм, які компенсують закриті раніше проекти. Олександр Ткаченко ставить перед групою амбітне завдання - відвоювати лідерські позиції, втрачені у 2007 році.

 

Головні надії, як завжди, на серіали: праймове російське «мило» -  «Крем», «Маргоша-2»  та «Барвиха», та довгоочікуване «Тільки кохання» власного виробництва, яке позиціонується як перший в історії українського телебачення довгий телесеріал українською мовою. У постпраймі з'явиться лінійка кіно від 20th Century Fox.

 

Курс на розваги залишається незмінним. Зокрема, будуть запущені розважальні шоу вихідного дня «Танцюю для тебе-3» та  «Я люблю Україну» (ведуча - Лідія Таран), шоу «Смакуємо» з Юрієм Горбуновим, вкотре реанімований  «Сніданок з 1+1» із Лідією Таран і Марічкою Падалко.

 

Популярність «Доктора Хауса» не залишила байдужими плюсівських стратегів, тож на глядачів чекає щоденне медичне шоу «Лікарі» спільного виробництва Film.ua. Можна припустити, що ця програма замінить «Судові справи» у передпраймовому слоті. Ведучими програми мають стати справжні лікарі. Ну, і як же без власного скетч-шоу? У програмі «Говорить та показує Україна» візьмуть участь Юрій Горбунов, Дмитро Чекалкін та вихідці із Comedy Club Ukraine дядя Жора й Андрій Бурим. Поки що точно не відомо, чи виходитимуть паралельно російські гумористичні програми, які раніше були одним із ключових продуктів «плюсів».

 

Свою обіцянку повернути в ефір оновлене ток-шоу «Без табу» з Ольгою Герасим'юк керівництво «1+1» виконувати не поспішає - та й сама ведуча каже, що не може працювати щодня з огляду на велике депутатське навантаження. Також поки що невідомо, чи вийде в ефір програма Ігоря Посипайка «Навколо світу за 99 євро» на заміну закритим у минулому сезоні «Катастрофам».

 

Інформація про політичне ток-шоу, яке начебто готується до запуску на «1+1», поки що не підтверджується. Натомість команда новинарів на чолі із Сергієм Швецем готує новий проект соціальних розслідувань - «ТСН. Варта».

 

ТЕТ, вливаючись до групи «1+1»-СМЕ, поки що зберігає мінімум власного виробництва. Однак новий статус дозволив каналу придбати якісніший продукт, який, можливо, дозволить дещо виправити не найкращу ситуацію з рейтингами. Канал купив прем'єрний сітком «Універ» від творців скеч-шоу «Наша Russia» та серіалу «Татусеві дочки».  Також щосуботи ТЕТ транслюватиме прем'єрні випуски російського  екстрим-шоу «Цирк», у якому  зірки кіно, спорту й естради опановують циркові професії. Залишаться у сітці мовлення каналу російські «Звана вечеря» й «Давай одружимось».

 

Натомість анонсованої раніше футбольної програми на ТЕТі поки що не буде. «Нам би хотілось, аби проекти власного виробництва з'являлись у більшій кількості та іншій якості, - каже голова правління каналу Григорій Тичина. - У нас є ідеї, які ми обговорювали на каналі, зняли пілоти і планували вийти з ними ще в сезоні 2008/2009. Але завадила криза. Тепер ми орієнтуємось на якісне виробництво та хороші закупівлі». Відмова від футбольної програми не означає відмови від футболу: домашні матчі «Динамо», «Дніпра», «Металіста», «Арсеналу» та «Кривбасу» й надалі виходитимуть на ТЕТі. Корисним надбанням для каналу в новому статусі сателіта став доступ до бібліотеки «1+1», що дозволить показувати повтори - «якщо буде знайдено продукт, який дозволить збільшити частку якогось слоту».

 

Повтори плюсівського продукту крутитиме й канал «Кіно». Великих самостійних проектів у його ефірі цього сезону не передбачається. «Якщо ринок даватиме таку можливість, вони з'являться, та поки що її немає, - пояснює керівник телевізійного напрямку групи «1+1» Сергій Дем'янчук. - Ми інвестуємо в канал розумні кошти й не маємо права перевитрачати: скільки заробили, стільки й витратимо. Але програмний простір каналу прошитий власним виробництвом». А для тих, кому надто кортить новизни, «Кіно» підготував нове оформлення ефіру.

 

 

Група Віктора Пінчука

З огляду на шалений успіх форматних реаліті-шоу, СТБ цілком закономірно зосередився в новому сезоні саме на них. Восени глядачі побачать «Танцюють всі-2» з Лілію Ребрик та капітаном команди КВК «ЧП Мінськ» Дмитром Танковичем; до складу журі ввійдуть Влад Яма, Олексій Литвинов, Франсиско Гомес і Тетяна Денисова. Навесні буде «Україна має талант-2», кастинги до якого цього разу розважливо розпочали заздалегідь. Продовжиться й «Битва екстрасенсів», у п'ятому сезоні якої змагатимуться між собою представники різних шкіл магічного мистецтва.

 

«Доктор Хаус», який несподівано добре запрацював у праймі СТБ й породив моду на все медичне, залишиться в ефірі: глядачі побачать 5-й сезон американського серіалу, а в навантаження до нього ще два подібних - «Анатомія Ґрей» та російський «Я лікую».

 

На свій страх і ризик СТБ запустив українську (щоправда, російськомовну) версію шоу «Давай одружимось», оригінальна версія якого виходить на «Первом канале» (Росія). У ролі ведучої виступає кінорежисер Оксана Байрак. Виробництвом проекту займається компанія Film.uа, з якою СТБ має ще один спільний проект - докудрама про екстрасенсів. «Документальний детектив» буде переформатовано у детективний телесеріал, в основі якого й надалі лежатимуть реальні кримінальні справи, коментовані так само реальними правоохоронцями і психологами. Однак постановочна частина буде розширена - більше акторів, реконструкцій, авторського тексту.

 

А ось із програмою журналістських розслідувань «За Вікнами» глядачам доведеться попрощатись: нового формату для неї на СТБ не придумали й вирішили просто закрити.

 

ICTV у новому сезоні планує запустити новий політичний проект - можливо, платні телевізійні дебати, які чудово вдались каналу в 2007 році. Також мають з'явитись 3-4 нові гумористичні програми на додачу чи замість тих, яких і зараз в ефірі ICTV маса, та чоловічі серіали - старі добрі «Менти» та «Братани», а з ними «Полювання на Вервольфа» і «Ми з майбутнього». Film.uа знімає для ICTV детективне реаліті-шоу за німецьким форматом.

 

Дещо нове готує для глядачів ICTV продакшн-студія Костянтина Стогнія «Жара». Програма «Країна має знати», яка виходитиме з 6 вересня щонеділі о 19.30, являтиме собою тижневик журналістських розслідувань, який допомагатиме правоохоронцям розшукувати зниклих безвісти людей та злочинців. «Нам уже вдавалося знаходити людей. Останній випадок стався на Київщині, де ми розшукали аферистку. Використовуючи можливості телебачення, ми спробуємо шукати й зниклих неповнолітніх дітей», - розповів пан Стогній.

 

Новий канал вирішив утретє спробувати з «Фабрикою зірок». Після кожного гала-концерту в ефір виходитиме ток-шоу (робоча назва «Ще не все...»), постійними учасниками якого стане продюсер Костянтин Меладзе, члени журі, викладачі й учасники реаліті-шоу, а також 10 найактивніших глядачів концерту й «зірки». Залишаться в ефірі «Інфо-шок», «Хто проти блондинок?», «Підйом!», «Шоуманія», «Ексклюзив» та «Аналіз крові». А ось «Тільки правда?» сподівань не виправдала і продовжена не буде. Для шанувальників молодіжних серіалів - нові серії російських «Ранеток», «Кадетів» і «Татусевих дочок». Також в ефірі Нового відбудеться прем'єра  серіалу «Межа» (Fringe).  

 

 

ТРК «Україна»

«Темна конячка», що втерла носа конкурентам у минулому сезоні, не планує спочивати на лаврах: у новому сезоні планується запуск кількох розважальних проектів та політичного ток-шоу, що доповнюватиме програми Савіка Шустера у передвиборні місяці.

 

Участь у розробці формату брали експерти з Бі-бі-сі та CNN. За словами генерального директора «України» Вальдемара Дзікого, йдеться про програму, яка «робитиме акцент на діалозі між громадянином і політиком». «Ми записуватимемо цю програму у великих містах України. У зал запрошуватиметься 100-120 глядачів, дібраних за репрезентативною вибіркою. Вони ставлять запитання політикам, кандидатам, представникам виборчих штабів», - розповів пан Дзікі. Савік Шустер із своїм «Шустер live» залишиться в ефірі «України», однак через необхідність будівництва нової студії вихід першої програми сезону довелося відкласти до 7 вересня. Чутки про те, що керівництво каналу прагне спекатись щоденного формату, не справдились - умови нової угоди щодо цього залишились без змін.

 

ISTIL Studios готує для «України» щотижневе музичне шоу «Народна зірка», яке являє собою змагання десяти дуетів «зірка+звичайна людина». Звичайних людей доберуть на всеукраїнському кастингу. Замість «Шоу Вєрки Сердючки», яке не змогло завоювати серця аудиторії ТРК «Україна», в ефір вийде новий проект Андрія Данилка. Також серед запланованих прем'єр гумористичний проект та шоу побачень.

 

У праймі «України» залишаться російські серіали - продовження «Глухаря», «Платини» та «Хранителя». Також канал придбав пакети блокбастерів від Sony Pictures та NBC Universal («Кінг Конг», декілька частин «Форсажу» тощо).

 

Окрім «України» та ТРК «Футбол», за словами Вальдемара Дзікого, починається виробництво програм і для регіонального каналу «Донбас», що почне мовити цієї осені. У листопаді в ефірі каналу з'являться два проекти, однин із яких - соціально-політичне ток-шоу про проблеми регіону.

 

 

Перший національний

Найекстремальніша прем'єра нового сезону на Першому - футбольне шоу з Савіком Шустером. ТК вже повідомляла про плани продакшн-компанії Савіка Шустера виробляти таку програму. Для неї вже знайшли місце у сітці - щонеділі о 21.30. Також до виборів Національна телекомпанія України готується запустити праймове політичне ток-шоу. «Створення такого шоу зумовлене наближенням передвиборної президентської кампанії, - каже президент НТКУ Василь Ілащук. - Ми добре розуміємо, що наших глядачів цікавитимуть політичні події та думки, і Перший національний має задовольнити цю цікавість». Формат програми поки що не розголошується.

 

Ще один новий проект - ранкова програма «Легко бути жінкою», яку вестимуть Дарія Трегубова та Юлія Савостіна. Компанію їм повинна була скласти Яніна Соколова, яка натомість обрала 5 канал. Тут вона вестиме «Ранок на "П'ятому"» із Віталієм Півоваром, замінивши Катерину Кельбус та Артема Овдієнка. Ще одна помітна заміна в ефірі 5-го - Тетяна Даниленко підбиватиме підсумки тижня у програмі «Час. Підсумки» замість Лідії Таран, яка перейшла працювати на «1+1».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, Отар Довженко
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
33720
Читайте також
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 939
05.03.2010 09:19
Наталія Данькова
54 524
21.08.2009 22:23
Наталія Данькова
36 858
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
88
5350 дн. тому
І відколи "на чолі з Швецем"? Правильно так: Команда новинарів готує новий проект соціальних розслідувань - «ТСН. Варта». Сергій Швець читатиме підводки.
Medved
5350 дн. тому
Отаре, а відколи це Чекалкін Сергієм устиг стати???
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду