Газова піар-атака триває

23 Січня 2009
25740
23 Січня 2009
12:44

Газова піар-атака триває

25740
Моніторинг матеріалів, що містять порушення журналістських стандартів, у новинах 5 –17 січня 2009 року.
Газова піар-атака триває
Предметом чергового огляду є лише політичні сюжети, які, на нашу думку, були створені з порушенням журналістських стандартів. Матеріалів, які можна було б віднести до комерційної джинси, у досліджуваний період не виявлено (що в цілому відповідає тенденції останніх місяців до зниження кількості прихованої комерційної реклами в новинах). Виробники ж ділових новин та підсумкових аналітичних ділових програм із кінця 2008 року перебували у новорічно-різдвяній відпустці.
 
Головною темою для спекуляцій, як і в перші дні 2009 року, залишалось газове протистояння між Україною та Росією, а головним антигероєм огляду 5-17 січня став «Інтер», який до вкрай суперечливих і незбалансованих сюжетів на газову тематику додав феєричну появу Дмитра Фірташа у студії програми «Свобода на Інтері» 16 січня з промовами, що викривали начебто недолугу газову політику уряду (дивіться про це в статті Євгена Мінка, опитуванні експертів). Цікаво, що сюжет про перебіг ток-шоу було подано не як завжди, в суботу, а в неділю, 18 січня, в програмі «Подробиці тижня» і вплетено в канву сюжету Романа Вінтоніва. Автор сюжету ставить під сумнів результати домовленостей між сторонами, наголошуючи, що вони навряд чи поставлять крапку в газовому протистоянні. Більше того, він нагадує нам про долю газової системи Білорусі, що за борги повністю перейшла під контроль «Газпрому», і питає, чи готовий український уряд захищати національні інтереси в разі чого, адже, за даними «Газпрому», Україна має борги в сумі $650 млн, ба більше – тільки Україна й лишилася на шляху «Газпрому» до повного контролю за постачанням газу у Європу.
 
Відповідь на це питання в сюжеті дана за допомогою нарізок зі «Свободи на Інтері»:   полум’яні фрази з вуст Богословської, Фірташа (в заслуги якому було поставлено те, що він співвласник компанії, що три роки постачала до України газ за ціною втричі меншою за ринкову), Яценюка, Бойка (думка пана Бойка про те, що «газ повинен бути якомога дешевше і гарантовано постачатися в країну. А хто буде поставляти – це вже вибирається на конкурсній основі: хто дасть дешевшу ціну. Все, що ми зекономимо на кордоні, ми збережемо для своєї економіки, і тому ми намагалися (і нам вдавалося) досягти найменшої ціни на газ, який був на нашому кордоні», здалася авторам сюжету настільки важливою, що записали її на фоні лаштунків шоу вже після його завершення). Чіткої відповіді когось із членів уряду глядачі так і не дочекалися – синхрон Турчинова з обіцянками найближчим часом дізнатися точну ціну на блакитне паливо навряд чи можна вважати адекватною відповіддю на поставлене запитання.
 
Натомість глядачу запропонували страшилку у вигляді підтвердження готовності російської сторони взяти контроль над українською ГТС уже найближчім часом: «Володимир ПУТІН, прем’єр-міністр Російської Федерації: "Ми можемо брати участь у приватизації, якщо українська держава цього захоче. Але там газотранспортна система фетишизована. Вона вважається національним надбанням, яке дісталося мало не з небес і не підлягає приватизації, але ми можемо взяти участь у приватизації, якщо Україна зважиться на це"». Більше того, у сюжеті було зазначено, що представники опозиційного уряду побоюються того, що саме прямі контракти на постачання газу можуть стати першим дзвоником для подібних рішень, хай для них навіть і довелося би змінювати законодавство.
 
Ще раз антиурядову позицію «Інтер» подав одразу після цього сюжету в інтерв’ю Андрія Данилевича з Віктором Януковичем у рубриці з пафосною назвою «Думка опозиції».  Характерно, що Янукович наприкінці розмови не висловився однозначно критично проти переходу часткового контролю над українською ГТС до Росії:
 
«Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Багато хто приміряє, зараз експерти кажуть, що може розвиватися ситуація за білоруським сценарієм, коли "Белтрансгазу" була виставлена надто висока ціна, він не зміг нічого робити, вліз у борги, набрався кредитів, і потім був змушений зрештою віддати частину газотранспортної системи Росії".
СТУДІЯ: ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Сьогодні Білорусь має газ по ціні 160 доларів. Що вона втратила, що придбала – це їх треба спитати, хай вони прокоментують це питання. Я хочу сказати, що Білорусь живе стабільно і має по стабільним цінам газ, в свій час там були загрози дестабілізації ситуації в газовому питанні, але вони знайшли ключ. Тобто прикладів є багато, і ми повинні використати досвід, який є кращий, але в нас же в самих є свій розум".
СТУДІЯ: Андрій ДАНІЛЕВИЧ. Тобто нічого критичного в тому ви не бачите, якщо частина ГТС може бути віддана, з іншого боку – ми отримаємо дешевий газ, прийнятний для населення, для підприємця, який ми ще зможемо, можливо, продавати?
СТУДІЯ: ВІКТОР ЯНУКОВИЧ: "Це питання цікаве. Що нам краще – мати власний газ, економічно вигідніший, чи його покупати? Якщо подивитись на тенденцію світову і прогнози аналітиків, треба рухатись в бік отримання власного газу, тобто треба входити в ці проекти, влазити в них, домовлятись, шукати такі можливості і досягати своєї мети. Це великий проект, над яким треба працювати, його ніякому разі не можна заполітизовувати до такого стану, що це священна корова і до неї неможна нікому торкатись. Боятись цього питання не треба, але, безумовно, треба розуміти ціну, а це означає відповідальність"». Скидається на те, що нам спробували нав’язати думку, що перехід контролю над ГТС до сусідньої держави не є критичним.
 
15 січня на «Інтері» представники Партії регіонів пророкували дефолт у 2010 році: Сергій Льовочкін, голова Нацбанку від опозиційного уряду, називав суми боргу України в $105 млрд, що не було ані підтверджено, ані спростовано представниками уряду. Точка зору опозиції висвітлювалась і на інших телеканалах – зокрема на ICTV, в той же день, 15 січня. Три підряд сюжети було проілюстровано синхронами представників Партії регіонів. І якщо в першому сюжеті Інна Богословська висловлювалася від імені парламентської слідчої комісії з питань розслідування роботи газотранспортної системи, то наступні два сюжети висвітлювали позицію опозиційного уряду без будь-яких спроб збалансувати цю інформацію, зокрема закиди Бойка та Януковича про можливість техногенної катастрофи української ГТС.
 
Упереджено висвітлювався на «Інтері» власне хід переговорів між «Нафтогазом» і «Газпромом». На чергові закиди в крадіжці палива – жодної відповіді представників «Нафтогазу» (5 січня, сюжет Галини Скибньовської). А сюжет Романа Недзельського (у програмі 13 січня) про те, що Європа так і не отримала паливо, хоч Росія сумлінно виконала обіцянки перед нею, взагалі не містив жодного коментаря української сторони.
 
«СТУДІЯ: В студии – Ирина ЮСУПОВА. Европа сегодня так и не получила газ. А Украина и Россия вновь обменялись взаимными упреками. В "Газпроме" заявили, что в десять утра по московскому времени поставки были возобновлены, но Украина не открыла магистраль для транзита. А еще Киев обвинили в том, что российские наблюдатели не были допущены на газоизмерительные станции. Сложившуюся ситуацию в Москве оценили как форс-мажорную. И выхода из нее пока не видят. "Газпром" уже обратился с иском в Стокгольмский арбитражный суд, чтобы обязать "Нефтогаз України" обеспечить транзит топлива в Европу.
СИНХРОН: Сергей ПАВЛОВ, главный диспетчер ЦПДД "Газпрома": "Говорит главный диспетчер "Газпрома". Прошу в 10 часов обеспечить подачу газа через ГС "Суджа" на территорию Украины в объеме 3 миллиона 120 тысяч кубических метров в сутки. Для обеспечения потребителей Балканского региона, Турции и Молдавии. Выполняйте команду".
РЕПОРТАЖ: Автор: Роман НЕДЗЕЛЬСКИЙ. Приказ из главного офиса "Газпрома" выполняется беспрекословно. В 10 утра по Москве заскрипели заслонки на газоизмерительной станции "Суджа". Именно отсюда российский газ начал поступать в украинские трубы. Вентиль открывают под присмотром международных экспертов. "Голубое топливо" уже сегодня должно прийти в дома европейцев, сразу заявляют представители "Газпрома". Ведь 7 января, когда прокачку в Европу приостановили, часть газа осталась в украинской трубе. Как только заслонки опять открыли на входе, топливо автоматически должно появиться и на западных границах Украины. Но добытого в Сибири газа так и не дождались ни на Балканах, ни в Молдове ни в Турции. Через несколько часов россияне вынуждены выключить компрессоры и опять взяться за вентиль.
СИНХРОН: Алексей ФЕДОРОВ, представитель ОАО "Газпром": "Газ перестал поступать на территорию Украины, потому как украинская сторона не организовала отбор газа для дальнейшей транспортировки в сторону европейских потребителей".
РЕПОРТАЖ: Узнав о проблеме, Владимир Путин лично выехал в центральный диспетчерский пункт "Газпрома". Премьер-министра заверили: Украина остановила прокачку газа без объяснения причин.
СИНХРОН: Владимир ПУТИН, премьер-министр России: "Может быть, техническое состояние газторанспортной системы Украины в таком состоянии, что не может прокачивать, тогда об этом надо прямо и откровенно сказать. Нужно понять, с какой транспортной системой мы имеем дело. В состоянии ли вообще газотранспортная система прокачивать этот газ сегодня".
РЕПОРТАЖ: Вину за сегодняшнюю нестыковку Россия полностью возложила на украинских газотранспортников. Такие объяснения Кремль дал и европейским странам. Правда, попытку наладить транзит "Газпром" обещает осуществить уже завтра.
СИНХРОН: Александр МЕДВЕДЕВ, заместитель главы ОАО "Газпром": "На завтра заявлены объемы 76,6 миллионов кубометров на "Орловку" и 22,2 на "Суджу". Но мы не получили подтверждения от украинской стороны. Мы будем продолжать поддерживать давление. Но если нет смысла, зачем это делать?"
РЕПОРТАЖ: Помешать завтрашней попытке может еще и не решенный вопрос с техническим газом. Топливо, необходимое для обеспечения транзита, должна предоставлять Украина, считают в "Газпроме". В Киеве пока иное мнение».
 
Наступного дня (14 січня) атака продовжилася транслюванням позиції російської і повним ігноруванням української сторін.
 
«СТУДІЯ: В России же убеждены: Украина препятствует транзиту газа. Технологическая возможность подавать топливо в Европу у украинцев есть, – уверяет российская сторона. Президент Дмитрий Медведев заявил: если Украина примет решение поставлять газ европейским потребителям из своих подземных хранилищ, Россия готова возместить его объём. А вот деньги, которые "Газпром" потерял на экспортных поставках, Медведев потребовал взыскать с Киева, назвав при этом сумму один миллиард сто миллионов долларов.
СИНХРОН: Дмитрий МЕДВЕДЕВ, президент России: "Надо уже сегодня посадить специалистов правовых служб, а также тех юридических фирм, которые представляют интересы "Газпрома", для того чтобы не только протоколировать то, что происходит – это и так у нас уже налажено – но и подсчитывать убытки. Потому что такие деньги наша страна, и одна из ведущих компаний в нынешних условиях терять не может – подарки закончились".
СИНХРОН: Владимир ПУТИН, премьер-министр России: "Мы слышим со стороны наших украинских коллег и друзей о том, что у них есть проблемы с транзитом нашего природного газа к вам. Но это не наши проблемы. Это – проблемы транзитной страны. И они должны решить эту проблему"».
 
Цікаво, що в тому ж випуску було повідомлено: «К народным депутатам и лично к спикеру парламента сегодня обратился Дмитрий Фирташ – член координационного совета компании "РосУкрЭнерго". Он просит предоставить ему слово с трибуны Верховной Рады, чтобы изложить свою позицию в отношении деятельности компании. По его словам, в парламенте звучали безосновательные обвинения в адрес "РосУкрЭнерго". Вчера на пленарном заседании депутаты обсуждали сложившуюся газовую ситуацию в стране». жодного слова про те, яким саме було обговорення ситуації в парламенті – отже, подію було використано як інформаційний привід для чергової згадки про Фірташа? І
 
У сюжеті 16 січня (автор – Руслан Ярмолюк) хоч і сказано кілька слів для пояснення позиції української сторони про причини того, що транзит нафти до Європи так і не був відновлений, проте цю інформацію доповнено черговою порцією критики політики уряду з боку Секретаріату Президента. Склалося враження, що автори намагались демонізувати український уряд на противагу порядному російському партнеру: «"Газпром" негодует: сегодня четвертый раз подали заявку на подачу топлива по украинской трубе и снова получили отказ. Но еще больше разозлило "Газпром" нежелание Киева передать замерзающим Молдове, Чехии и Словакии своё топливо. Ранее Москва предложила "Нефтегазу" поделиться с европейцами частью своих запасов и пообещала потом компенсировать разницу. Киев не согласился. Сначала договор, потом топливо для европейцев».
 
У цьому ж сюжеті зауважується, що залежність від єдиного постачальника є критичною для країни, і подається коментар Леоніда Кучми, який наголошує, що в часи його президентства країна отримувала газ від Росії тільки за транзит, а основний відсоток закуповувала в Туркменістані. «Не сидя на одной российской игле, мы оттуда выбросили и политику», – цитують слова колишнього президента явно як критику теперішньої української влади.
 
До Кучми як авторитета в газових справах того дня (16 січня) звернулися й інші канали. На СТБ в сюжеті про те, що Секретаріат Президента анулював повідомлення з проханням до Генпрокуратури розслідувати дії Юлії Тимошенко після детального опису нинішніх владних перепитій, подається категоричний висновок екс-президента: «Брехни больше чем достаточно с каждой стороны, и каждая сторона пытается себя обелить, а другого очернить. Это наша украинская политика последних лет».А Новий канал наголошує: Кучма вважає, що всі конфлікти потрібно вирішувати на рівні перших осіб держави, і наводить особистий приклад. Більше того, автори сюжету порівнюють теперішню і колишню владу з доволі очевидними висновками: «Леонід Кучма вважає: без співпраці з Росією в України немає майбутнього. І нинішні керманичі зруйнували напрацьовані колись схеми».
 
ICTV також подає критичні висловлювання Леоніда Кучми про теперішню владу і її політику в газовій сфері. Така одностайна увага каналів групи Віктора Пінчука до думки екс-президента, а також те, що в тих же новинних випусках тих же каналів висвітлюється і п’ятирічний ювілей Фонду Леоніда Кучми, викликає підозри щодо «родинної» корпоративної джинси.  В сюжеті Нового каналу наголошується, що підтримка Фонду стала для талановитих дітей трампліном в мистецький світ. ICTV висловлюється ще пафосніше: «Президентський Фонд Леоніда Кучми "Україна" святкує п`ятирічний ювілей. За цей час скільки талановитої молоді було знайдено і підтримано, стільки врятовано і відновлено сільських бібліотек. Гранти, стипендії, подарунки для талановитих вже традиція. Окрім того фонд постійно шукає нові таланти. Вихованці постійні переможці різноманітних олімпіад і конкурсів. Дуже часто вони провокують серйозні і цікаві розмови про Україну за кордоном. Колишній президент Леонід Кучма не втомлюється шукати таланти, сповнений лише світлими і позитивними планами». І запевняє глядача: така діяльність Фонду в майбутньому триватиме і розширюватиметься.
 
Низка каналів (Перший канал, 1+1 та 5 канал) згадали 10 січня і про іншого екс-президента – Леоніда Кравчука. Щоправда, мали на це серйозні підстави – 75-річний ювілей Леоніда Макаровича. А от чим керувався канал «1+1», вітаючи в ефірі від 17 січня Володимира Горбуліна – пояснити важко. «Політик, аналітик, ракетобудівник, поет – список можна продовжити. Володимир Горбулін входив до кола впливових людей України ще при Кучмі, залишився таким і при Ющенку. На будь-якій посаді, але він є в оточенні першої особи держави: РНБО, радник, Інститут проблем національної безпеки. Говоримо сьогодні про нього не в контексті російсько-українських взаємин чи газового конфлікту, а з нагоди ювілею».
 
12 січня деякі телеканали згадували і про Юлію Тимошенко у зв’язку з врученням квартир постраждалим від вибуху в Євпаторії. На СТБ в сюжеті Павлини Василенко зауважується, що «ключі з рук Тимошенко в цьому будинку отримує 21 сім’я. Якість квартир прем’єрка перевіряє особисто»; подається синхрон Тимошенко: «Государство, по сути, не виновно в том, что произошло, и законами не предусмотрено ничего, что должно делать государство. Мы приняли решение, собрали правительство, вы знаете, в тот же день, и приняли решение по полной программе поддержать все семьи, которые столкнулись с этим горем». Сюжет на цю тему з’явився і на ICTV, щоправда, збалансований критикою поїздки прем’єрки з боку президента: «Президент Ющенко сприйняв поїздку прем’єра несвоєчасною і заради особистого піару; він вважає, що газовий конфлікт України, Росії та Європи вимагає перебування глави уряду в столиці».
 
Отже, користуючись метафорою Євгена Мінка, на тлі практичної відсутності звичної джинси, себто окремих матеріалів, замовлених в інтересах певних юридичних чи фізичних осіб з метою транслювати певні меседжі або акценти, бачимо перетворення цілих телеканалів на прес-служби своїх власників, які практично самотужки здійснюють їх комплексну піар-підтримку.
 
Моніторинг здійснюється ГО «Детектор медіа» у співпраці з Інститутом масової інформації за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та Посольства Сполучених Штатів Америки.
 
Фото – podrobnosti.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25740
Читайте також
16.02.2009 13:26
Марина Оксенич
, Отар Довженко
31 427
12.01.2009 14:51
Отар Довженко
, Марина Оксенич
24 913
24.12.2008 06:33
Отар Довженко
, Марина Оксенич
34 653
04.12.2008 15:16
Отар Довженко
, Марина Оксенич
14 259
21.11.2008 06:08
Отар Довженко
, Марина Оксенич
22 986
04.11.2008 06:45
Галя Койнаш
, для «Детектор медіа»
12 967
23.10.2008 18:37
Николай Заказухин
, для «Детектор медіа»
15 024
20.10.2008 18:27
Николай Заказухин
, для «Детектор медіа»
37 352
17.10.2008 10:35
Отар Довженко
, Марина Оксенич
25 709
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду