Нацрада оштрафувала «Люкс ФМ» за недотримання пісенної квоти

Нацрада оштрафувала «Люкс ФМ» за недотримання пісенної квоти

10 Листопада 2017
2083
10 Листопада 2017
14:10

Нацрада оштрафувала «Люкс ФМ» за недотримання пісенної квоти

2083
9 листопада Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала радіомережу «Люкс ФМ» на 50,5 тис. грн. за недотримання квоти пісень українською мовою.
Нацрада оштрафувала «Люкс ФМ» за недотримання пісенної квоти
Нацрада оштрафувала «Люкс ФМ» за недотримання пісенної квоти

Проведена Нацрадою позапланова перевірка зафіксувала, що 1 серпня із 7:00 до 14:00 в ефірі «Люкс ФМ» частка пісень українською мовою становила 23,5% замість передбачених на той момент законом 25% (з 8 листопада квота в законі зросла до 30%).

Програмний директор «Люкс ФМ» Євген Фешак визнав порушення і пояснив його технічною помилкою. «Зазвичай у нас ця частка становила 28-30%. Порушення сталося внаслідок технічної помилки, ніякого умислу в цьому не було. На сьогодні в нас частка становить уже 34-36%», - повідомив він.

Голова Нацради Юрій Артеменко сказав, що вірить у можливу технічну помилку, але попри це Нацрада за будь-які відхилення від квот дає порушникам штрафи.

Штраф за недотримання квот на радіо становить 5% ліцензійного збору. Для «Люкс ФМ» сума штрафу сягає 50 тис. 520 грн.

Нагадаємо, у вересні Нацрада повідомляла, що загалом українські радіостанції перевиконують чинні квоти пісень українською мовою (наразі становить 25%) та ведення програм українською мовою (наразі становить 50%) та готові до їх передбаченого законом зростання з 8 листопада 2017 року до 30% і 55%, відповідно.

Із січня по липень 2017 року Нацрада провела шість хвиль моніторингів 16 загальнонаціональних радіостанцій і 2 хвилі моніторингів 179 місцевих і регіональних радіостанцій. За цей час регулятор застосував санкції до 15 ліцензіатів, оштрафувавши їх на суму 634 тис. грн.

Наприкінці липня також була призначена позапланова перевірка «Радіо Ера». 5 жовтня, Нацрада оштрафувала «Радіо Ера» за недотримання квоти пісень українською мовою на 317,4 тис. грн.

За даними Нацради, у жовтні квота українських пісень на радіо в середньому становила 32%, а частка ведення передач державною мовою – 81%. Нацрада не виявила порушень вимог законодавства про квоти.

З 8 листопада 2017 року квоти зросли: частка пісень українською мовою має становити 30%, ведення передач державною мовою – 55%. Радіостанції, в ефірі яких понад 60% пісень становлять пісні мовами країн ЄС, передбачена зменшена квота пісень українською мовою – 25%.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2083
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду