Нацрада розподілить 50 ФМ-частот між місцевими мовниками

Нацрада розподілить 50 ФМ-частот між місцевими мовниками

10 Жовтня 2017
1870
10 Жовтня 2017
14:33

Нацрада розподілить 50 ФМ-частот між місцевими мовниками

1870
Протягом найближчих місяців Національна рада з питань телебачення і радіомовлення планує підбити підсумки трьох конкурсів на місцеве радіомовлення, на яких розподілить 50 ФМ-частот.
Нацрада розподілить 50 ФМ-частот між місцевими мовниками
Нацрада розподілить 50 ФМ-частот між місцевими мовниками

Про це на прес-конференції 10 жовтня повідомив член Нацради Сергій Костинський.

Зокрема, 20 вересня оголошено конкурс на 12 частот у 8 областях для потреб місцевого мовлення. Його підсумки Нацрада підбиватиме взимку.

До кінця року буде оголошено ще два конкурси, результати яких Нацрада хоче встигнути підбити взимку:

  • на 18 частот у 9 областях (зокрема Сумська область – 5 частот, Волинська область – 3 частоти, Івано-Франківська область – 3 частоти, Київська область – 2 частоти, інші області – по одній частоті);
  • на 20 частот у Харківській області для розвитку місцевого ФМ-радіо в районних центрах і селищах.

«Протягом зими 50 населених пунктів отримають нові ФМ-радіостанції, а проводові радіоредакції зможуть перейти в ФМ-діапазон», – прокоментував Сергій Костинський.

Загалом за останні місяці Нацрада замовила прорахунок понад 100 ФМ-частот для потреб місцевого мовлення та вже почала оголошувати конкурси. Підсумки першого конкурсу було підбито 5 жовтня. На нього виставлялися 22 ФМ-частоти в 14 областях. На три частоти претендентів не виявилося, тому їх виставлять на повторний конкурс, а 19 ФМ-частот в 11 областях України були розподілені між 17 радіокомпаніями.

«У конкурсі ми надавали переваги організаціям, які максимально наближені територіально до місця, де прорахована частота, а також – редакціям проводового мовлення, – розповів голова Нацради Юрій Артеменко.

Переможці конкурсу мають дотримуватися таких конкурсних умов: не менше 15% власного мовлення мають становити інформаційні передачі місцевої тематики; дозволяється ретрансляція виключно програм Суспільного радіо («Українське радіо», «Промінь», «Культура»). «Ми будемо дуже прискіпливо ставитися до дотримання конкурсних умов. Будемо стежити, щоб не змінювалася програмна концепція та не зникали місцеві новини. Якщо буде менше 15% місцевих новин – санкції будуть дуже жорсткими», – наголосив пан Артеменко.

Юрій Артеменко також пояснив, чому Нацрада вирішила проводити окремі конкурси для національних радіомереж і місцевого радіо: «Сьогодні в Україні працює 179 регіональних і місцевих радіо мовників. Але цього недостатньо, щоб забезпечувати населення локальною інформацією. Водночас є тенденція масового зменшення кількості редакцій проводового радіо, які є основними постачальниками локального контенту. Тому ми шукаємо альтернативу. Цього року ми змінили підходи до організації та проведення конкурсів. Раніше в конкурсах на рівних умовах змагалися загальнонаціональні та місцеві радіостанцій. Перемагали переважно загальнонаціональні, а якщо перемагали місцеві, то вони згодом переходили у власність мереж і змінювали програмні концепції. Тому ми вирішили розвести ці дві категорії та почали проводити окремі конкурси для добудови мереж (підсумки конкурсу підбили 31 серпня) та для потреб місцевого мовлення (підсумки першого конкурсу підбили 5 жовтня)».

Сергій Костинський наголосив, що Нацрада розвиває місцеве ФМ-мовлення як заміну проводового радіо, яке зникає. Через скорочення кількості радіоточок редакції проводового радіомовлення відмовляються від своїх ліцензій. За даними Нацради, якщо у 2015 році в Україні діяло 234 редакції проводового радіо, у 2016-му їх стало 199, то у 2017-му залишилося 195. «Для нас принципово зберегти ці редакції», – наголосив член Нацради.

За результатами конкурсу 5 жовтня шість редакцій проводового радіомовлення здобули ФМ-частоти: в Ізюмі, Краснограді (Харківська обл.), Самборі, Перемишлянах (Львівська обл.), Лубнах (Полтавська обл.), Ромнах (Сумська обл.).

Директор ТРК Красноградщини «Центр» (радіо «Говорить Красноград») з міста Красноград Харківської області Андрій Копитько розповів, що в Харківській області 10 років тому в кожному з 27 районів була редакція проводового радіо, а нині їх залишилося 16. Зникнення радіоредакцій зумовлено згортанням мережі проводового радіо: якщо у Красноградському районі кілька років тому було 1700 радіоточок, то нині їх лишилося 300, половина з яких не працюють. У Краснограді в ФМ-діапазоні представлена тільки одна радіомережа, на якій немає місцевих новин.

ТРК Красноградщини «Центр» мовила в проводовій мережі 1 годину на добу. Отримавши ФМ-частоту, планують випускати 12 годин на добу власного контенту, а 12 годин на добу ретранслювати «Українське радіо», яке ніколи не мало власної частоти в Краснограді. З місцевого бюджету на оновлення матеріально-технічної бази виділено 468 тис. грн, які підуть на купівлю передавача, антено-фідерної системи та облаштування студії, розповів пан Копитько.

Зі слів пана Костинського, Нацрада переслідує чотири стратегічні мети, реалізовуючи проект мовлення територіальних громад (місцевого ФМ-мовлення):

  • підтримка децентралізації;
  • об’єднання України через локальних мовників;
  • створення ефективної системи оповіщення замість проводової мережі;
  • створення мережі Суспільного радіо за рахунок ретрансляції програм суспільних радіостанцій локальними мовниками.

Він нагадав, що Нацрада розробила покрокову інструкцію для місцевих мовників, як замовляти прорахунок частоти, як брати участь у конкурсі, як організовувати ФМ-мовлення.

Нагадаємо, з 20 жовтня до 20 листопада Нацрада прийматиме заяви на два радійні конкурси: на три частоти на Донбасі, та на 12 частот у 8 областях для потреб місцевого мовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду