Концерн РРТ пригрозив вимкненням телеканалу «Ера» за борги

Концерн РРТ пригрозив вимкненням телеканалу «Ера» за борги

9 Червня 2017
1850
9 Червня 2017
12:26

Концерн РРТ пригрозив вимкненням телеканалу «Ера» за борги

1850
Концерн радіомовлення, радіозв’язку і телебачення (Концерн РРТ) має наміри припинити розповсюдження сигналу телеканалу «Ера» (ТОВ «Телерадіокомпанія “Ера”») з 6-ї ранку 12 червня в разі непогашення компанією заборгованості, що виникла впродовж 2016-2017 років.
Концерн РРТ пригрозив вимкненням телеканалу «Ера» за борги
Концерн РРТ пригрозив вимкненням телеканалу «Ера» за борги

Про свої наміри Концерн РРТ поінформував Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, повідомляє Нацрада на своєму сайті.

За повідомленням Нацради, на сьогодні заборгованість телеканалу «Ера» перед Концерном РРТ становить майже 9 млн грн. Звернення до керівництва телерадіокомпанії Ера не призвели до вирішення питання відшкодування боргів, ідеться в листі Концерну РРТ до Нацради.

Концерн РРТ також листом попередив телеканал «Ера» про те, що в разі непогашення заборгованості найближчим часом і в усьому обсязі надання телекомунікаційних послуг буде тимчасово припинено.

«Рішення ухвалене виключно в рамках господарських відносин між двома суб’єктами», - йдеться на сайті Нацради.

Раніше «Детектор медіа» вже писав, що в телеканалу «Ера» є борги перед Концерном РРТ, Харківським ОРТПЦ та Одеським ОРТПЦ за послуги з розповсюдження ефірного сигналу, про що свідчать судові рішення в єдиному реєстрі судових рішень. Зокрема, Концерн РРТ стягує з ТРК «Ера» через суд 10,1 млн грн (з урахуванням пені, річних відсотків та інфляційних витрат) заборгованості за 2014 рік (суди всіх інстанцій прийняли рішення на користь Концерну) і 6,2 млн грн заборгованості за 2016 рік (з урахуванням пені, річних відсотків та інфляційних витрат і з урахуванням частково сплаченої суми боргу). Остання справа розглядається в апеляції.

Сам телеканал «Ера» оскаржує тарифи Концерну РРТ в адміністративному суді. Апеляційний суд зобов’язав НКРЗІ та Держспецзв’язку привести тарифну політику Концерну РРТ у відповідність із законодавством. Справа розглядається в касації.

Нагадаємо, що 30 квітня завершився строк дії ліцензії ТРК «Ера» на ефірне аналогове мовлення в мережі УТ-1. Компанія подала заяву на продовження ліцензії. Водночас законом про суспільне мовлення передбачено, що суспільний мовник, з яким зараз «Ера» ділить ефір, повинен мати цілодобове мовлення на своїх частотах. Унаслідок цього виникла юридична колізія. Її вирішення залежить від подальших дій Нацради. Голова наглядової ради НСТУ Тетяна Лебедєва, коментуючи це питання, зауважила: «Згідно з буквою закону я не бачу підстав, щоб не продовжити ліцензії. Та за духом закону в Суспільного, має бути 24 години мовлення. Але як це зробити?».

Нацрада поки що не розглядала заяви ТРК «Ера» про продовження ліцензії. Доки регулятор не прийняв ніякого рішення (продовжити або відмовити в продовженні), діє стара ліцензія «Ери», навіть якщо вона прострочена.

Нагадаємо, 20 квітня Нацрада призначила позапланову перевірку телеканалу «Ера» (ТОВ «ТРК “Ера”») за всіма його ліцензіями через відсутність супутникового та ефірного аналогового мовлення в регіонах. Сама ТРК «Ера» поскаржилася до Нацради і генпрокурора Юрія Луценка на Національну суспільну телерадіокомпанію України (НСТУ), з якою ділить ефірну мережу УТ-1, на те, що 14 квітня НСТУ вилучила «Еру» зі свого супутникового сигналу, через що й припинилася роздача сигналу «Ери» на ефірні передавачі в регіонах.

27 квітня Нацрада переоформила супутникову ліцензію ТРК «Ера» на мовлення обсягом 5 годин 18 хвилин на добу у зв’язку зі зміною супутника Amos 2 на Amos 3. Відтак, «Ера» відновила роздачу сигналу до своїх ефірних передавачів через супутник. А 12 травня Нацрада за заявою самої ТРК «Ера» анулювала іншу її супутникову ліцензію – на цілодобове мовлення, якого «Ера» тривалий час не вела.

На початку травня з оприлюднених протоколів Нацради стало відомо, що у 2001 році під час отримання ліцензії на аналогове мовлення на частотах УТ-1 телеканал «Ера» узяв на себе зобов'язання відмовитися від ліцензії у випадку створення суспільного мовлення.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1850
Читайте також
12.06.2017 12:50
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
3 694
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду