На українському ринку мають залишитися дві телегрупи – Володимир Бородянський

На українському ринку мають залишитися дві телегрупи – Володимир Бородянський

7 Вересня 2015
4563
7 Вересня 2015
19:18

На українському ринку мають залишитися дві телегрупи – Володимир Бородянський

4563
На українському ринку мають залишитися дві телегрупи – Володимир Бородянський
На українському ринку мають залишитися дві телегрупи – Володимир Бородянський

Побудувати телеринок і перетворити українське телебачення на бізнес неможливо без проведення індустріальних змін. Зокрема, ринок має еволюційно прийти до того, щоби на ньому залишилися дві великі телегрупи. Про це під час прес-конференції, присвяченій відкриттю Kiev Media Week, заявив керівник групи StarLightMedia Володимир Бородянський.

 

«Розмір українського телеринку - близько 2,5 млрд грн ($120 млн). На ньому присутні чотири медіагрупи і певна кількість незалежних телеканалів. Наше телебачення дуже конкурентне і дуже витратне. Воно може бути бізнесом, якщо знизиться рівень конкуренції. У Німеччині є дві найбільші групи, а також два суспільні мовники, які практично не отримують грошей з рекламного ринку. У цій конфігурації телебачення може бути прибутковим. У нашій - ні. Еволюційно, думаю, ми прийдемо до такої моделі, коли працюватимуть дві медіагрупи і окремий ринок платного телебачення. Це все структурує», - сказав Володимир Бородянський.

 

Які саме з чотирьох існуючих телегруп мають залишитися, він не уточнив.

 

Керівник StarLightMedia також зазначив, що компанія зазнає збитків через необхідність транслювати як аналоговий ефірний сигнал, так і цифровий. «В Україні процес переходу на цифрове мовлення затягнувся вже більше, ніж на три роки. Щорічно ми витрачаємо близько 80 млн грн. тільки на трансляцію нашого сигналу паралельно і в аналогу, і в цифрі», - сказав пан Бородянський.

 

Серед інших індустріальних змін, які могли би покращити стан українського телевізійного ринку, Володимир Бородянський назвав плату провайдерами за трансляцію програм та фінансові стимули з боку держави для серіального виробництва на території країни, у тому числі - для копродукції.

 

«Ми очікуємо, що держава повернеться обличчям до індустрії і дозволить застосовувати механізми, які діють в усьому світі. "Який обсяг повернень коштів є у вашій країні?" - запитують нас чехи та поляки. Немає повернення - вони не розглядають територію як таку, куди можна інвестувати», - додав очільник StarLightMedia.

 

Нагадаємо, 9 липня телегрупи StarLightMedia, Inter Media Group, «Медіа Група Україна» та кіностудії Film.ua Group, Star Media і Pro TV оголосили про створення ініціативної групи «#КіноКраїна». Запропонована «#КіноКраїною» модель виробництва вітчизняного кіно- і телепродукту для масового глядача, зокрема, передбачає прямі державні інвестиції (80% від загального бюджету для кінофільмів та 50% - для серіалів), повернення з бюджету частини витрачених коштів (25% коштів, вкладених компанією-продюсером у зйомки на території України, та 10% витрат на гонорари іноземних акторів та членів знімальної групи), повернення ПДВ і деякі інші преференції.

 

Такі пропозиції прописані в чернетці законопроекту «Про державну підтримку кінематографії в Україні», фінальну версію документу голова Держкіно Пилип Іллєнко обіцяє представити громадськості за кілька тижнів. Відповідну заяву він зробив під час круглого столу «Зміни до законодавства як рушійний фактор розвитку українського кіновиробництва», що відбувся 3 вересня за участі керівників телегруп, Держкіно та Нацради.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4563
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду