Перший національний покаже документальний фільм про відновлення незалежності Литви

Перший національний покаже документальний фільм про відновлення незалежності Литви

6 Березня 2015
2384
6 Березня 2015
15:32

Перший національний покаже документальний фільм про відновлення незалежності Литви

2384
Перший національний покаже документальний фільм про відновлення незалежності Литви
Перший національний покаже документальний фільм про відновлення незалежності Литви

10 березня о 18.55 Перший національний покаже документальний фільм «Повернення на мапу». Про це повідомляє прес-служба Національної телекомпанії України (НТКУ).

 

Фільм транслюватиметься в ефірі напередодні Дня відновлення незалежності Литви. Автором стрічки стала литовська журналістка Ріта Мілюте.

 

«"Повернення на мапу" - це історія поновлення Литвою незалежності, історія періоду від 50-х років минулого століття і до вступу країни у Європейський Союз. У картині використано документальні кадри й реконструйовані відеофрагменти, а також зібрано спогади всесвітньо відомих дипломатів, політиків, журналістів та митців, які активно виступали за відновлення незалежності Литви», - анонсує стрічку прес-служба.

 

Про просування литовського питання у післявоєнний час у стрічці розповідає член Європейського парламенту Отто фон Габсбург та литовський дипломат Вітаутас Дамбрава. Спогадами ділиться литовський композитор Кястутіс Антанеліс, який поставив рок-оперу «Ісус Христос - суперзірка». Колишній міністр іноземних справ Ісландії Джон Болдуін Ганнібалсон висловлює своє бачення тривалого зникнення Балтійських країн зі світової арени.

 

У фільмі є документальні кадри протестів 80-х років, підняття литовського прапора у парламенті, ланцюгів єдності заради незалежності держави і велика кількість свідчень учасників цих подій.

 

«Мені завжди хотілося закарбувати спогади тих людей, які стояли біля витоків відновлення незалежності Литви. Коли Міністерство закордонних справ Литви оголосило конкурс на створення фільму про вступ країни до Європейського Союзу, я усвідомила, що цей вступ і був як довгий шлях назад, у Європу, з карти якої Литва не за своїм бажанням мусила зникнути на тривалий час. Довго не розмірковувала - описала ідею сценарію, представила концепцію на конкурсі, і ми з командою отримали фінансування», - розповіла про початок роботи над фільмом авторка.

 

За словами Ріти Мілюте, проект мав невеликий бюджет.

 

«Історію не можна забувати, вона вчить, що незалежність - це не дар Божий, в неї потрібно не тільки вірити, а й відстоювати. А втратити, не борючись дуже просто, і таке з Литвою уже траплялося. Навряд чи фільм покликаний навчати когось, але досвід моєї країни показує, що можливо все. Навіть якщо здається, що увесь світ забув, завжди лишається той, хто повірить і допоможе», - вважає автор ідеї фільму пані Мілюте.

 

Журналістка також додала, що впевнена у тому, що Україна сьогодні бореться за те, щоб і Литва не зникла з карти Європи ще раз.

 

Нагадаємо, 4 лютого Перший національний показав стрічку про японських військовополонених, які відбудовували Донбас піля Другої світової війни - проект власного виробництва каналу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2384
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду