Перший національний покаже стрічку про японських військовополонених, які відбудовували Донбас

Перший національний покаже стрічку про японських військовополонених, які відбудовували Донбас

4 Лютого 2015
4701
4 Лютого 2015
20:26

Перший національний покаже стрічку про японських військовополонених, які відбудовували Донбас

4701
Перший національний покаже стрічку про японських військовополонених, які відбудовували Донбас
Перший національний покаже стрічку про японських військовополонених, які відбудовували Донбас

8 лютого о 22.10 на Першому національному вийде прем'єра документального фільму «Неочікуване побачення». Про це повідомляє прес-служба Національної телекомпанії України (НТКУ).

 

Зараз в Україні мало кому відомо, що землі Сходу нашої країни мають безпосереднє відношення до перебування японців у радянському полоні. Після капітуляції Японії та закінчення Другої світової війни в СРСР для прийому і розміщення понад 650 тисяч інтернованих вояків японської Квантунської армії з 1946 року було організовано 55 нових таборів для військовополонених. Невелику частину бранців відправили до України. Лише у таборі № 415 у Харкові японці становили понад 90% контингенту - 3462 особи. Японські військовополонені прокладали автомобільну дорогу Харків-Дебальцеве, брали участь у відбудові повоєнних міст Східної України, працювали на металургійних та вуглевидобувних підприємствах і в українських колгоспах.

 

 Росія привласнила собі документи часів Другої світової війни

 

Сьогодні історичні факти про перебування японських військовополонених у сталінських таборах на території України невідомі широкому загалові, бо переважна частина документів зберігається у російських державних архівах і залишається недоступною для дослідників.

 

Режисер фільму Ірина Шатохіна повідомила, що знімальна група мала на меті розвіяти певні міфи про перебування японських військовополонених на території України.  «Останнім часом ця тема обросла різноманітними домислами і вигадками. Писали, що сотні тисяч японських військовополонених поховано в Україні. Ми хотіли розказати, як все було насправді. Це, власне, і стало поштовхом до створення фільму», - сказала вона.

 

Автор сценарію - доктор історичних наук, професор Юрій Шаповал, який протягом тривалого часу співпрацює з Національною телекомпанією України. Багато фактів надали експерти - професор, доктор історичних наук Олександр Потильчак та кандидат історичних наук, начальник Національного військово-історичного музею України Віктор Карпов, який написав першу книгу про перебування в УРСР інтернованих військовополонених Квантунської армії.

 

У фільмі буде показано малюнки бранця, який вижив і повернувся до Японії

 

«У фільмі глядач побачить малюнки колишніх військовополонених. Один із них - Кіуті Набуо - перебував у таборах на території Східної України. Через кілька років після повернення до Японії він почав малювати, адже його враження від пережитого були надто сильними. Це - відтворена пам'ять, картини з відстані часу і простору. Ці графічні роботи, а також нечисленні доступні нам фотографії - єдині свідчення подій, які лишили по собі бранці. А ще - могили: з архівних джерел на цю мить відомо про поховання 211 японських військовослужбовців, які утримувалися в таборах на території УРСР. Нині цих могил вже, мабуть, немає через нинішню війну на Сході. Художницю Тетяну Авдєєву ми залучили, щоб створити атмосферу іншого, маловідомого нам світу, і традиційна техніка японського живопису Сумі-є в цьому дуже допомогла», - сказала режисерка.

 

Нагадаємо, 29 січня Перший національний показав документальний фільм режисерки Сніжани Потапчук і операторки Світлани Коваль «Неоголошена війна. Життя на лінії вогню», знятий як документальна хроніка про життя людей, які лишилися на самоті зі своєю бідою у зоні АТО і не знають, як жити далі.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4701
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду