Перезавантаження медійної профспілки

14 Грудня 2011
11976

Перезавантаження медійної профспілки

11976
Незалежна медіа-профспілка і Київська незалежна медіа-профспілка нарешті об’єдналися. Репортаж зі з’їзду
Перезавантаження медійної профспілки

Дві профспілки журналістів - Незалежна медіа-профспілка і Київська незалежна медіа-профспілка - об'єдналися. Сталося це на четвертому позачерговому з'їзді НМПУ 10 грудня 2011 року в Києві.

 

До об'єднання профспілки йшли чотири довгих роки. Протягом цього часу мінялися керівники КНМП і НМПУ, але жоден поступитися булавою не хотів. І ось здоровий глузд переміг особисті амбіції. Було знайдено формулу об'єднання на перехідний період, допоки все буде оформлено документально, у статутних документах.

 

Голова комітету Київської незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов став головою й Незалежної медіа-профспілки України. Він поєднуватиме ці дві посади протягом року, поки триватиме оформлення стосунків між НМПУ і КНМП.

 

Кандидатуру Луканова підтримали майже всі делегати четвертого позачергового з'їзду НМПУ. Першим заступником обрано Сергія Гузя, заступником - Андрія Яніцького. З'їзд обрав керівні органи - комітет і раду, ухвалив низку положень. До комітету НМПУ окрім голови і двох заступників увійшли Ігор Чайка, Юка Гаврилова, Павло Берест, Михайло Глуховський (Київ), Олександр Воротілов (Запоріжжя), Сергій Штурхецький (Рівне), Богдана Стельмах (Луцьк), Олександр Тарасов (Херсон). Також з'їзд обрав ревізійну комісію у складі Владислава Савенка (голова,Чернігів), Ігоря Сцібайла (Тернопіль) та Анни Бабінець (Київ).

 

До Ради НМПУ, згідно з рішенням делегатів, увійшли представники регіонів, де є осередки профспілки, та Києва.

 

 

 

Представники делегації Запоріжжя

 

 

 

Світлана Остапа («Детектор медіа»), Тетяна Даниленко («5 канал»)

 

Ключовими завданнями НМПУ делегати оголосили запровадження в Україні заходів безпеки журналістів, поширення практики юридичного бюро Київської незалежної медіа-профспілки на всю Україну, створення каси взаємодопомоги тощо.

 

З'їзд затвердив положення про прес-карту НМПУ та про видачу міжнародної прес-карти. Зокрема, прес-карту (офіційний документ, що засвідчує особу власника, його членство НМПУ і статус журналіста) вирішено видавати терміном на два роки. Коштуватиме її виготовлення 30 грн. Підставами для позбавлення прес-карти є добровільний вихід або виключення з НМПУ.

 

Щодо видачі міжнародної прес-карти (МПК), то вона видаватиметься членам НМПУ, які перебувають в організації не менше трьох місяців і не мають заборгованостей у сплаті членських внесків. Делегати вирішили, що у виключних випадках, пов'язаних із закордонними відрядженнями, прес-карта може видаватися членам профспілки, які перебувають в організації менше трьох місяців, але при сплаті авансового платежу (членський внесок за рік наперед). Наразі плата за МПК становить 220 грн, а в подальшому розмір цільового внеску за виготовлення прес-карти буде встановлювати комітет НМПУ.

 

Делегати заслухали звіт про роботу за 2011 рік та звіт ревізійної комісії. Як виявилося, профспілка вперше з моменту створення має профіцит бюджету, а саме проіснувала за рахунок членських внесків без допомоги грантів. Єдина проблема - профспілці потрібно погасити борг перед Міжнародною федерацією журналістів, який накопичився за останні три роки (7 000 грн).

 

Затвердивши пропозиції щодо розміру членських внесків, з'їзд підтримав проект зведеного бюджету НМПУ та КНМП. Згідно з ним, розмір мінімальних членських внесків становить для регіональних організацій та індивідуальних членів 15 грн на місяць, а для Києва та області - 20 грн. Загалом профспілчанам потрібно сплачувати 1% від зарплати, але не більше 100 грн на місяць.

 

Ще одним підсумком з'їзду стало ухвалення програми та бюджету НМПУ на 2012 рік. Серед завдань профспілки - кампанія на підтримку права журналістів на вільний доступ до публічної інформації; кампанія проти створення державних органів цензури під вивіскою моральної комісії, солідарність з іншими профспілками в боротьбі проти погіршення трудового законодавства, створення групи швидкого реагування. Також НМПУ планує організувати кампанію за легалізацію зарплат журналістів, створення каси взаємодопомоги, фонду юридичної допомоги, бюро фрілансерів та активізувати співпрацю з іншими журналістськими організаціями тощо.

 

Про ідею створення однієї з таких організацій, яка б об'єднала вже наявні, Українську медіа асоціацію (УМА), делегатам розповіла почесний гість з'їзду виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар.

 

 

 

Сергій Гузь

 

В одного з попередніх голів НМПУ Сергія Гузя враження від з'їзду подвійні. «З одного боку, я щиро радий тому, що нам знову вдалося об'єднатися та відновити роботу профспілки. Ми стали сильнішими, - каже він. - Ми вперше ухвалювали бюджет профспілки без грантів, виключно прогнозований на доходах від членських внесків. Це, я думаю, дуже посилить профспілку. Всі переконалися, що треба об'єднуватися, шукати компроміс. Це був складний період у розвитку профспілки. Я сподіваюся, що від сьогодні ми житимемо новим профспілковим життям». З іншого боку, Сергій розчарований тим, що кількість членів НМПУ значно скоротилася. «Є й прикрий момент. Шкода, що від профспілки залишилася половина. Ми на засіданні ради узгоджували чисельність, то виявилося, що нас близько 600 членів. Втрати дуже серйозні, особливо в регіонах. Якщо раніше в нас було 32 регіональні організації, то нині лише 18», - зауважив Сергій Гузь. «Об'єднавши зусилля, ми зможемо ефективніше захищати наші трудові і професійні інтереси», - наголосив перший заступник голови НМПУ, закликаючи колег-журналістів повертатися до профспілки.

 

 

 

Богдана Стельмах, Луцьк

 

Богдана Стельмах із Волині покладає на цей з'їзд великі сподівання. «Я на цей з'їзд чекала надзвичайно довго і з великими сподіваннями, що профспілка відродиться. Це, мабуть, один із найкращих з'їздів, на яких я була. Ми дійшли згоди з важливих питань, і це є запорука того, що ми зможемо домовлятися й надалі», - зазначила профспілчанка.

 

 

 

Сергій Штурхецький, Рівне (перший справа), Олександр Воротілов, Запоріжжя

 

Голова одного з найчисельніших (130 членів) регіональних осередків НМПУ - Запорізького - Олександр Воротілов зауважив, що з'їзд було вистраждано. «Рішення ми ухвалили виважені. Це дуже важливо після того, як підмінювалися колективні рішення одноосібними. Є надія, що почнеться конструктивна робота, і журналісти зможуть об'єднатися, щоб відстоювати свої права на працю, достойну зарплату, загалом на професію. Є надія на більш продуктивну співпрацю з міжнародними журналістськими організаціями, адже ми ледь не втратили членство в МФЖ», - сподівається Олександр Воротілов.

 

 

 

Голова НМПУ Юрій Луканов

 

Для голови НМПУ Юрія Луканова підтвердженням того, що на з'їзді вдалося дійти згоди, став той факт, що майже всі питання підтримано одноголосно. «Хочу звернути увагу, що всі питання голосувалися одноголосно, при тому, що ми нікому не нав'язували своєї думки. Це свідчить про те, що ми досягли згоди з усіма учасниками з'їзду. Сподіваюся, ми будемо безконфліктно працювати й надалі», - каже він.

 

За словами Юрія Луканова, 2012 року НМПУ зосередиться на питаннях безпеки журналістів та активнішій співпраці з МФЖ. «НМПУ поширюватиме практику юридичного бюро з допомоги журналістам, яка є в КНМП. Нам треба інтегруватися в Європу, навіть якщо Янукович цього не зробить. Зауважу, що наші журналісти дуже часто не знають іноземних мов, зазвичай інформацію беруть із російських джерел і мають якийсь однобокий погляд на світ. А також ми будемо відроджувати організацію», - зазначив голова НМПУ.

 

Фото Владислава Савенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11976
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду