У Луганську зник місцевий журналіст Олександр Білокобильський

У Луганську зник місцевий журналіст Олександр Білокобильський

17 Вересня 2014
4086
17 Вересня 2014
13:52

У Луганську зник місцевий журналіст Олександр Білокобильський

4086
У Луганську зник місцевий журналіст Олександр Білокобильський
У Луганську зник місцевий журналіст Олександр Білокобильський

13 вересня родичі та колеги втратили зв'язок із луганським журналістом Олександром Білокобильським, який виїхав на проживання до Харкова. Про це на своїй сторінці в Facebook написав головний редактор видання «Реальна газета» Андрій Дихтяренко.

 

За повідомленням пана Дихтяренко, в суботу, 13 вересня, Олександр Білокобильський вирушив з Харкова до Луганська, аби відвезти своїм родичам продукти, гроші та ліки. «Останній раз з ним був зв'язок в три години дня суботи, він їхав в автобусі зі Старобільська до Луганська. З тих пір пройшло чотири дні - і жодної інформації. За словами рідних, він у них так і не з'явився. Зв'язку з ним немає», - повідомив Андрій Дихтяренко.

 

За словами дружини Олександра Білокобильського Ксенії, вчора вночі, 16 вересня, вона отримала sms-повідомлення з незнайомого номера, підписане ім'ям її чоловіка. «Загальний зміст був такий: «Я живий, здоровий. Приїхати не можу», - повідомила дружина журналіста в коментарі «Детектор медіа».

 

Вона також розказала, що намагалася написати заяву до міліції Харкова, де вона проживає, за фактом зникнення чоловіка, але у Московському районному відділі їй повідомили, що це можливо зробити лише за місцем зникнення людини.

 

«Лише після того, як я звернулася до місцевих волонтерів, мені дали змогу написати заяву. Але, натомість, мені відмовилися пояснити, як правильно її складати. Я ніколи не писала заяв, на всі запитання мені відповідали в грубій формі. За фактом, мені так і не вдалося зареєструвати звернення. Після цього мені дзвонили з міліції і говорили, що приїдуть на мою адресу, аби офіційно оформити виклик. Але цього досі не було зроблено», - повідомила вона.

 

Пані Ксенія підтвердила, що Олександр Білокобильський вирушив до Луганська, аби передати близьким ліки та продукти. «Там проживає його сестра, у якої астма, та подруга, чия дитина страждає на епілепсію», - розповіла дружина журналіста. За її повідомленням, зараз всі друзі та родичі журналіста шукають волонтерів та людей, які б допомогли у його пошуку.

 

Олександр Білокобильський народився в 1972 році в Луганську. З 1994 року працював журналістом в луганських газетах «Добрий вечір», «Фієста», «Життя Луганська», луганському випуску «Комсомольской правды в Украине», глянцевому журналі MACHINE, виданнях «Малогвардієць» та «Реальна газета». Також писав репортажі для «Обозревателя» і «РИА Новости». У Харкові в нього залишилися дружина та 10-місячний син.

 

Нагадаємо, досьогодні, 17 вересня, було відомо, що в полоні залишаються п'ять українських журналістів.

 

23 липня у полон до терористів в Донбасі вдруге потрапив львівський журналіст каналу ZIK Юрій Лелявський. Він поїхав разом зі священниками висвітлювати їх місіонерську діяльність на Луганщині, де його та ще двох осіб затримали. Наприкінці липня стало відомо, що він живий і знаходиться в підвалі Луганської обладержадміністрації (ОДА). Однак відтоді немає жодної інформації про його долю. Вперше журналіст був затриманий бойовиками 25 квітня в Слов'янську. Він утримувався в полоні протягом 15 днів.

 

7 серпня у Донецьку в полон до представників терористичної організації «ДНР» потрапив політичний аналітик, директор Групи європейської стратегії і блогер «Української правди» Дмитро Потєхін, якого звинуватили у шпигунстві. Наразі він перебуває в Донецьку в заручниках у ДНР (у підвалі заводу «Ізоляція») і розпочав голодування на знак протесту проти його незаконного позбавлення волі.

 

15 серпня харківські журналісти Роман Черемський (часопис «Український простір») та Валерій Макеєв разом зі знімальною групою телеканалу «112 Україна» - кореспонденткою Ганною Іваненко та оператором Назаром Зоценком - були затримані терористами на блокпосту в зоні АТО. 3 вересня Ганну Іваненко та Назара Зоценка, було звільнено за підтримки російського телеканалу LifeNews. Роман Черемський і Валерій Макеєв залишилися в полоні. За останньою інформацією, вони перебувають у в'язниці так званої Військової комендатури ЛНР у місті Ровеньки (Луганська область).

 

25 серпня журналіст «Еспресо TV» Єгор Воробйов разом з оператором Тарасом Чканом і журналістом «Дорожнього контролю» Ростиславом Шапошніковим потрапили в оточення біля міста Іловайська (Донецька область). 1 вересня дружина Єгора Воробйова Олена Солодовнікова повідомила, що журналісти потрапили в полон до російських військових. 2 вересня стало відомо, що російські військові відпустили Ростислава Шапошнікова і Тараса Чкана. Це сталося ще 31 серпня, коли їх передали Червоному хресту. Ростислав Шапошніков також підтвердив, що всі троє журналістів були захоплені російськими військовими, які підозрювали, що журналісти є диверсантами-коригувальниками вогню та навідниками. Єгор Воробйов з невідомих причин залишається в полоні.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4086
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду