На Донеччині загинув оператор «Первого канала» Анатолій Клян

На Донеччині загинув оператор «Первого канала» Анатолій Клян

30 Червня 2014
9064

На Донеччині загинув оператор «Первого канала» Анатолій Клян

9064
На Донеччині загинув оператор «Первого канала» Анатолій Клян
На Донеччині загинув оператор «Первого канала» Анатолій Клян

У ніч на 30 червня в Донецькій області загинув оператор російського «Первого канала» Анатолій Клян. Про це повідомляє сайт каналу.

 

За повідомленням каналу, оператор перебував поряд з однією з українських військових частин, куди приїхав робити репортаж разом з кореспондентом і звукооператором. Поїздку організувала прес-служба самопроголошеної «Донецької народної республіки». Як заявили в прес-службі, «матері солдатів планували зустрітися з синами і забрати їх додому», і «Первый канал» знімав такі історії вже кілька днів.

 

Анатолій Клян отримав смертельне поранення в живіт. Як повідомляє «Первый канал», один із кореспондентів побачив у небі сигнальну ракету і сказав: «Знімай». Анатолій Клян натиснув на кнопку запису, і в цей момент у нього влучила куля.

 

Поряд зі знімальною групою «Первого канала» перебували репортери телеканалів LifeNews і РЕН-ТВ. Як повідомляє «Первый канал», вони не постраждали.

 

При цьому російські медіа не подають повної картини подій, що передували стрілянині.

 

За даними «Первого канала», на кадрах, зроблених іншим оператором, зафіксовано, як журналісти, серед яких був Анатолій Клян, залишають небезпечний район. Вони встигли забігти в автобус і від'їхати метрів на 500. На зупинці люди вийшли на вулицю, хтось запалив цигарку. У цей момент у небі з'явилася сигнальна ракета, й по журналістах нібито відкрили вогонь з автоматів.

 

Анатолію Кляну було 68 років, 40 із яких він працював у новинах «Первого канала». За повідомленням каналу, інтерв'ю з однієї з матерів бойовиків - останній відзнятий оператором матеріал. Втрачаючи свідомість, він продовжував знімати. А коли його несли, щоб надати медичну допомогу, оператор повторював: «Камера, камера».

 

За фактом загибелі Анатолія Кляна Слідчий комітет Російської Федерації вже порушив кримінальну справу за статтею 356 КК РФ (застосування заборонених засобів і методів ведення війни) і ч. 2 ст. 105 КК РФ (вбивство загальнонебезпечним способом особи у зв'язку з його службовою діяльністю). Про це ЗМІ повідомив офіційний представник відомства Володимир Маркін.

 

Тим часом прокуратура Донецької області розпочала розслідування за фактом загибелі оператора «Первого канала» за частиною1 статті 115 Кримінального Кодексу України (умисне вбивство).

 

«Первый канал» у зв'язку із загибеллю оператора поширив заяву, у якій у смертях журналістів на Донеччині звинуватив українську владу. «Українська влада продовжує вбивати журналістів на Південному Сході - її не влаштовує, що неможливо приховати їхні дії проти власного народу. Там воліють розбиратися з повсталими без свідків. Наш обов'язок - повідомляти країні і світові про те, свідками чого стали наші журналісти»,- йдеться в заяві «Первого канала».

 

Міністерство закордонних справ РФ вимагає від України провести об'єктивне розслідування загибелі Анатолія Кляна й суворо покарати винних.

 

Як уточнили «Детектор медіа» представники оперативної групи з інформування АТО, інцидент із журналістом стався поза зоною антитерористичної операції. «Детектор медіа» звернулася по коментарі до прес-служби Національної гвардії України й очікує на відповідь.

 

Речник інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки та оборони Андрій Лисенко нагадав, що в зоні антитерористичної операції українська сторона може гарантувати безпеку журналістів, які отримали акредитацію в СБУ.

 

Нагадаємо, 24 травня в селі Андріївка під містом Слов'янськом (Донецька область) було вбито італійського журналіста Андреа Роккеллі і його перекладача, російського дисидента Андрія Миронова, а також поранено журналіста з Франції Вільяма Рогулена. Перший віце-прем'єр Віталій Ярема заявив, що журналіст і його перекладач загинули внаслідок мінометного обстрілу з боку членів незаконних збройних формувань.

 

17 червня під Луганськом під час мінометного обстрілу селищ Мирне і Металіст отримав тяжкі поранення і помер у лікарні журналіст російської ВДТРК Ігор Корнелюк. Разом із кореспондентом російської ВДТРК загинув другий член знімальної групи телерадіокомпанії, звукорежисер Антон Волошин. У прес-центрі АТО і прес-службі СБУ заявили, що Ігор Корнелюк працював у зоні дії бойовиків на Луганщині без акредитації й належних засобів захисту.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9064
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
да уж
3589 дн. тому
к предыдущему комменту. ну так а что ж, в россии всё супер-классно, клёво и замечательно, туда так усиленно стремится вся ЛуГандонская волость, но именно видимо потому, что там , в рашке, очень классно ихние пенсионеры вместо того, чтобы ехать в "затокрымнаш" купаться вместе с Жириновским в Артеке , едут на передовую боевых действий подзаработать хоть 3 копейки ,рискуя жизнями...
пенсіонер
3589 дн. тому
У 68 років мав би сидіти на пенсії та няньчити правнуків, а не знімати фільми та ще й про бандитів і найманців. Чи за принципом «гроші не пахнуть»?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду