UBC отримав ліцензію і готовий до запуску

27 Червня 2007
3982
27 Червня 2007
13:40

UBC отримав ліцензію і готовий до запуску

3982
Новий супутниковий інформаційний канал Ukrainian Business Channel може розпочати мовлення вже у липні. «ТК» стали відомі деякі подробиці цього проекту.
UBC отримав ліцензію і готовий до запуску

Український бізнес канал, канаєт і, безперечно, будєт канать*.Однією з характерних форм невпинного «канання» є незалежний від місткості ринку й заповненості ніш запуск нових і нових мовників. На яких після інвестування нібито й великих, за мірками пересічних громадян, але зовсім недостатніх для успіху в конкурентному теле- чи радіопросторі грошей відразу намагаються зекономити. Адже розуміння того, чому ця іграшка – теле- чи радіокомпанія, - мало того, що така дорога, та ще й вимагає додаткових інвестицій, не показуючи при цьому рейтингових успіхів уже в перший рік, у бізнесменів-медіавласників немає. Як часто немає й чіткого уявлення про мету створення та стратегію розвитку каналу. Тому Національну раду з питань телебачення і радіомовлення, яка вирішила, перш ніж давати ліцензію ТОВ «Телеканал-100» («Український бізнес-канал»), уважно дослідити сегмент супутникового бізнес-мовлення, можна зрозуміти.

 

Втім, в історії «УБК», яка ще, власне, щойно почалась, уже є кілька жирних знаків запитання. Чому запуск каналу проходить в умовах такої суворої секретності, наче йдеться не про чергового супутникового ліліпута з надією на частку 0,1%, а про щось значно серйозніше? Чому за тиждень до розгляду заявки «Телеканалу 100», яка разом із іншими документами лежала в Нацраді вже майже місяць, посадовці цього органу стверджували, що вперше чують про «УБК»? Нарешті, хто справжній власник каналу?

 

Засновниками товариства з обмеженою відповідальністю «Телеканал-100» є ТОВ «Компанія «Симетрія» (Київ) та громадянин Петров Володимир Володимирович. Саме від колишнього виконувача обов’язків генерального директора каналу «Київська Русь» (КРТ) Володимира Петрова читачі «ТК» на початку 2007 року дізнались про підготовку запуску бізнес-каналу «100»:

 

- Правда ли что вы, не уходя с КРТ, работали над открытием еще одного канала?

- Да, одновременно с ребрендингом КРТ, мы открывали еще один канал. Мы это - я, учредители КРТ и одна из украинских известных продюсерских фирм. Это бизнес–канал. Причем, в классическом понимании слова «бизнес», а не в кустарном определении, которые принято давать украинским проектам. В декабре канал «100»  был готов к запуску на 85%, после чего было принято решение его продать. Насколько я знаю, сейчас ведутся переговоры по этому поводу. Уверен, что канал скоро выйдет и будет работать на полную катушку.

- Ваше место на этом канале?

- Никакого. На момент начала переговоров, одним из условий первого хозяина как раз и было мое место на этом канале. Я перезвонил представителям покупателя и сообщил, что моя работа в этом проекте невозможна. Ни в каком качестве. Тоже я сообщил и первоначальным инвесторам.

- Сколько сейчас в Украине стоит открыть канал?

- Если брать узкопрофильные каналы, то, без воровства и кредитов, 2,5 миллиона долларов хватит с головой. Если с воровством, то 3, а если с кредитами, то лучше не открывать.

 

(Росбалт-Україна, 1 березня 2007 року)

 

Володимир Петров, до якого «ТК» звернулась із запитаннями щодо новоствореного каналу, не захотів називати інвесторів «УБК», пославшись на норми ділової етики. З наведеної вище цитати можна зробити висновок, що власник КРТ Геннадій Васильєв продав канал комусь іншому. Водночас, у Нацраді канал представляють люди, близькі до «Астри-ТБ» (оператор КРТ). Отже, припущення «ТК» щодо того, що 5% статутного фонду компанії, власником яких є гендиректор КРТ Марина Творогова,  насправді належать Васильєву, а 95% - іншому інвестору, небезпідставне. Проте навіть чутки про цього загадкового інвестора, що стоїть за «Симетрією», дуже розмиті й непевні. Одні кажуть про російський капітал, інші – про «донецький». В усякому разі, канал запускається на кадровій та організаційній базі «Київської Русі».

 

Директором ТОВ «Телеканал-100» (логотип UBC) є Микола Андрійович Білоус. Його трудовий шлях на телебаченні триває вже майже 25 років: УТ-3, Держтелерадіо, НТКУ, знову Держтелерадіо, а з 1998 року – кабельне телебачення. З 2001 року Микола Андрійович працював віце-президентом компанії «Воля-медіа», яка до 2004 року входила до складу групи компаній «Воля».

 

Генпродюсером майбутнього каналу стане Світлана Коляда, колишня ведуча «Інтера», а до лютого 2007 року – шеф-редактор Першого ділового каналу. Нагадаємо, Світлана втратила роботу після того, як пропустила в ефір Першого ділового сюжет про ветеранів УПА, не врахувавши, що дід власника каналу Ігоря Шкірі начебто загинув від рук українських повстанців. Свою телевізійну карєру Світлана починала диктором на Дніпропетровському обласному телебаченні, згодом – журналістом та шеф-редактором новин на першому приватному каналі Дніпропетровська VLD Brothers. Згодом переїхала до Києва, де працювала на СТБ, «Ері», «Першому національному» і, нарешті, на «Інтері». Пропрацювавши на найбільшому каналі країни понад кілька років, Світлана Коляда покинула його після того, як керівництво прийняло рішення зняти її з денних випусків новин.

 

Інформаційну службу каналу очолюватиме Наталка Прудка, яка працювала на Першому діловому із Світланою Колядою. У складі редакційної ради UBC – Микола Білоус, гендиректор КРТ Марина Творогова та двоє журналістів «Київської Русі», Олеся Чепурна та Сергій Кутраков. Відома й фактична адреса каналу: вул. Фрунзе, 40. На відеопрезентації каналу, яку пощастило побачити «ТК», зображені просторі студії та апаратні, в яких ще не завершено ремонт.  

 

 

ПТС та камери для UBC були придбані ще кілька місяців тому. Запуск каналу заплановано на липень 2007 року, а початок мовлення за основною сіткою – на вересень.

Канал мовитиме цілодобово на супутнику
Sirius-2 5° cх.д. (оператор телекомунікацій – Ses Sirius AB, Швеція), діапазон частот – 11,700 – 12,550 ГГц. За умовами ліцензії, 75% мовлення здійснюватиметься українською мовою, 25% - іншими. Частка програм власного виробництва – 18 годин на добу (75%). Інформаційно-аналітичні та публіцистичні програми займатимуть 21 годину на добу, інші – 3 години. З 7.00 до 24.00 канал вестиме активне мовлення, з 24.00 до 7.00 – повторюватиме інформаційні та аналітичні програми. У сітці передбачено чотири блоки: ранкове мовлення (переважно інформаційні програми), денне мовлення (довші аналітичні програми, покупне документальне кіно), вечірнє (новини та підсумки дня) та нічне (повтори та комерційні програми).

 

 

 

Своїми конкурентами творці UBC вважають СТБ, «НТВ Мир», «РТР Планета», 5 канал, ТОНІС, «Еру» та Перший діловий. Це буде передусім інформаційний канал, що пропонуватиме глядачам ділові, економічні та фінансові новини України та світу, аналітичний огляд, прогнози та коментарі, інтерв’ю з діловими людьми, огляд ділової преси та телепрограми, присвячені актуальним проблемам українського бізнесу. Своєю цільовою аудиторією канал вважає переважно міських жителів віком від 30 до 60 з середньою та вищою освітою, середнім та високим доходом, спеціалістів та керівників. Половина цільової аудиторії каналу мешкає в містах-мільйонниках. Потенційну аудиторію UBC автори концепції оцінюють у 10 мільйонів осіб.

 

«Фішка», якою UBC, очевидно, намагався розчулити Нацраду – соціальна реклама та ролики, присвячені знаковим подіям в історії України, її історичним місцям тощо, що заповнюватимуть міжпрограмний час. Щоправда, ідея «Цього дня в історії» вже реалізована декількома конкурентами «Українського бізнес-каналу».

 

Канал збирається використати ще одну ідею конкурентів – циклічність повторення коротких інформаційних програм, яку успішно застосовує канал «24». Кожні 2 години в ефірі виходитимуть 15-хвилинні випуски новин, щогодини – 8-хвилинні дайджести, кожні 30 хвилин – анонси подій та короткі бліц-випуски новин. Утім, на відміну від «24», у студії UBC працюватиме ведучий. Основна щоденна інформаційна програма «Інтрига дня» розповідатиме у прямому ефірі про головні події дня. Концепцією передбачено використання інтерактиву та прямих включень. Гостьові студії – один з улюблених форматів Першого ділового каналу – триватимуть на UBC 10-15 хвилин. У програмі гостеві ставитимуть запитання, отримані від глядачів через Інтернет. Гостей – ділових людей, економістів, фінансистів, політиків, промисловців - запрошуватимуть до аналітичних програм «Абетка інвестора», «Діалог», «Новини компаній», «Ринки», та до галузевих програм. Не зовсім зрозуміло, як «Український бізнес-канал» збирається відрізнятись від студій Першого ділового у форматі «вузький спеціаліст певної галузі говорить про речі, цікаві лише працівникам цієї галузі»…

 

У привязці до новин ітиме щоденна публіцистична програма «Політінформація», в якій даватимуться оцінки головним подіям світу і країни. Згодом на основі «Політінформації» планують створити ток-шоу. Буде на «УБК» й інформаційно-аналітичний тижневик – тридцятихвилинна програма «Інтрига тижня», що підбиватиме підсумки у декількох 5-7-хвилинних сюжетах. У щотижневій публіцистичній програмі «Це ми!» йтиметься про життя українського суспільства; її автори шукатимуть нестандартні теми, про які зазвичай не говорять у новинах. Щоправда, подібний формат, за словами Володимира Бородянського, готує канал СТБ…

 

 

 

Переграти головних конкурентів – News One, «24» і Перший діловий – UBC може за рахунок оперативності. Для цього передбачений 1-1,5-хвилинний формат бліц-новин, що виходитимуть у міжпрограмному просторі. Ці короткі тематичні повідомлення можуть використовуватись не лише для донесення щойно отриманої інформації, але й для анонсування, реклами основного вечірнього випуску тощо.

 

Зацікавити найбажанішу для кожного інформаційного каналу бізнес-аудиторію UBC сподівається за допомогою оглядів преси, програм «Бізнес-стиль», «Персона» і «Діалог» (присвячені іміджу, піару тощо), автомобільним програмам та афіші цікавих подій.

 

Відверто кажучи, нічого радикально нового, що відрізняло б «УБК» від Першого ділового, «Першого інформаційного» (5 канал) та «24», в концепції каналу немає. Хіба що зелений і сірий як основні кольори дизайну ще, здається, ніхто на українському телебаченні не використовував.

 

Запорукою позитивного рішення щодо надання ліцензії «УБК» є примирення між Нацрадою та компанією «Астра-ТБ». Касаційну скаргу останньої нещодавно задовільнив Верховний Суд, повернувши справу (нагадаємо, «Астра-ТБ» сподівається відсудити в Нацради 36 ефірних частот) до першої інстанції. Про те, що власникам каналу не завадило б припинити судову тяганину, відкрито сказав на засіданні Нацради Ігор Курус – і вже на наступному засіданні (20 червня) повідомив, що між його органом та «Астра-ТБ» досягнуто згоди. 27 червня, коли цей текст був готовий до публікації, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення надала UBC ліцензію на супутникове мовлення.

*)Цей каламбур авторові вдалося відстояти в суперечці з шеф-редактором :)

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3982
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду