Якщо Надія Савченко пройде в ПАРЄ, утримувати її під вартою буде неможливо – адвокат

Якщо Надія Савченко пройде в ПАРЄ, утримувати її під вартою буде неможливо – адвокат

31 Жовтня 2014
4039

Якщо Надія Савченко пройде в ПАРЄ, утримувати її під вартою буде неможливо – адвокат

4039
Якщо Надія Савченко пройде в ПАРЄ, утримувати її під вартою буде неможливо – адвокат
Якщо Надія Савченко пройде в ПАРЄ, утримувати її під вартою буде неможливо – адвокат

У разі делегування української льотчиці Надії Савченко, яку в Росії звинувачують у загибелі журналістів каналу «Россия 1», в статусі депутата в ПАРЄ вона може отримати міжнародний дипломатичний статус, що зробить неможливим утримання її під вартою. Таку думку в ефірі каналу «112 Україна» висловив один з захисників української льотчиці Микола Полозов.

 

Адвокат зазначив, що наразі Надія Савченко сподівається, що депутатський статус зіграє свою роль у питанні її звільнення або обміну. «В статусі народного депутата перед Надією Савченко відкривають можливості, недоступні людині, у якої такого статусу немає. Її в статусі депутата будуть делегувати в ПАРЄ і, в разі вдалого проходження туди, вона може отримати міжнародний дипломатичний статус та імунітет, який робитиме неможливим утримання її під вартою. Ув'язнення Савченко буде абсолютно незаконним і може спричинити, на мій погляд, міжнародний політичний скандал», - сказав пан Полозов.

 

В ефірі «Громадського ТБ» він також спростував повідомлення російських ЗМІ про те, що над Надією Савченко, яку утримують в інституті ім. Сербського в Москві, проводилася психолого-психіатрична експертиза, згідно якої її нібито було визнано осудною. За словами пана Полозова, суд стосовно експертизи було призначено на 11 листопада, а сама експертиза мала тривати до 10 листопада. Надія Савченко ж, натомість, сказала, що жодних тестів з нею не проводили.

 

Нагадаємо, 30 жовтня, в ЗМІ з'явилася інформація про те, що за результати проведеної в московському інституті ім. Сербського психолого-психіатричної експертизи вже є, і, згідно них, Надію Савченко визнали осудною. Тоді ж адвокат льотчиці Марк Фейгін зауважив, що захисту поки не надходили офіційні повідомлення з цього приводу. «Я цілком припускаю, що потреба в ізоляції Савченко минула, вибори відбулися. Це доводить лиш те, що у стаціонарі не було потреби», - припустив Фейгін.

 

Раніше адвокат Ілля Новіков повідомив, що Надія Савченко відмовилася проходити психіатричну експертизу в інституті ім. Сербського у Москві.  За його словами, вона не відповідає на питання лікарів і не проходить тестів «з принципових міркувань».

 

Як повідомляв в.о. керівника управління Слідчого комітету РФ (СКР) Олександр Дриманов, слідчі не бачить підстав для звільнення Надії Савченко з-під варти через те, що вони начебто зібрали достатньо доказів вини української льотчиці.

 

Водночас, за словами сестри Надії Віри Савченко, українські та російські адвокати української льотчиці бачать в її справі різні лінії захисту. Українська сторона наполягає на заміні статті обвинувачення ст. 105 КК РФ (вбивство) на ст. 322 (незаконне перетинання кордону), яка передбачає штраф або два роки умовно. Водночас команда російських адвокатів, за словами сестри льотчиці, хоче домогтися відправки Надії Савченко на лікування.

 

28 жовтня стало відомо, що російські слідчі інкримінують українській льотчиці Надії Савченко також незаконний перетин державного кордону РФ. Захист української льотчиці Надії Савченко клопотатиме про допит самопроголошеного голови «ЛНР» Ігоря Плотницького. Надія Савченко побачила Ігоря Плотницького по телебаченню  та упізнала в ньому одного зі своїх викрадачів.

 

Нагадаємо, адвокат льотчиці Марк Фейгін заявляв, що журналісти каналу «Россия 1» Ігор Корнелюк і Антон Волошин загинули внаслідок випадкового мінометного вогню. Він вважає, що російська сторона не зможе довести провину українки. Крім того він стверджує, що судити українську льотчицю в РФ не можуть, оскільки на її територію вона потрапила не з своєї волі.

 

Водночас, Слідчий комітет РФ заявив про нелегальний перехід Надією Савченко російського кордону: «Що стосується затримання Савченко, то як з'ясувалося, вона без документів, під видом біженки перетнула кордон Росії».

 

16 липня під час зустрічі з українським консулом Надія Савченко підтвердила, що її без згоди, незаконно було вивезено з території України до Росії - з мішком на голові та у наручниках. 

 

2 липня Новоусманський районний суд Воронежа взяв Надію Савченко під варту. 9 липня Слідчий комітет Росії (СК) пред'явив їй обвинувачення. Українську льотчицю звинувачують в пособництві у вбивстві співробітників російської ВДТРК (канал «Россия 1») Ігоря Корнелюка і Антона Волошина, які перебували на території України нелегально і загинули під час обстрілу 17 червня під Луганськом. 27 жовтня Басманний районний суд Москви задовольнив клопотання слідства і продовжив ув'язнення Надії Савченко до 13 лютого 2015 року. За повідомленням адвоката Іллі Новікова, її захист оскаржуватиме це рішення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4039
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду