Суд задовольнив позов власника «Хортиці» до газети «Суббота плюс» на суму 30 тис. грн – редакція готує апеляцію

Суд задовольнив позов власника «Хортиці» до газети «Суббота плюс» на суму 30 тис. грн – редакція готує апеляцію

29 Жовтня 2014
3458

Суд задовольнив позов власника «Хортиці» до газети «Суббота плюс» на суму 30 тис. грн – редакція готує апеляцію

3458
Суд задовольнив позов власника «Хортиці» до газети «Суббота плюс» на суму 30 тис. грн – редакція готує апеляцію
Суд задовольнив позов власника «Хортиці» до газети «Суббота плюс» на суму 30 тис. грн – редакція готує апеляцію

22 жовтня Жовтневий районний суд міста Запоріжжя задовольнив позов власника ТМ «Хортиця» Євгена Черняка до газети «Суббота плюс» і її головного редактора Богдана Василенка про захист честі, гідності й ділової репутації та спростування недостовірної інформації. Водночас суд зменшив учетверо суму компенсації, яку вимагав позивач, - зі 120 тис. до 30 тис. грн. Позивачі результатом справи задоволені. Відповідачі мають намір подавати апеляцію.

 

Причиною судового позову стала публікація у квітні 2014 року статті «Запорожье борется за единую Украину». У ній автор матеріалу Сергій Сидоров розмірковував над причинами і наслідками так званої «яєчної неділі». Тоді, за тиждень до Великодня, в Запоріжжі відбулася сутичка між проросійськими та проукраїнськими запорожцями. Серед організаторів проросійського мітингу автор назвав головного редактора місцевої газети і сайту «Искра» Олега Тимченка.

 

По суті, цей абзац і став основою для позову до засновників газети, редактора й автора: «Руководят всем этим действом Артем Тимченко, Артем Шарлай, Николай Резников. Отдельно стоит остановиться на господине Тимченко. Его личность как раз демонстрирует часто повторяемый тезис, что россиянам в своей деятельности в наших краях приходится опираться на очень сомнительный «человеческий материал». То ли журналист, то ли черный пиарщик по найму, он некоторое время работал с «водочным бароном» Евгением Черняком и помогал ему в 2010 году в информационной войне со «смотрящим» Евгением Анисимовым. Когда Артем в своем компромате уж слишком перешел на личности, написав о сексуальных пристрастиях Анисимова, его «попросили покаяться» под угрозой физической расправы. Тимченко обнародовал на своем сайте покаянное письмо, в котором назвал себя «использованным резинотехническим изделием», заработал прозвище «человек-презерватив» и стал ревностно служить Анисимову».

 

Суд першої інстанції завершився за три засідання. На останньому, 22 жовтня, він виніс рішення задовольнити вимоги позивача. Зокрема, в рішення суду йдеться:

- визнати недостовірною, а також такою, що ганьбить честь, гідність і ділову репутацію Євгенія Черняка, інформацію, поширену в «Субботе плюс», зокрема, речення «Отдельно стоит остановиться на господине Тимченко. То ли журналист, то ли черный пиарщик по найму, он некоторое время работал с «водочным бароном» Евгением Черняком и помогал ему в 2010 году в информационной войне со «смотрящим» Евгением Анисимовым»;

- зобов'язати ТОВ «Медіакомпанія "Слово"» в найближчому номері тижневика «Суббота плюс» спростувати цю інформацію;

- заборонити ТОВ «Медіакомпанія "Слово"» поширювати в будь-якому вигляді, включаючи місця публічного розповсюдження, рекламу, ТБ, радіо та будь-яких розмовах інформацію про те, що «Артем Тимченко какое-то время работал с Евгением Александровичем Черняком и помогал последнему в информационной войне со «смотрящим» Евгением Анисимовым».

 

Крім того, суд визнав недостовірною і такою, що ганьбить честь і репутацію Євгенія Черняка, інформацію, розміщену і на власній сторінці головного редактора «Субботы плюс» Богдана Василенка у Facebook. Ще до першого засідання суду, яке планувалося на 22 липня, головред «Суботтты плюс» написав великий допис під назвою «Барська безгрішність на 120 тисяч». Він, зокрема, озвучив таку інформацію: «...Позже я пришел к выводу, что платить реальную стоимость Черняк не любит ни за какой товар или услугу. Зато любит использовать полученную от друзей информацию-знание против них самих. А еще он уверен в собственной полной правоте и безгрешности. И когда я начал Евгения Черняка критиковать, то получил от него уголовное дело и ушаты информационного гуано на голову. Причем главными помоечными шлангами выступали как раз псевдо-журналист Артем Тимченко и черный технолог Павел Бройде, неутомимо писавшие в подконтрольных СМИ разные байки обо мне и газете». Власне, практично весь пост і ліг в основу визнання недостовірності інформації судом.

 

У номері газети «Суббота плюс», який вийшов на наступний день після рішення суду, спростувань не було. Як повідомив «Детектор медіа» головний редактор Богдан Василенко, спростувань не буде до рішення щодо апеляції, яку вже готують.

 

Представник позивача, прес-секретар власника ТМ «Хортиця» Олена Горпинич вважає рішення суду обґрунтованим і справедливим: «Ми сподіваємося, що редакція видання надалі не буде публікувати недостовірну інформацію, єдиною метою якої було підвищення тиражів за рахунок бульварних домислів про відому людину. Як і було раніше обіцяно, після виплати відповідачем 30 тисяч гривень, які суд стягнув з нього в якості компенсації моральної шкоди, ці кошти будуть спрямовані на потреби Православного дитячого будинку "Надія". До можливої апеляції готові: правда завжди перемагає брехню».

 

Головний редактор «Субботы плюс» Богдан Василенко має намір продовжувати боротися за свою рацію: «Маючи великий досвід у профільних судових розглядах, я це рішення сприймаю як судове свавілля: вимоги пана Черняка задоволені аж до коми. Цікавий збіг: цей же суддя свого часу вже присуджував нашому виданню виплату за позовом, як дві краплі води схожим на нинішній від Євгена Черняка. Тільки тоді позов був поданий ще діючим «смотрящим» Євгеном Анісімовим. До речі, згодом касаційна інстанція це рішення скасувала. Але виплачені 30 тис. гривень досі ніхто не повернув».

 

Нагадаємо, йдеться про судовий позов проти газети «Суббота плюс» від запорізького «Водоканалу», коли за рішенням Жовтневого районного суду в червні 2013 року газеті заборонили вживати слово «Водоканал» навіть в особистих розмовах. Причиною до позову стала стаття Богдана Василенка «Дряблая прибыльность запорожского "Водоканала"». Але згодом це рішення суду було скасовано.

 

Наталя Виговська, для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3458
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Артём Тимченко
3471 дн. тому
Не знаю почему, но Василенко не обратился ко мне. Я бы подтвердил его правоту. Хоть и не люблю Богдашу, но он прав в плане моей работы на Черняка
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду