Нацрада визнала невідповідними Європейській конвенції російський канал «365 дней» та білоруський «Беларусь 24» і хоче звертатися до суду

Нацрада визнала невідповідними Європейській конвенції російський канал «365 дней» та білоруський «Беларусь 24» і хоче звертатися до суду

15 Жовтня 2014
5685

Нацрада визнала невідповідними Європейській конвенції російський канал «365 дней» та білоруський «Беларусь 24» і хоче звертатися до суду

5685
Нацрада визнала невідповідними Європейській конвенції російський канал «365 дней» та білоруський «Беларусь 24» і хоче звертатися до суду
Нацрада визнала невідповідними Європейській конвенції російський канал «365 дней» та білоруський «Беларусь 24» і хоче звертатися до суду

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення визнала таким, що не відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та чинного законодавства України зміст російського телеканалу «365 дней» і білоруського каналу «Беларусь 24». Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 15 жовтня на підставі скарг телеглядачів і результатів власного моніторингу.

 

Нацрада також має намір звернутися до суду з позовом про тимчасову заборону ретрансляції в Україні цих двох каналів.

 

Щодо каналу «365 дней» Нацрада отримала скаргу громадянина В. Волинця, який повідомив, що в ефірі каналу лунали коментарі, що принижують честь і гідність українського народу та спрямовані на перекручування української історії. Це підтвердили дані моніторингу ефіру «365 дней» за 9 вересня.

 

Зокрема, у документальному фільмі «История России XX век. Фильм 118. 1944 год. "На пороге победы". "Освобождение Польши русскими войсками"» Нацрада зафіксувала такі твердження ведучих і журналістів каналу:

 

Ведущий за кадром: «Волынская резня - этнополитический конфликт, сопровождавшийся массовым уничтожением подразделениями Украинской повстанческой армии (УПА-ОУН) этнического польского гражданского населения на территориях оккупационного Генерального округа Волынь-Подолье, до сентября 1939 года находившихся под управлением Польши. Уничтожение начато в марте 1943 года и достигло пика в июле того же года» (розповідь супроводжується відеорядом з вбитими жінками, а також акцентується надмірна увага на вбитих дітях).

 

Лидия Болгарчук (журналист): «Напомним, что западные украинцы - это прошедшие промывку мозгов русины, программу украинизации которых разработали как раз поляки, а с их подачей воплотили в жизнь австрийские Габсбурги, оплатившие русскому филологу М.Грушевскому в сценах Львовского университета работы по созданию украинской мовы».

 

Щодо каналу «Беларусь 24» Нацрада провела вибірковий моніторинг контенту 1 жовтня і виявила в програмі «Права человека. Взгляд в мир» ознаки антиукраїнської пропаганди та перекручення інформації щодо політичних подій в Україні, а саме:

 

Євгеній Новіков, ведучий: «Украинский долг составляет 100 миллиардов долларов. Ведь это тоже война. Скажите, как Украина может вылезти из этого долга? Правильно, только через войну. Только стравливая Европу и Россию, США и Россию. В такой войне лежит решение экономического кризиса на Украине. Только в такой войне.

 

Но воевать Украине уже нечем, поэтому одно провокационное заявление следует за другим. Еще в конце мая Международный валютный фонд сообщал, что по его данным Украина нуждается в международной помощи на сумму в 35 миллиардов долларов. А вот сейчас, в конце сентября, уже в 100 миллиардов. То есть эксперты утверждают, что МВФ вводил общественность в заблуждение. Но это покажет время. Тем не менее, это, в любом случае, дефолт государства через месяц, два, три. Никто не скажет точно - когда.

 

Но это цена той войны против собственного народа, которую лидеры Майдана развязали, забыв про экономику, забыв про социальную сферу. Кричалками народ не накормишь и экономику не поднимешь. Высший уровень познаний в области экономики показал недавно, конечно же, Кличко, мэр Киева, когда сообщил, что для того, чтобы в водопроводе в Киеве была горячая вода, ее надо подогреть. Это действительно глубинные знания в экономике. Никто до Кличко так точно и лаконично не высказывал суть проблемы под названием «отсутствие горячей воды» в столице Украины, в Киеве, в 21 веке. Разумеется, кроме правительственного квартала, но там живут свои, там горячая вода была и будет всегда.

 

Так вот скажите мне, кто будет вытягивать Украину из этой войны под названием «государственный долг в сто миллиардов долларов»? Сейчас решается фундаментальный вопрос, кто будет восстанавливать Украину, да, да. Запад подводит все дело к тому, чтобы Россия в очередной раз взяла на себя это ярмо. Но Россия и так спасает сотни тысяч беженцев с Украины, размещая их по всей своей территории. Но этого мало Западу. Надо, чтобы Россия стала главным спонсором восстановительных работ на Украине. Но только вот никто не называет, а что России будет от этого? Как всегда, как всегда в истории, русский Иван влезет в хомут и вытянет ситуацию. А вот все выгоды достанутся кому угодно, только не русскому Ивану.

 

Поэтому - да, нужно признать, что помощь Донбассу со стороны России неоценима, но и урон, нанесенный Донбассу украинской армией, тоже не имеет цены и даже не имеет названия, так как какое же название можно дать действиям Киева, после которых уже обнаружены десятки массовых захоронений мирных граждан, казненных Нацгвардией или Правым сектором, что одно и то же. И казненных только за то, что они желали говорить на своей земле Донбасса, на Донбассе, на русском языке.

 

Так война пришла на территорию еще одной европейской страны, на Украину. Пришла, кстати, из-за океана. Там, на реке Потомак, эту украинскую трагедию выпестовали, идеологически обосновали, финансово обеспечили, придали ей цивилизованный лоск, в основе которого жесточайшая русофобия, ненависть ко всему русскому. То есть Европа на Украине снова подставилась под сценарий своих партнеров, как сейчас принято говорить, из-за океана. Это какую же близорукость должны были продемонстрировать европейские лидеры, чтобы проморгать такую войну? Не сомневайтесь, война на Украине - это не на один год, и не на два, не на три. Это на десятилетия. Война на Украине потянет за собой новые войны - и живые позавидуют мертвым. Если, конечно, Киев и его западные кураторы не одумаются, на что очень мало шансов».

 

Євгеній Новіков, ведучий: «Так вот эти государства хотят такого же статуса, чтобы их тоже защищали Натовские вооруженные силы. Но тогда, уважаемые, забудьте о государственном суверенитете. Такого же желает сейчас Украина. Яценюк, Порошенко прямо призывают НАТО на Украину, заявляя о желании немедленно вступить в НАТО. Но Украина - это очень большая по территории и ресурсам страна. Это не Исландия, и поэтому ничего у украинской верхушки не получится. Никто ее из западных структур не станет ни восстанавливать, ни защищать, ни вытягивать ее долг в сто миллиардов долларов. И на русофобии тут уже не сыграешь - слишком заезженная пластинка. И слишком примитивная пропаганда в украинских и западных СМИ на тему русофобии. Ничего иного придумать они уже просто не в состоянии. Так что в ближайшие месяцы наступит момент, момент истины по Украине. И каждый проверится, и мы, журналисты, тоже проверимся».

 

На думку Нацради, зафіксовані твердження свідчать про порушення телеканалами ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ч. 1 ст. 2, ст. 28 Закону України «Про інформацію» та п. b ч. 1 статті 7 Європейської конвенції про транскордонне телебачення (неправомірність пропагувати насильство чи спонукати до расової ненависті) і є підставою для визнання каналів «365 дней» та «Беларусь 24» такими, що не відповідають вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення та чинному законодавству.

 

Член Національної ради Олег Черниш утримався від голосування за визнання цих каналів неадаптованими. Він зважив на листи об'єднань провайдерів і дистрибуторів (Союз операторів телекомунікацій Одеси та Одеської області, «Укртелемережа», Спілка кабельного телебачення України), які просили перенести розгляд питання на наступне засідання, щоб ознайомитися з результатами моніторингу.

 

Пан Черниш звернув увагу на те, що канал «Беларусь 24» не є системним порушником. «Ми декілька разів проводили моніторинг каналу "Беларусь 24". Перший моніторинг нічого не виявив. Коли ми отримали звернення громадянина щодо конкретної програми, то промоніторили її. Ця програма («Права человека. Взгляд в мир». - ТК) виходить один раз на тиждень о 5-й годині ранку», - наголосив пан Черниш.

 

«"Беларусь 24" - це перший неросійський канал, який ми розглядаємо, - додав він. - Зараз Білорусь займає вичікувальну позицію щодо конфлікту між Росією та Україною. Закривати білоруський канал зараз - означає дати привід росіянам і білорусам заявляти, що в Україні відсутня свобода слова».

 

Олег Черниш запропонував Нацраді звернутися до Міністерства закордонних справ, щоб воно, у свою чергу, звернулося до Міністерства закордонних справ Білорусі щодо неприпустимих тверджень в ефірі каналу «Беларусь 24».

 

Крім того асоціація «Укртелемережа», яка є дистрибутором каналу «Беларусь 24», просила Нацраду дати їй час на те, щоб поінформувати самого правовласника про неприпустимий контент, щоб сам канал вжив заходів для усунення порушень. «Цей канал на сьогодні присутній у мережах понад 200 операторів», - зауважила представник «Укртелемережі».

 

Голова Нацради Юрій Артеменко заперечив доводи пана Черниша та «Укртелемережі». На його думку, Нацрада не повинна розбиратися, чи є Білорусь союзником України, чи ні. А дистрибутору він заявив, що програма «Права человека. Взгляд в мир» йшла не перший день, і «Укртелемережа» не зверталася до каналу «Беларусь 24» із зауваженнями. «Зараз ви побачили, скільки грошей втрачаєте, і вирішили звертатися», - сказав він.

 

«Національна рада не буде втручатися в контент чи цензурувати щось. Якби це був український канал, ми б подали на нього до суду. З іноземним каналом ми маємо єдиний вихід - визнавати канал неадаптованим і звертатися до суду, і вас (дистрибутора. - ТК) теж будемо залучати в судовий процес», - заявив голова Нацради.

 

«Наше рішення не є підставою для заборони каналу, - наголосив заступник голови Нацради Григорій Шверк. - Ми звернемося до суду, і саме рішення суду буде законним приводом до заборони».

 

Під час брифінгу пан Шверк уточнив, що зараз тривають три судові процеси щодо заборони шести російських каналів: «Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия-24», TVCI і РБК-ТВ, і щодо них є ухвали про тимчасову заборону ретрансляції на забезпечення позовів.

 

Пан Шверк пояснив, що інші канали, які фігурують у списках «заборонених» - це іноземні канали, які ніколи не входили до списку адаптованих каналів і, відповідно, відсутні в переліках програм у ліцензіях провайдерів програмної послуги. Тобто провайдери не мають права їх ретранслювати, оскільки не мають їх у своїх переліках програм, долучених до ліцензій.

 

«Національна рада приймала рішення (про визнання такими, що не відповідають змісту Європейської конвенції. - ТК) та зверталася до суду (з позовами про припинення ретрансляції. - ТК) лише щодо тих каналів, які були в переліках програм провайдерів», - зауважив пан Шверк.

 

Нагадаємо, раніше Григорій Шверк заявив, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення не приймала жодного рішення про заборону російських телеканалів на території України. Однак провайдери не мають права ретранслювати 15 російських каналів, які або заборонені ухвалами суду («Первый канал. Всемирная сеть», «РТР-Планета», «НТВ-Мир», «Россия-24», TVCI і РБК-ТВ), або визнані такими, що не відповідають Європейській конвенції чи взагалі ніколи не були присутні в переліках програм у ліцензіях провайдерів («Россия-1», НТВ, ТНТ, «Петербург-5», «Звезда», РЕН-ТВ, Life News, Russia Today, «История»).

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5685
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду