Ухвалений парламентом закон про розкриття кінцевих власників стосуватиметься і ЗМІ – медіаюрист

Ухвалений парламентом закон про розкриття кінцевих власників стосуватиметься і ЗМІ – медіаюрист

14 Жовтня 2014
9903

Ухвалений парламентом закон про розкриття кінцевих власників стосуватиметься і ЗМІ – медіаюрист

9903
Ухвалений парламентом закон про розкриття кінцевих власників стосуватиметься і ЗМІ – медіаюрист
Ухвалений парламентом закон про розкриття кінцевих власників стосуватиметься і ЗМІ – медіаюрист

14 жовтня Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів» (законопроект № 5114). За оцінкою юристів, закон стосуватиметься і медіавласності. Відтепер у Єдиний державний реєстр вноситиметься інформація про кінцевого вигодоодержувача юридичної особи та структуру власності засновників приватних підприємств, включаючи ЗМІ.

 

Як повідомляє офіційний портал Верховної Ради, закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кінцевих вигодонабувачів юридичних осіб і публічних діячів» було ухвалено в другому читанні у редакції парламентського Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. На його підтримку проголосували 265 народних депутатів.

 

Зокрема, згідно зі змінами, до Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму» замість терміну «контролер» вводиться термін «кінцевий вигодоодержувач юридичної особи». Ним є «фізична особа, яка незалежно від формального володіння має можливість здійснювати вирішальний вплив на управління або господарську діяльність юридичної особи безпосередньо або через інших осіб, що здійснюється, зокрема, шляхом реалізації права володіння або користування всіма активами чи їх значною часткою, права вирішального впливу на формування складу, результати голосування, а також вчинення правочинів, які надають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов'язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління, або яка має можливість здійснювати вплив шляхом прямого або опосередкованого (через іншу фізичну чи юридичну особу) володіння однією особою самостійно або спільно з пов'язаними фізичними та/або юридичними особами часткою в юридичній особі у розмірі 25 чи більше відсотків статутного капіталу або прав голосу в юридичній особі».

 

При цьому фізичною особою (кінцевим вигодоодержувачем юридичної особи) не може бути особа, яка є агентом, номінальним утримувачем (номінальним власником) або є тільки посередником щодо такого права.

 

Проект також передбачає внесення змін до Закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців». Згідно з новою редакцією, відтепер до Єдиного державного реєстру буде вноситися інформація про кінцевого вигодоодержувача юридичної особи та структуру власності засновників - юридичних осіб (крім політичних партій, творчих спілок та їх територіальних осередків, адвокатських об'єднань, торгово-промислових палат, державних органів, органів місцевого самоврядування та їх асоціацій), яка дає можливість встановити власників істотної участі цих юридичних осіб.

 

При цьому, за словами голови парламентського комітету з питання боротьби з організованою злочинністю та корупцією Віктора Чумака, якого цитує «Інтерфакс», закон цілком зберігає систему захисту персональних даних.

 

Закон передбачає адміністративну відповідальність за ненадання інформації про вигодоодержувачів.

 

Закон набирає чинності через місяць з дня його опублікування. Юридичні особи мають подати державному реєстратору відомості про своїх кінцевих вигодоодержувачів упродовж шести місяців з дня набрання чинності.

 

Як зазначила в коментарі «Детектор медіа» головний юридичний консультант НСЖУ Тетяна Котюжинська, оскільки зміни, внесені до законів, стосуватимуться будь-якого типу підприємства, їх повинні будуть дотримуватися і медіавласники. «А оскільки засновниками ЗМІ в Україні можуть бути лише українські підприємці, вони мають бути розшифровані аж до остаточного бенефіціару», - заявила вона. І хоча пані Котюжинська висловила думку, що прийняття такого роду законів - безумовно позитивний крок для України, вона наголосила, що його ефективність залежатиме від прописаних механізмів із його дотримання.

 

«Раніше розкривати інформацію про реальних власників зобов'язувався директор. І за недотримання цієї вимоги впроваджувалася кримінальна відповідальність. Сьогодні її перевели в адміністративну під приводом того, що директор може не знати, хто є кінцевим вигодоодержувачем. Без встановлення чіткого механізму з дотримання закону, його прийняття буде простою формальністю», - повідомила Тетяна Котюжинська.

 

Як зауважив керуючий партнер юридичної компанії «Prove Group» Владислав Кочкаров, великі компанії все одно зможуть приховати інформацію про своїх власників за допомогою використання офшорних зон та номінальних власників. «Вони можуть бути зазначені в реєстрі як реальні. Втім, між ними та вигодоодержувачем може бути укладений трастовий договір, дізнатися про який дуже складно. Навіть якщо вони реєструються в державних реєстрах країн офшорів, доступ до них обмежений практично як до банківської таємниці», - зазначив пан Кочкаров.

 

Нагадаємо, закон було внесено на розгляд Верховної Ради Кабінетом Міністрів України 30 вересня.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду