НАМ розкритикувала законопроект «Про санкції», що уможливлює диктатуру під приводом захисту національних інтересів

НАМ розкритикувала законопроект «Про санкції», що уможливлює диктатуру під приводом захисту національних інтересів

13 Серпня 2014
3509

НАМ розкритикувала законопроект «Про санкції», що уможливлює диктатуру під приводом захисту національних інтересів

3509
НАМ розкритикувала законопроект «Про санкції», що уможливлює диктатуру під приводом захисту національних інтересів
НАМ розкритикувала законопроект «Про санкції», що уможливлює диктатуру під приводом захисту національних інтересів

Незалежна асоціація телерадіомовників (НАМ) висловлює своє обурення прийняттям у першому читанні за основу урядового законопроекту № 4453а «Про санкції», який створює можливості для запровадження диктаторського режиму управління державою під приводом захисту національних інтересів. Про це йдеться в заяві асоціації.

 

НАМ наголошує, що фактично законопроектом передбачається, що у разі вчинення будь-якою особою дій «які створюють реальні та потенційні загрози національним інтересам» за рішенням Ради національної безпеки та оборони України та відповідним указом Президента України цю особу можна позбавити багатьох суспільно-політичних та економічних прав, зокрема:

- права користуватися належним їй майном;

- ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності;

- права на участь у приватизації, оренді державного майна;

- права на ретрансляцію теле- та радіоканалів;

- права користування радіочастотним ресурсом України;

- права здійснювати інформаційну діяльність, в т.ч. в мережі Інтернет, виробляти або розповсюдження іншу друковану продукцію та  інформаційні матеріали;

- права надавати та отримувати телекомунікаційні послуги і використовувати телекомунікаційні мережі загального користування тощо.

 

Широкий та розпливчастий перелік санкцій, які РНБО України та Президент відповідно до законопроекту зможуть застосувати до будь-якої особи є невичерпним, тобто він завершується словами «інші санкції, що відповідають принципам їх застосування, встановленим цим Законом», наголошує НАМ.

 

Проект також дозволяє безперешкодно забороняти діяльність будь-яким засобам масової інформації, партіям, рухам та іншим громадським об'єднанням.

 

Крім того, порядок застосування санкції у законопроекті не визначений, тобто, особи, до яких вони можуть бути застосовані, імовірно не зможуть захистити свої інтереси на засіданні РНБО України. При цьому санкції можуть бути застосовані на будь-який строк, звертає увагу НАМ.

 

Незалежна асоціація телерадіомовників стверджує, що за жодних умов і заради досягнення жодних цілей національні інтереси України не можуть полягати у позбавленні своїх громадян права на свободу слова і свободу об'єднань. Так само, не можуть полягати національні інтереси України у дестабілізації економіки через руйнування інституту права власності та права на підприємницьку діяльність.

 

«Ми абсолютно переконані: якщо заради перемоги над агресором, Україна перетвориться на диктатуру, то агресор переможе без війни», - йдеться в заяві.

 

Нагадаємо, що 12 серпня Верховна Рада України в першому читанні прийняла за основу урядовий законопроект № 4453а «Про санкції» стосовно компаній та осіб, які підтримують сепаратистів та терористів. З-поміж іншого документ передбачає низку обмежень у сфері медіа, аж до припинення діяльності ЗМІ без рішення суду. При цьому рішення про такі санкції прийматиме РНБО.

 

Свою стурбованість із приводу законопроекту вже висловила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Також «Репортери без кордонів» вважають законопроект про санкції «дуже небезпечним»

 

Медіаюристи, з якими поспілкувалася «Детектор медіа», розкритикували законопроект, який, на їхню думку, є кроком то тоталітаризму та державного свавілля, адже наділяє РНБО неконституційними повноваженнями та встановлює фактичне право закривати ЗМІ.

 

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та Комісія з журналістської етики висловили своє обурення намірами уряду та більшості народних депутатів запровадити законопроектом «Про санкції» цензуру в Україні під виглядом захисту національних інтересів.

 

Асоціація правовласників і постачальників контенту закликала депутатів парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням виключити з урядового законопроекту «Про санкції» норми про цензурування інформаційного простору України.

 

Члени Комітету з питань свободи слова та інформації підготували зміни до законопроекту «Про санкції», відповідно до яких всі статті про заборону діяльності ЗМІ повинні бути вилучені. Голова Комітету Микола Томенко повідомив, що він вніс підготовлені колегами поправки до Комітету з питань національної безпеки та оборони, що готує законопроект до другого читання.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3509
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду