АППК закликає депутатів виключити із законопроекту «Про санкції» положення про цензуру

АППК закликає депутатів виключити із законопроекту «Про санкції» положення про цензуру

13 Серпня 2014
6037

АППК закликає депутатів виключити із законопроекту «Про санкції» положення про цензуру

6037
АППК закликає депутатів виключити із законопроекту «Про санкції» положення про цензуру
АППК закликає депутатів виключити із законопроекту «Про санкції» положення про цензуру

Асоціація правовласників і постачальників контенту звертається до депутатів парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації з проханням виключити з урядового законопроекту «Про санкції» (№ 4453а) норми про цензурування інформаційного простору України. Про це йдеться в заяві АППК.

 

Як зауважує АППК, проектом закону пропонується наділити РНБО в антиконституційний спосіб повноваженнями:

- анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів;

- обмеження або припинення надання послуг поштового зв'язку;

- заборона або обмеження ретрансляції теле- та радіоканалів;

- заборона користування радіочастотним ресурсом України;

- обмеження або припинення діяльності засобів масової інформації та інших суб'єктів інформаційної діяльності, в тому числі, в мережі Інтернет;

- обмеження або заборона виробництва або розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів;

- обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

 

В АППК вважають , що на даний час у державі є достатньо законних методів впливу для захисту інформаційного простору через судові рішення, що було схвалено міжнародними інституціями, наприклад, такими як ОБСЄ. Зокрема, 25 березня 2014 року через рішення Київського адміністративного суду вже було обмежено розповсюдження чотирьох російських телеканалів. У даний час Національна рада з питань телебачення і радіомовлення ретельно відстежує виконання цього рішення.

 

З точки зору асоціації, неконституційне розширення повноважень деяких державних органів чи посадових осіб є дуже не безпечним. «Такі дії можуть призвести до узурпації влади, поставити під загрозу плюралізм ЗМІ, основоположні права громадян України на отримання та розповсюдження інформації без втручання органів державної влади, яке гарантовано законодавством України і міжнародними документами, до яких Україна приєдналася», - йдеться в заяві.

 

«Відповідно до ст. 5 Конституції України право визначати і змінювати конституційний лад в Україні належить виключно народові й не може бути узурповане державою, її органами або посадовими особами», - наголошують в асоціації.

 

АППК закликає депутатів виключити з проекту закону положення про запровадження цензури та діяти виключно в конституційний спосіб.

 

Нагадаємо, що 12 серпня Верховна Рада України в першому читанні прийняла за основу урядовий законопроект № 4453а «Про санкції» стосовно компаній та осіб, які підтримують сепаратистів та терористів. З-поміж іншого документ передбачає низку обмежень у сфері медіа, аж до припинення діяльності ЗМІ без рішення суду. При цьому рішення про такі санкції прийматиме РНБО.

 

Свою стурбованість із приводу законопроекту вже висловила представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович. Також «Репортери без кордонів» вважають законопроект про санкції «дуже небезпечним»

 

Медіаюристи, з якими поспілкувалася «Детектор медіа», розкритикували законопроект, який, на їхню думку, є кроком то тоталітаризму та державного свавілля, адже наділяє РНБО неконституційними повноваженнями та встановлює фактичне право закривати ЗМІ.

 

Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та Комісія з журналістської етики висловили своє обурення намірами уряду та більшості народних депутатів запровадити законопроектом «Про санкції» цензуру в Україні під виглядом захисту національних інтересів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6037
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду