Підозрюваному у нападі на Тетяну Чорновол дали у Росії тимчасовий притулок

Підозрюваному у нападі на Тетяну Чорновол дали у Росії тимчасовий притулок

6 Серпня 2014
4270

Підозрюваному у нападі на Тетяну Чорновол дали у Росії тимчасовий притулок

4270
Підозрюваному у нападі на Тетяну Чорновол дали у Росії тимчасовий притулок
Підозрюваному у нападі на Тетяну Чорновол дали у Росії тимчасовий притулок

Росія надала тимчасовий притулок Андрію Зінченку,підозрюваному у нападі на журналістку і активістку Тетяну Чорновол, видачі якого більше півроку добивалася Генпрокуратура України. Весь цей час він перебував у московському СІЗО, але вчора вийшов на свободу. Про це повідомляє російське видання «Известия» з посиланням на адвоката Іларіона Васильєва.

 

Українські правоохоронці звинувачують 44-річного Андрія Зінченка в нападі на журналістку, нині уповноваженого уряду України з питань антикорупційної політики Тетяну Чорновол, що стався у ніч на 25 грудня минулого року. Він був затриманий російськими поліцейськими 5 лютого за запитом української влади.

 

Андрій Зінченко після затримання у Росії заявив, що його підставили, і він став жертвою «великої політичної гри». За його словами, за нападом на Тетяну Черновол стоять «великі люди», але виконавці надто засвітилися і їх треба було вивести з гри. Пан Зінченко стверджує, що йому і його другові запропонували взяти провину на себе - за гонорар $ 25 тис. і допомогу адвокатів.

 

«Друг погодився, гроші взяв, здався сам і здав Андрія. За допомогою друзів - футбольних уболівальників - йому вдалося втекти до Росії. У Дніпропетровську в цей час замовники і поліція сильно тиснули на його маму», - стверджує адвокат пана Зінченка Іларіон Васильєв.

 

Адвокат також переконує, що справа його підзахисного має політичне підґрунтя, а інкримінований йому злочин «не є тяжким»: «Прокуратура прийняла рішення про звільнення у зв'язку із закінченням граничного строку тримання під вартою - 6 місяців, так як інкриміноване Зінченко злочин не є тяжким. Крім того, управління ФМС по Москві надала Андрієві тимчасовий притулок, що само по собі виключає можливість екстрадиції. Про надання притулку захист просив протягом усього терміну арешту, проте тільки зараз прийнято таке рішення. Мабуть, УФМС і прокуратура весь цей час узгоджували свої дії».

 

Водночас в МВС РФ заявляють, що міждержавна угода про видачу злочинців і підозрюваних між правоохоронними органами Росії та України продовжує діяти. «Ми завжди обмінювалися з колегами оперативною інформацією та проводили спільні спецоперації. І навіть зараз співпраця триває, якщо, звичайно, мова йде не про справи, в яких замішана політика, а про звичайні злочини. У справі ж Зінченко явно багато політики. Коли це стало очевидно, слідство прийняло рішення відпустити його на свободу», - заявляє джерело в МВС РФ.

 

Нагадаємо, 3 липня Бабушкінський суд Москви продовжив арешт Андрію Зінченку, підозрюваному у справі про побиття української журналістки Тетяни Чорновол до 4 серпня. Він був затриманий в РФ у лютому. За даними ГПУ, крім Андрія Зінченка у вчиненні злочину підозрюються чотири людини.

 

В ніч на 25 грудня на бориспільській трасі невідомі жорстоко побили журналістку і громадську активістку Тетяну Чорновол після того, як її переслідували на машині. За фактом побиття пані Чорновол слідчим відділом Бориспільського міськвідділу міліції було відкрито кримінальне провадження за ч.2 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України. Згодом воно було перекваліфіковано на нанесення тяжких тілесних ушкоджень. В кінці лютого новопризначений Генпрокуратур України Олег Махніцький заявив, що справу нападу на журналістку та громадську активістку Тетяну Чорновол перекваліфікували з «хуліганства» на «замах на вбивство».

 

У червні кримінальне провадження стосовно двох осіб, що завдали тілесних ушкоджень Тетяні Чорновол передали до суду. Їм інкримінується вчинення кримінального правопорушення за частиною 2 статті 296, частиною 2 статті 122 (умисне тілесне ушкодження середнього ступеня тяжкості) Кримінального кодексу України. Обом підозрюваним обрали запобіжний захід у вигляді утримання під вартою.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4270
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду