Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили тиск мера Кременчука на телеканал «Візит»

Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили тиск мера Кременчука на телеканал «Візит»

23 Жовтня 2013
4286

Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили тиск мера Кременчука на телеканал «Візит»

4286
Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили тиск мера Кременчука на телеканал «Візит»
Міжнародна і Європейська федерації журналістів засудили тиск мера Кременчука на телеканал «Візит»

Міжнародна федерація журналістів (МФЖ) і Європейська федерація журналістів (ЄФЖ) підтримали  позицію Незалежної  медіапрофспілки України (НМПУ) і Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та виступили з заявою,  у якій  засуджують  владу  міста Кременчука (Полтавська область)  за втручання у справи місцевого телеканалу «Візит».  Про це повідомляє прес-служба НМПУ.

 

У заяві МФЖ і ЄФЖ зазначається,  що ренаціоналізація ефективних і незалежних засобів масової інформації відбувається в Україні попри офіційну політику українського уряду, спрямовану на денаціоналізацію комунальних ЗМІ.

 

«Ми рішуче засуджуємо ганебне ставлення  міського керівництва  Кременчука  до "Візиту" -  телеканалу,  який працює в приватному порядку протягом останніх  20 років.  Це явна спроба  міської влади запровадити  цензуру і контроль над вільними  і незалежними  засобами  масової інформації, що є  прямим порушенням прав журналістів. Таку  кричущу неповагу  до засобів масової інформації  не можна терпіти», - заявив президент Міжнародної федерації журналістів Джім Бумела.

 

В свою чергу НСЖУ і НМПУ заявили,  що вони будуть вживати  необхідних  правових  і політичних  заходів,  щоб зупинити тиск  влади  Кременчука на місцеві ЗМІ і змусити дотримуватися чинного законодавства.

 

Президент Європейської федерації журналістів Могенс Блічер  Б`єргард висловив свою підтримку НСЖУ та НМПУ та пообіцяв допомагати організаціям у вирішенні цього конфлікту.

 

«Україна повинна відповідати міжнародним стандартам у  забезпеченні  плюралізму власності  медіасередовища,  а  ці стандарти не допускають примусової націоналізації приватних ЗМІ.  Ми забезпечимо повну підтримку наших українських філій у боротьбі за захист свободи ЗМІ в Україні, -  сказав  пан Б`єргард.

 

НСЖУ і НМПУ  двічі виступали із заявами, в яких засуджувалася наміри влади відібрати телеканал «Візит» у законного власника.  

 

Нагадаємо, у вересні суд передав приватну телекомпанію «Візит» у комунальну власність. Раніше, в червні, журналісти кількох міських газет і телекомпанії «Візит» зробили заяву стосовно ситуації, що склалася на ТРК. Вони закликали протистояти спробам місцевої влади забрати приватну телекомпанію «Візит» у її власників і передати до комунальної власності.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», міський голова Кременчука Олег Бабаєв заявив, що підприємці Тамара та Олександр Мельники, які володіють приватною телекомпанією «Візит», використовують підлеглих їм журналістів «лише як інструмент, прикриваючи свою сумнівну підприємницьку діяльність в інших сферах, зовсім не пов'язаних із телебаченням чи пресою». Мер стверджує, що він готовий надати всі гарантії незалежної професійної діяльності трудовому колективу телекомпанії «Візит» після переходу підприємства у комунальну власність.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4286
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду