ATR роз’яснив правові підстави діяльності своїх журналістів у Криму

ATR роз’яснив правові підстави діяльності своїх журналістів у Криму

22 Червня 2015
2234

ATR роз’яснив правові підстави діяльності своїх журналістів у Криму

2234
ATR роз’яснив правові підстави діяльності своїх журналістів у Криму
ATR роз’яснив правові підстави діяльності своїх журналістів у Криму

Телеканал ATR просить керівництво інформагентства «Кримінформ» та всіх інших установ, включаючи органи влади, не перешкоджати роботі співробітників телеканалу в Криму. Про це йдеться в заяві телеканалу, поширеній 22 червня.

 

Звернення було поширено після того, як лояльне до окупаційної влади кримське інформагентство «Кримінформ» відмовило ATR в акредитації на прес-конференцію в прес-центрі інформагентства. При цьому головний редактор «Кримінформу» Максим Ніколаєнко сказав, що таке рішення було прийнято «з урахуванням заяв про відновлення мовлення українського телеканалу ATR у Києві». Він також додав, що надалі пропуск журналістів і операторів ATR у прес-центр «Крімінформу» здійснюватиметься тільки після пред'явлення акредитаційної карти МЗС РФ.

 

Як уточнюють в ATR, причиною відмови в акредитації стало й те, що кореспонденти ATR акредитовуються від ТОВ «Квінмедіа», «відомостей про яке як про ЗМІ у відкритих джерелах керівник «Кримінформа» не знайшов, як не знайшов він такого ЗМІ і в списку зареєстрованих Роскомнаглядом російських ЗМІ».

 

Після цього керівництво ATR поширило роз'яснення правових підстав діяльності журналістів телеканалу в Криму:

 

«Телеканал ATR, засновником якого є юридична особа Товариство з обмеженою відповідальністю "Телевізійна компанія "Атлант-СВ" (далі ТОВ "ТК "Атлант-СВ"), функціонує на території Республіки Крим відповідно до законодавства Російської Федерації, що підтверджує Свідоцтво Федеральної податкової служби РФ "Про внесення відомостей про юридичну особу до Єдиного державного реєстру юридичних осіб" від 21.10.2014. Це означає, що телеканал не є іноземним ЗМІ, і для роботи його співробітників на території Республіки Крим не потрібно акредитації МЗС РФ.

 

Оскільки ТОВ "ТК "Атлант-СВ" не отримав реєстрацію в якості ЗМІ та ліцензію на мовлення від Роскомнагляду РФ, телеканал ATR з 1 квітня 2015 призупинив своє мовлення на території Республіки Крим.

 

У зв'язку з даними обставинами журналісти телеканалу ATR, засновником якого є ТОВ "ТК "Атлант-СВ", перейшли для здійснення своєї професійної діяльності на законних підставах на телеканал ATR, засновником якого є ТОВ "Квінмедіа", що має відповідне Свідоцтво про реєстрацію засобу масової інформації, видане Роскомнаглядом 06.07.2012 року за номером Ел № ФС77-50540. Зазначений в даному свідоцтві ЗМІ телеканал ATR присутній у Переліку найменувань зареєстрованих ЗМІ, в чому можна переконатися, перейшовши на офіційний сайт Роскомнагляду за наступним посиланням.

 

Телеканал ATR (засновник ТОВ "Квінмедіа") отримавши реєстрацію як ЗМІ, не отримав від Роскомнагляду ліцензію на мовлення, що не заважає його журналістам збирати і поширювати інформацію іншими дозволеними законодавством способами, за виключенням телемовлення.

 

З викладеного випливає, що журналісти телеканалу ATR, засновником якого є ТОВ "Квінмедіа", здійснюють свою професійну діяльність на підставі положень статті 2 Закону РФ "Про ЗМІ" від 27.12.1991г. № 2124-1, яка говорить: під журналістом розуміється особа, що займається редагуванням, створенням, збором або підготовкою повідомлень і матеріалів для редакції зареєстрованого засобу масової інформації, пов'язане з нею трудовими чи іншими договірними відносинами або займається такою діяльністю за її уповноваженням».

 

Також представники ATR акцентують, що супутникове мовлення телеканалу ATR з території України, здійснюваного засновником телеканалу з українською реєстрацією, не може бути підставою для перешкоджання роботі журналістів.

 

«З таким само успіхом журналістів ATR можна позбавити акредитації на тій підставі, що вони повинні займатися не збором і поширенням інформації, а виробництвом пасажирських літаків, оскільки є фірма з однойменною назвою, яка здійснює таку діяльність. Це тим очевидніше, що власник телеканалу Ленур Іслямов, заявивши про початок мовлення в Україні, підкреслив, що колектив кримського телеканалу ATR не має до цього мовлення жодного відношення», - коментують представники телеканалу.

 

Нагадаємо, 18 червня кримськотатарські телеканали ATR і Lale, які не отримали після анексії Криму Росією реєстрації за російським законодавством і не мають змоги мовити легально в Криму, відновили супутникове мовлення з Києва.

 

Водночас так званий «голова комітету з інформаційної політики, зв'язку і масових комунікацій» російської окупаційної «Держради Криму» Сергій Шувайников заявив, що журналісти телеканалу АTR, який відновив своє мовлення через супутник з Києва, нестимуть відповідальність, якщо порушать російське законодавство у підготовці своїх матеріалів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду