Нацрада пішла з «Інтером» на мирову угоду та скасує йому попередження за новорічний ефір (+ДОКУМЕНТ)

Нацрада пішла з «Інтером» на мирову угоду та скасує йому попередження за новорічний ефір (+ДОКУМЕНТ)

2 Квітня 2015
2816

Нацрада пішла з «Інтером» на мирову угоду та скасує йому попередження за новорічний ефір (+ДОКУМЕНТ)

2816
Нацрада пішла з «Інтером» на мирову угоду та скасує йому попередження за новорічний ефір (+ДОКУМЕНТ)
Нацрада пішла з «Інтером» на мирову угоду та скасує йому попередження за новорічний ефір (+ДОКУМЕНТ)

Телеканал «Інтер» запропонував Національній раді з питань телебачення і радіомовлення укласти мирову угоду у справі, що розглядається в Окружному адміністративному суді міста Києва, де «Інтер» оскаржує попередження, оголошене йому Нацрадою 15 січня за новорічний ефір. 2 квітня на своєму засіданні Нацрада вирішила затвердити проект мирової угоди з телеканалом «Інтер» і уповноважити на її підписання голову Нацради Юрія Артеменка.

 

Згідно з проектом мирової угоди ПрАТ «Телеканал "Інтер"» бере на себе зобов'язання «суворо дотримуватися ліцензійних умов і чинного законодавства, здійснювати дієві заходи щодо контролю за редакційною політикою, змістом ефіру на предмет неможливості появи матеріалів, що розпалюють ворожнечу, принижують честь і гідність українського народу, закликають до агресивних дій щодо громадян України та не матиме ніяких претензій до Національної ради у зв'язку з прийняттям нею рішення, що оскаржується».

 

Водночас Нацрада бере на себе зобов'язання скасувати санкцію «Інтеру» «оголошення попередження» не пізніше 9 квітня.

 

Проти підписання мирової угоди виступив член Нацради Олег Черниш: «Я добре пам'ятаю це засідання, коли виносили попередження, пам'ятаю виступи громадськості. Зрозуміло, що компанія не згодна і звернулася до суду. Але у випадку підписання цього меморандуму я почув, що компанія тільки збирається виконувати закон і умови ліцензії, але це й так є її обов'язком, тому я не підтримую цей меморандум».

 

За мирову угоду виступив голова Нацради Юрій Артеменко: «Якщо ми кажемо, що попередження - це застереження, то коли компанія виправляється, ми досягаємо мети, щоб компанії приводили свою діяльність у законодавче русло».

 

Під час голосування за підписання мирової угоди проголосували п'ятеро членів Нацради (необхідний мінімум для ухвалення рішення), проти - Олег Черниш, утрималася - Ольга Герасим'юк.

 

Як повідомив на брифінгу Григорій Шверк, на 7 квітня призначено чергове засідання Окружного адміністративного суду міста Києва, де «Інтер» оскаржує рішення Нацради про оголошення попередження за новорічний ефір. Сторони планують на цьому судовому засіданні оголосити про мирову (а підписати її, відповідно, до 7 квітня) та припинити судовий процес.

 

Наводимо повний текст проекту мирової угоди, який затвердила своїм рішенням Нацрада:

 

«Мирова угода

у справі № 826/1758/15 Окружного адміністративного суду м. Києва

 

Приватне акціонерне товариство «Телеканал «Інтер», юридична особа за законодавством України, місцезнаходження: 01054, м. Київ, вул. Дмитрівська, буд. 30, в особі Голови Правління Бенкендорфа Єгора Андрійовича, що діє на підставі статуту (надалі - «Позивач» або «ПрАТ «Телеканал «Інтер»), з однієї сторони, та

 

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, місцезнаходження: 01601, м. Київ, вул. Прорізна, 2, в особі Голови Артеменко Юрія Анатолійовича, що діє на підставі _______________ (надалі - «Відповідач» або «Національна рада»), з другої сторони,

 

разом поіменовані як Сторони, а кожна окремо як Сторона,

 

Сторони у справі № 826/1758/15 Окружного адміністративного суду м. Києва за позовом ПрАТ «Телеканал «Інтер» до Національної ради про визнання протиправним та скасування пункту 3 Рішення Національної ради № 1 від 15.01.2015 р. «Про результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів за 31.12.2014-07.01.2015» (надалі - «Справа»),

 

- з огляду на складну суспільно-політичну ситуацію, що склалася в країні, ведення бойових дій на сході держави;

 

- враховуючи  громадський резонанс та звернення державних органів, викликаних трансляцією передачі «Новорічний парад зірок 2015», в якій брали участь публічні особи РФ (російські артисти Валерія, О. Газманов, Й. Кобзон);

 

- беручи до уваги, що частина суспільства визнає позицію та окремі висловлювання зазначених публічних осіб радикальною, і  може сприймати висловлювання таких осіб як засіб пропаганди насильства, жорстокості, зверхності однієї нації над іншою, та поважаючи патріотичні почуття громадян України;

 

- з огляду на визнання Позивачем того факту, що редакційна політика «ПрАТ «Телеканал «Інтер» в частині трансляції передачі «Новорічний парад зірок 2015» в умовам сьогодення потребує вдосконалення;

 

- враховуючи бажання Сторін врегулювати певні правовідносини, що недостатньо врегульовані чинним законодавством, в тому числі для підготовки пропозицій щодо внесення змін до чинного законодавства України та створення ефективного плану протидії розповсюдженню інформації, що завдає шкоди честі, гідності громадян України, загрожує територіальній цілісності та національній безпеці;

 

- прагнучи досягнення спільної мети у забезпеченні інформаційної безпеки держави та її територіальної цілісності;

 

- з метою унеможливлення появи в телевізійному ефірі України закликів публічних осіб іноземних держав щодо насильницьких дій, розпалювання ними ворожнечі;

 

- бажаючи врегулювати спір на основі взаємних поступок, керуючись ст.ст. 51, 113, 136 Кодексу адміністративного судочинства України,

 

вирішили закінчити розгляд зазначеного спору шляхом укладання даної Мирової угоди (надалі - «Угода» або «Мирова угода»), на наступних умовах:

 

1. Суть спору

 

1.1. 15.01.2015 року Національною радою прийнято рішення №1 «Про результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів за 31.12.2014-07.01.2015» (надалі - Рішення). Пунктом 3 Рішення Національною радою  ПрАТ «Телеканал «Інтер» оголошено попередження.

 

1.2. Враховуючи викладене у п. 1.1. вище Позивач подав адміністративний позов до Відповідача до Окружного адміністративного суду м. Києва про визнання протиправним та скасування пункту 3 Рішення Національної ради № 1 від 15.01.2015 р. «Про результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів за 31.12.2014-07.01.2015», а саме: «3. ПрАТ «Телеканал «Інтер» (ліцензія НР № 00290-м, НР-00291-м, НР № 00294-м) м. Київ, оголосити попередження», вважаючи порушеними свої законні права і інтереси.

 

2. Врегулювання взаємовідносин

 

2.1. Беручи до уваги вищевикладене, на підставі взаємних поступок та з метою закінчення судового спору по Справі шляхом примирення, ПрАТ «Телеканал «Інтер»  і надалі бере на себе зобов'язання  суворо дотримуватись ліцензійних умов, чинного законодавства України, здійснювати дієві заходи щодо контролю за редакційною політикою, змістом ефіру на предмет неможливості появи матеріалів, що розпалюють ворожнечу, принижують честь та гідність українського народу, закликають до агресивних дій щодо громадян України, та не матиме ніяких претензій до Національної ради у зв‘язку з прийняттям нею рішення, що оскаржується.

 

2.2. Національна рада бере на себе зобов'язання на найближчому засіданні, але не пізніше 9 квітня 2015 року, прийняти рішення щодо скасування санкції «попередження» оголошеної пунктом 3 Рішення Національної ради № 1 від 15.01.2015 р. «Про результати моніторингу загальнонаціональних телеканалів за 31.12.2014-07.01.2015» та не скасовувати це рішення в майбутньому.

 

 3. Інші положення

 

3.1. Текст Мирової угоди викладений українською мовою в трьох оригінальних екземплярах, по одному для кожної із Сторін та для Окружного адміністративного суду м. Києва. Сторони (представники Сторін) підписують кожен аркуш даної Угоди і на підставі спільної заяви подають Мирову угоду для визнання судом.

 

3.2. Сторони Мирової угоди засвідчують та гарантують, що Мирова угода укладається ними у відповідності до власного волевиявлення. В момент укладення Мирової угоди Сторони усвідомлюють значення своїх дій і можуть керувати ними; розуміють свої права та обов'язки за Мировою угодою; представники Сторін мають необхідний обсяг повноважень на укладення цієї Мирової угоди; при укладенні Мирової угоди відсутні будь-який обман, насильство чи інше приховування фактів, які б мали істотне значення та були свідомо приховані Сторонами; Мирова угода укладається на вигідних для Сторін умовах і не є результатом впливу тяжких для Сторін обставин; Мирова угода вчиняється з наміром створення відповідних правових наслідків; у зв'язку з укладенням Мирової угоди не буде порушено прав та інтересів третіх осіб, в тому числі й держави.

 

3.3. Дана Угода вступає в силу з моменту постановлення Окружним адміністративним судом м. Києва ухвали про закриття провадження у справі № 826/1758/15 та фіксується в ухвалі адміністративного суду про закриття провадження у справі.

 

3.4. У разі невиконання умов Угоди однією із Сторін, інша Сторона має право звернутися до суду із заявою про поновлення провадження у справі.

 

3.5. Судові витрати, які понесла кожна із Сторін у зв'язку із участю у справі № 826/1758/15, кожна Сторона несе самостійно. Витрати не підлягають відшкодуванню іншою Стороною.»

 

 

Нагадаємо, 15 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила телеканалу «Інтер» попередження за всіма трьома його ліцензіями (на супутникове, цифрове та ефірне аналогове мовлення) за результатами моніторингу його ефіру в новорічну ніч. Тим же рішенням Нацрада призначила позапланові перевірки «Інтера», «1+1», ICTV, «України» і Tonis.

 

«Інтер» оскаржив рішення Нацради про санкцію, і в лютому суд на забезпечення позову зупинив дію попередження, адже влітку 2015 року очікується розгляд питання про продовження ліцензії каналу «Інтер» на аналогове ефірне мовлення в мережі УР-3.

 

18 лютого Нацрада п'ятьма голосами оголосила телеканалу «Інтер» друге попередження - за результатами позапланової перевірки каналу, призначеної після моніторингу новорічного ефіру та винесення першого попередження. При цьому Нацрада взяла до відома наявність порушень в ефірі інших телеканалів - «1+1», ICTV, «Україна» і Tonis.

 

«Інтер» одразу заявив, що вбачає в діях членів Нацради політику рейдерства влади, а також повідомив, що готує звернення до суду і до Генеральної прокуратури України щодо дій Нацради.

 

Однак 5 березня стало відомо, що «Інтер» передумав судитися і подав заяву до Нацради про скасування санкції «оголошення попередження», і Нацрада призначила відповідну перевірку. 26 березня Нацрада скасувала це попередження каналу «Інтер».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2816
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
AJ
3322 дн. тому
Це жалюгідно.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду