Законопроект, який позбавляє Комісію із захисту суспільної моралі контролюючих функцій, може бути прийнятий у січні

Законопроект, який позбавляє Комісію із захисту суспільної моралі контролюючих функцій, може бути прийнятий у січні

29 Грудня 2014
3617

Законопроект, який позбавляє Комісію із захисту суспільної моралі контролюючих функцій, може бути прийнятий у січні

3617
Законопроект, який позбавляє Комісію із захисту суспільної моралі контролюючих функцій, може бути прийнятий у січні
Законопроект, який позбавляє Комісію із захисту суспільної моралі контролюючих функцій, може бути прийнятий у січні

Заєстрований у Верховній Раді 26 грудня законопроект  № 1647 «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», внесений народним депутатом, першим заступником голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольгою Черваковою, може бути поставлений на голосування у парламенті у другій половині січня. Про це повідомляє прес-служба фракції «Блок Петра Порошенка».

 

За повідомленням, законопроект не може бути поставлений проголосовано раніше, оскільки документ має отримати оцінку науково-експертного та юридичного управлінь ВР та парламентських комітетів.

 

Водночас, як заявила Ольга Червакова, законопроект №1647  не передбачає ліквідації Комісії із захисту суспільної моралі, а лише створює для цього необхідні передумови. «Ліквідовувати такі структури може лише Кабінет міністрів своєю постановою. Цей законопроект відкриває для цього дорогу - з Закону "Про захист суспільної моралі" вилучається весь функціонал, покладений на НЕК і всі статті, що передбачають її участь у регулюванні суспільно значущих процесів», - сказала народний депутат.

 

Як зазначено у Пояснювальній записці до законопроекту №1647,  Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) дублює функції Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення, Міністерства Внутрішніх справ та Державного агентства з питань кіно. Державний нагляд за додержанням вимог чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі здійснює також Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство юстиції, Міністерство освіти.

 

«В цих відомств достатньо не лише повноважень, а й інструментів для нагляду за додержанням законодавства у цій сфері. Ліквідація НЕКу не означатиме, що в країні настане моральний армагедон. Просто перестане існувати структура, яка в скрутний час війни поглинає від 4 до 5 мільйонів гривень на рік для того, щоб займатися проектами на кшталт роздачі "Сертифікатів щасливої родини" та іншими екзотичними забаганками», -  зазначила Ольга Червакова.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», рішення про недоцільність існування Національної Комісії з питань захисту суспільної моралі було ухвалено на першому засіданні Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики. У Пояснювальній записці пані Червакова також нагадує, що в п.п. 2.3.4. Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання визначено завдання щодо ліквідації НЕК.

 

«Таке рішення членами Комітету було ухвалене одностайно, тому я прогнозую, що ця ідея також буде підтримана сесійною залою, а потім - Кабміном. Тим більше, що Коаліційна угода, яка передбачає ліквідацію НЕК, стала невід'ємною частиною Програми діяльності уряду», - заявила нардеп.

 

Нагадаємо, рух «Стоп цензурі!» 6 червня, у переддень інаугурації звернувся до Петра Порошенка з переліком першочергових медіареформ, серед яких - ліквідація НЕК.

 

21 жовтня правозахисники, медіаексперти та громадські активісти звернулися до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та Кабінету Міністрів з проханням ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.

 

Медіаспільнота очікує від виконавчої влади виконання указу Президента України про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту моралі від 9 грудня 2010 року.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3617
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду