detector.media
29.12.2014 09:52
Законопроект, який позбавляє Комісію із захисту суспільної моралі контролюючих функцій, може бути прийнятий у січні
Законопроект, який позбавляє Комісію із захисту суспільної моралі контролюючих функцій, може бути прийнятий у січні

Заєстрований у Верховній Раді 26 грудня законопроект  № 1647 «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі" (щодо державного нагляду)», внесений народним депутатом, першим заступником голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Ольгою Черваковою, може бути поставлений на голосування у парламенті у другій половині січня. Про це повідомляє прес-служба фракції «Блок Петра Порошенка».

 

За повідомленням, законопроект не може бути поставлений проголосовано раніше, оскільки документ має отримати оцінку науково-експертного та юридичного управлінь ВР та парламентських комітетів.

 

Водночас, як заявила Ольга Червакова, законопроект №1647  не передбачає ліквідації Комісії із захисту суспільної моралі, а лише створює для цього необхідні передумови. «Ліквідовувати такі структури може лише Кабінет міністрів своєю постановою. Цей законопроект відкриває для цього дорогу - з Закону "Про захист суспільної моралі" вилучається весь функціонал, покладений на НЕК і всі статті, що передбачають її участь у регулюванні суспільно значущих процесів», - сказала народний депутат.

 

Як зазначено у Пояснювальній записці до законопроекту №1647,  Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі (НЕК) дублює функції Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, Державного комітету з питань телебачення та радіомовлення, Міністерства Внутрішніх справ та Державного агентства з питань кіно. Державний нагляд за додержанням вимог чинного законодавства у сфері захисту суспільної моралі здійснює також Міністерство культури і мистецтв України, Міністерство охорони здоров'я, Міністерство юстиції, Міністерство освіти.

 

«В цих відомств достатньо не лише повноважень, а й інструментів для нагляду за додержанням законодавства у цій сфері. Ліквідація НЕКу не означатиме, що в країні настане моральний армагедон. Просто перестане існувати структура, яка в скрутний час війни поглинає від 4 до 5 мільйонів гривень на рік для того, щоб займатися проектами на кшталт роздачі "Сертифікатів щасливої родини" та іншими екзотичними забаганками», -  зазначила Ольга Червакова.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», рішення про недоцільність існування Національної Комісії з питань захисту суспільної моралі було ухвалено на першому засіданні Комітету ВР з питань свободи слова та інформаційної політики. У Пояснювальній записці пані Червакова також нагадує, що в п.п. 2.3.4. Коаліційної угоди Верховної Ради України VIII скликання визначено завдання щодо ліквідації НЕК.

 

«Таке рішення членами Комітету було ухвалене одностайно, тому я прогнозую, що ця ідея також буде підтримана сесійною залою, а потім - Кабміном. Тим більше, що Коаліційна угода, яка передбачає ліквідацію НЕК, стала невід'ємною частиною Програми діяльності уряду», - заявила нардеп.

 

Нагадаємо, рух «Стоп цензурі!» 6 червня, у переддень інаугурації звернувся до Петра Порошенка з переліком першочергових медіареформ, серед яких - ліквідація НЕК.

 

21 жовтня правозахисники, медіаексперти та громадські активісти звернулися до прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка та Кабінету Міністрів з проханням ліквідувати Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі.

 

Медіаспільнота очікує від виконавчої влади виконання указу Президента України про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту моралі від 9 грудня 2010 року.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY