Генпрокуратура Росії визнала Олега Сенцова громадянином України – Бригинець

Генпрокуратура Росії визнала Олега Сенцова громадянином України – Бригинець

11 Листопада 2014
3674
11 Листопада 2014
12:42

Генпрокуратура Росії визнала Олега Сенцова громадянином України – Бригинець

3674
Генпрокуратура Росії визнала Олега Сенцова громадянином України – Бригинець
Генпрокуратура Росії визнала Олега Сенцова громадянином України – Бригинець

Генеральна прокуратура Російської Федерації визнала підозрюваних у тероризмі проти Росії українців Олега Сенцова (кінорежисера), Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка громадянами України. Про це йдеться у відповіді Генеральної прокуратури РФ на звернення народного депутата України Олександра Бригинця, повідомляє прес-служба нардепа.

 

Як нагадує прес-служба пана Бригінця, суд вважає всіх чотирьох арештованих громадянами Російської Федерації (мовляв тому, що вони як жителі Криму набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства), а тому відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

«Головним у цій відповіді є факт визнання Російською Федерацією наших хлопців громадянами України, маю надію, що це якось допоможе їхнім адвокатам повернути справу на користь затриманих. У всьому іншому Генеральна прокуратура фактично не розглянула і не відповіла на мої питання по суті», - обурений Олександр Бригинець.

 

Нардеп звертався до Генпрокуратури РФ із вимогою надати інформацію щодо стану здоров'я та місця перебування Олега Сенцова, Олексія Чірнія, Геннадія Афанасьєва, Олександра Кольченка; надати повну інформацію про те, хто ще з громадян України та на яких підставах був затриманий, починаючи із січня 2014 року, та утримується в пенітенціарних закладах Російської Федерації. Зокрема, пану Бригінцю відомо, що на даний момент в пенітенціарних закладах РФ незаконно утримуються також Надія Савченко (1981 р.н.) та Микола Карпюк (1964 р.н.).

 

«На жаль, прокуратура не надала повний список заарештованих українців, згадавши лише про тих, про чию долю ми і так знаємо (і то не про всіх). Хоча є підозри, що дехто із тих, кого ми вважаємо загиблими чи безвісти зниклими насправді є викраденими спецслужбами і перебувають в російському ув'язненні», - наголосив пан Бригинець.

 

У відповіді йдеться про те, що в ході проведеної перевірки, викладені факти незаконного затримання і притягнення до кримінальної відповідальності вищеназваних осіб, необґрунтованого вибору щодо них міри покарання у вигляді утримання під вартою, свого підтвердження не знайшли. Стан здоров'я арештованих дозволяє їм знаходитися в умовах слідчого ізолятора. І що підстав для застосування заходів прокурорського реагування немає.

 

«Зверніть увагу, вони не написали, що стан їхнього здоров'я задовільний чи нормальний, а зазначили, що стан здоров'я дозволяє перебувати під вартою. Здається, по російських законах навіть людину при смерті можуть тримати за ґратами. Принаймні, про таке не раз повідомлялося. Тож наші побоювання про стан здоров'я ув'язнених українців прокуратура не розвіяла», - обурений пан Бригинець.

 

Як відомо, громадяни України Олег Сенцов, Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко в травні 2014 року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) на території окупованої Російською Федерацією Автономної Республіки Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в місті Москва. Проти них порушили кримінальну справу, звинувачуючи у терористичній діяльності.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Усі матеріали слідства, що стосуються суті звинувачень, є таємницею слідства, а судовий процес у справі буде закритим. З адвокатів, що захищають затриманих, слідчі органи Російської Федерації взяли підписку про нерозголошення інформації. У зв'язку з цим, адвокати бояться розголошувати будь-які деталі кримінальної справи проти українців, остерігаючись переслідувань.

 

«Доказова база в справі про підготовку терористичних актів у Криму базується на зізнаннях Кольченка О. О., Афанасьєва Г. С. та Чірнія О. В. (Олег Сенцов свою провину визнавати відмовився), проте є підстави вважати, що дані свідчення були отримані в результаті застосування тортур по відношенню до них», - повідомляє прес-служба Олександра Бригинця.

 

«Такі висновки можна зробити на підставі того, що тортури застосовувалися щодо Олега Сенцова. За словами адвоката Дмитра Дінзе, його підзахисного катували, надівши на голову поліетиленовий пакет, яким його душили до непритомного стану. Також йому погрожували зґвалтуванням і вбивством, змушуючи зізнатися в організації вибухів, підпалах офісів, зберіганні зброї і вибухових речовин», - наголошує прес-служба народного депутата.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3674
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду