З новим «старим» Кабміном!

6 Січня 2008
10856

З новим «старим» Кабміном!

10856
Обрання Юлії Тимошенко прем’єр-міністром однаково приголомшило коаліцію і нову опозицію. Партія регіонів змагалася за вихід з інформаційній «тіні» нового уряду, «Наша Україна» приходила до тями після кадрових рішень Президента, Тимошенко приймала поздоровлення від «стратегічних партнерів» України, Віктор Ющенко взяв тайм-аут. Огляд політтехнологій у медіа за 17 – 23 грудня 2007 року.
З новим «старим» Кабміном!
Хто на «новенького»?
17 і 18 грудня пройшли на телеканалах в режимі напруженого очікування. Ніхто до останнього моменту ні міг передбачити розвитку ситуації у Верховній Раді. На користь провалу Тимошенко так й її обрання наводилися серйозні аргументи.
 
Головним каменем спотикання стало кадрове питання. «Наша Україна – Народна Самооборона» продовжувала демонструвати свою окремішність від позиції Президента України та від Секретаріату.
 
Яблоко раздора - состав правительства по квоте НУ-НС. Секретариат настаивает на своих кандидатурах, во фракции хотят других. Страсти накалились вокруг Василия Кременя - претендента на пост министра образования, в прошлом человека Леонида Кучмы, и Юрия Мельника - кандидата на кресло главы МинАПК - хозяйства работавшиего ранее в правительстве по квоте коммунистов. Но коалиционеры уверяют: каждого будут обсуждать еще раз.
 
Руслан Князевич, народный депутат Украины, фракция НУ-НС: "Спочатку питання основне - обрання прем'єра а далі вся фракція візьме перерву. Це погоджено з нашими партнерами, і по кожній кандидатурі визначатимемось по внесенні до сесійної зали. До того часу, поки не буде погоджено на фракції, жоден претендент не буде офіційно запропонований".
Інтер, Подробиці, 17.12.2007
 
У свою чергу БЮТ шукав формулу, яка дозволила б уникнути прямого конфлікту з Президентом і забезпечити обрання Тимошенко.
 
Йосип Вінський, народний депутат, заступник голови фракції БЮТ: "Визначено в нас все. Ясність по нашому пакету, а в НУ-НС ще є консультації. Ми говоримо, що будь-яка кандидатура висунута буде нами підтримана. Ми говоримо чітко, що пакетом має бути обраний уряд дві третіх від числа складу".
Інтер, Подробиці, 17.12.2007
 
Отже, глядачів намагалися переконати в тому, що внутрішні проблеми в коаліції та «НУ-НС» жодним чином не позначаться на результативності голосування за Тимошенко. Зокрема, йшлося навіть про неповне голосування за склад членів Кабміну. За запасу у 2 голоси та наявності низки явних противників лідера БЮТ у «Нашій Україні» аргументи її прихильників з обох партій виглядали непереконливими.
 
Ситуація стала майже вибухонебезпечною, коли за півгодини до голосування член «НУ-НС», екс-прем’єр Юрій Єхануров здійняв справжню інформаційну бурю своєю заявою про відмову голосувати за кандидатуру Тимошенко.
 
Юрій Єхануров, народний депутат, НУНС: "Нажаль ми не узгодили всі питання в середині фракції, і я попросив зробити перерву, оскільки я не можу голосувати за прем'єр-міністра Юлію Тимошенко, хоча я збирався голосувати. Поки не узгоджений склад уряду".
5 канал, 18.12.2007
 
Тоді ж таки в ефірі 5 каналу соратник Луценка Тарас Стецьків прокоментував вчинок Єханурова як шантаж і заявив, що це не його самостійна позиція. Події, які відбувалися після заяви показали, що справді голосування коаліції та рішення коаліції – речі, які справді контролюються ззовні та ухвалюються під тиском.
 
Найбільш популярною версією подій стало особисте втручання Президента з метою забезпечення підтримки Тимошенко. Саме Ющенку окремі телеканали приписали дзвінок на мобільний Єханурова, після якого депутат здався і проголосував за нового прем’єр-міністра.
 
Депутат Юрій Єхануров тисне на кнопку свого мікрофона, автоматичні телекамери системи Рада шукають його в залі, знаходять - його обличчя з’являється на табло і вимовляє одне слово: «За»
За неофіційною інформацією, перед голосуванням Єханурову дзвонив Президент. Про що вони говорили залишається секретом, але усі непідписанти коаліційної угоди підтримали кандидатуру Тимошенко. Останнім голосує спікер. Лічильна комісія підтверджує за Тимошенко 226 голосів.
1+1, ТСН, 18.12.2007
 
Протягом тижня ця версія підживлювалася свідченнями різних депутатів з блоку «НУ-НС». Наприклад, депутат і екс-заступник Луценка Геннадій Москаль озвучив претензії до одного з міністрів нового уряду – Юрія Мельника, того самого, який відповідав за АПК ще в урядах Єханурова та Януковича:
 
Міністри тільки почали освоюватись у своїх кабінетах, як над деякими вже загуркотіло. Керівником аграрного відомства Юрієм Мельником не задоволена "Народна самооборона".
 
Він працював в уряді Януковича на цій посаді і залишився міністром на вимогу Секретаріату Президента, заявив депутат Геннадій Москаль. Після прийняття бюджету "Народна самооборона" вимагатиме замінити його. Призначення Юрія Мельника "Самооборона" критикувала і раніше, однак проголосувала за склад Кабміну, щоб не залишати прем'єра без уряду.
ICTV, Факти, 21.12.2007
 
Найкрасномовніше підтвердження версії про формування уряду під тиском Ющенка глядачі могли почути через кілька днів в ефірі «Свободи слова» з Андрієм Куликовим. Дуже відверті слова прозвучали з вуст екс-міністра оборони Анатолія Гриценка:
 
Про голосування за Тимошенко і за уряд... Я скажу. Не було проблеми голосувати за Тимошенко...
Що стосується уряду, то тут дещо інша ситуація. Коли ми обговорювали перший раз це питання на фракції, я заявив, що я утримаюся від голосування за склад уряду. Я сказав про це публічно. І я не сприймав і не сприймаю того процедурного порядку формування уряду, коли фактично не фракція, а особисто президент і ті, з ким він радився, формували уряд. Я вважаю, що фракція так, як це записано в угоді про коаліцію, повинна нести відповідальність.
 
Але коли в день голосування я побачив, що фактично в нас 226 за прем’єра, я змінив свою позицію. І зробив це свідомо. Поясню чому. Питання йде про відповідальність і про наслідки. Коли був обраний новий прем’єр, коли Віктор Янукович склав повноваження, коли склав повноваження попередній уряд... І якби було зірвано голосування по новому складу уряду, ми мали б у країні хаос. Можливо, хтось розраховував на цей хаос. В парламенті чи за його межами. Але я своїм голосуванням за абсолютно відповідально не дав можливості реалізувати такий сценарій. Я вважаю, що це було б абсолютно безвідповідально. Тому що тоді хтось з’явився б білий і пушистий і розрулював у ручному режимі всю цю ситуацію. Абсолютно безвідповідально.
ICTV, Свобода слова, 21.12.2007
 
За великого прагнення говорити відверто, Гриценко все таки утримався від прямих звинувачень у бік Президента та його Секретаріату. Але напруга, з якою члени «НУ-НС» коментували кадрові рішення свідчить, що фракція стояла на межі розколу, який неодмінно призвів би до хаосу в парламенті і продовження політичної кризи.
 
 
Однак варто зауважити, що складність, із якою був сформований і затверджений уряд Тимошенко, грала на користь лідерки БЮТ. Провідні телеканали загострили увагу глядачі на проблемах, які залишаються у спадок уряду Тимошенко та викликах, які переслідують її, починаючи з 2005 року.
 
Таким чином, телеканали ніби «страхували» ризики для Тимошенко: готували глядача до нелегких буднів глави Кабміну, до виснажливої боротьби з олігархами та економічними обставинами. На відміну від ситуації «завищених очікувань», які супроводжували Тимошенко в перші місяці 2005 року, зараз народ заздалегідь готують до труднощів. У такій ситуації лідеру певний час буде легше апелювати до населення і утримувати довіру на однаковому рівні за відсутності суттєвих зрушень:
 
Тимошенко отримує країну з інфляцією в 15%, не ухваленим бюджетом і суворою зимою. Кожен з цих факторів, помножений на парламентську нестабільність і все ближчі президентські вибори, навряд чи додаватимуть комфортності у роботу кабінету міністрів. Втім, залишається інше питання: чи вплине можлива урядова неефективність на рейтинги його лідера?..
 
Імпортований газ від наступного року по 179-ть із половиною доларів за тисячу кубів. Інфляція б’є рекорди... І прихована, так звана "заморожена" інфляція: усі тарифи, регульовані державою (зокрема, транспортні і комунальні ) - уряд Януковича заборонив збільшувати до нового року. Відтак усі необхідні підвищення доведеться робити нового уряду. До цього додамо: зростання зовнішнього боргу, і відсутність бюджету на наступний рік. Застаріле житлово-комунальне господарство для його модернізації та реформування не зроблено практично нічого. І наостанок, проблеми так і не реформованої вугільної галузі...
 
Залишається питання, якими методами двічі прем’єр буде виконувати свої обіцянки. Ми вирішили нагадати, що залишилося в історії і від попереднього прем'єрства леді Ю...
Її уряд продукував безліч ідей, але більшість із них так і залишилися на папері.
 
У Юлію Тимошенко закохалися на Заході, але так і не прийняли в Москві...Тимошенко зажила поганої слави серед бізнесменів, через суворий ручний стиль керівництва. Спроба масової реприватизації вчасно провалилась, але надовго злякала інвесторів. Їй вдалося відсудити і наново продати лише "Криворіжсталь"...
 
Леді Ю прославилася поглядами лівішими, ніж у комуністів, і турботою про найбідніших. Проте саме в її часи сталися бензинова, цукрова та м'ясна кризи, які "з'їли" чималу частку їхніх доходів.
1+1, ТСН, 18.12.2007
 
Юлия Тимошенко получает правительство, собранное по результатам политических торгов НУ-НС и БЮТ. А в наследство достается бюджет, написанный политическими оппонентами, рекордная инфляция и очередное повышение цен на газ.
Інтер, Подробиці, 18.12.2007
 
Не обминули ЗМІ й теми наступних президентських виборів: Тимошенко однозначно позиціюється як фаворит перегонів. Водночас автори сюжетів одразу кивають на Банкову і висувають припущення, що президентські перспективи Тимошенко лише викликатимуть заздрість і протидію з боку оточення Президента. Навмисне наводиться приклад конфлікту між Ющенком та Тимошенко у 2005 році. Отже, знову закладається основа для розгортання прем’єр-міністром у випадку кризи кампанії із звинуваченням союзників у «змові» та «ударах у спину»:
 
 
Уряд переслідували і політичні скандали. Історія сумнівного диплома міністра юстиції Романа Зварича виявилася дрібницею порівняно з наступними потрясіннями. Кульмінацією стало протистояння Прем'єра з тодішнім секретарем РНБО Петром Порошенком. Корупційні викриття, які зробила Юлія Тимошенко щодо нього та декого з решти так званих "любих друзів" із найближчого оточення Віктора Ющенка, зрештою, вартували їй прем'єрського крісла.
1+1, ТСН, 18.12.2007
 
Оранжевая революция стала звездным часом леди Ю и ее трамплином на пост главы правительства... И снова - радикальные реформы: программа "Контрабанда-стоп", показательная перепродажа "Криворожстали", война с посредниками на продовольственном и топливном рынках, которая привела к мясо-молочному и бензиновому кризисам. Заседания правительства длились по 6-8 часов без перерыва, а в кабмине ходили слухи о раскладушке в премьерском кабинете, на которой якобы, часто ночевала Тимошенко. Но такое рвение не помогло: спустя 7 месяцев президент Ющенко отправил свою соратницу в отставку, обвинив в том, что ее Кабмин так и не стал единой командой, а вместо работы занимался пиаром.
 
Юлия Тимошенко, экс-премьер-министр Украины, 2005 год: Я можу вам сказати, що це були найважчі 7 місяціяв у моєму житті. Це була просто щоденна руйнація життя, роботи. Це була важка і неконструктивна співпраця.
Інтер, Подробиці, 18.12.2007
 
Сама Тимошенко радо скористалася з такого інформаційного супроводу свого повернення у владу. У своєму телезверненні до народу вона навмисне зробила сильний акцент на «зловісних» планах своїх ворогів з дискредитації нового уряду:
 
 Я не наївна людина і знаю, що справжній порядок в країні не потрібен майже нікому, крім самого народу України. І ми віддаємо собі звіт, який колосальній супротив будуть нам чинити корумповані структури, олігархічні групи, середня ланка саботуючої бюрократії, експерти і політологи, які замовлені. Якщо вони витрачали мільйони доларів на те, щоб не допустити створення демократичної коаліції та формування нового Уряду, то зараз вони кинуть мільярди для того, щоб зупинити наш Уряд і зруйнувати демократичну коаліцію. Адже вони навіть не планують ані очищатися, ані жити чесно. Добре проплачена дискредитація Уряду почнеться вже сьогодні, і я звертаюся до Вас з проханням не вірити чорній пропаганді, а разом пройти шлях очищення, розвитку та становлення прекрасної, успішної країни. Ставтеся критично до руйнівної пропаганди. Це будуть робити ті, кому ми закриємо брудні схеми для збагачення.
Інтер, Звернення прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, 20.12.2007
 
Разом із тим, Тимошенко відразу почала позиціювати свій уряд як виразника інтересів всього «українського народу» на противагу попередньому уряду. Як і в 2004 році під час президентської кампанії «помаранчевих», БЮТ нав’язує глядачу чорно-білу картинку: «Ми» – колективний образ народу та уряду Тимошенко і «Вони» – олігархи, корупціонери і казнокради. Такий поділ має одну безумовну перевагу: критика дій уряду Тимошенко одразу негативно сприймається як виступ на боці «темних сил».
 
Своїм ключовим меседжем прем’єр-міністр робить відновлення порядку в країні. Таким чином, виконання передвиборчих обіцянок ставиться в залежність від успішності антикорупційної боротьби уряду. Очевидно такий хід мав збалансувати популістські заяви про виконання всіх-всіх зобов’язань, які БЮТ взяв на себе під час виборчої кампанії.
 
Ми розпочинаємо процес очищення країни...
Інші країни світу за лічені роки наводили порядок в своєму спільному домі після війн, революцій, тотальних землетрусів та цунамі. Ми з вами не гірші і не дурніші, і теж наведемо чіткий порядок після сімнадцяти років так званих “глибоких реформ”...
Хаосу в країні більше не буде. Буде – порядок. Моя прем’єрська етика проста і зрозуміла: хто хоче працювати – буде працювати, хто хоче красти – той буде відповідати. І все, альтернатив не існує.
Інтер, Звернення прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, 20.12.2007
 
Прем’єр-міністр не цурається прямих погроз на адресу своїх опонентів – керівників попереднього уряду. Однак Тимошенко вже не вживає прямих висловів, які дозволили б звинуватити її у радикалізмі:
 
Ми прийшли не для того, щоб жалітися, а для того, щоб піднімати країну, взяти відповідальність на себе і не ховатися від викликів. ... це зовсім не означає, що ми проголошуємо велику і абсолютну амністію всім порушникам закону. Так не буде!
 
Буквально з першого дня роботи нового Кабінету міністрів ми розпочали Всеукраїнську Антикорупційну Експертизу – ревізію сумнівних операцій колишньої влади. Ми повинні чітко знати, що вони встигли накоїти. І я гарантую, що ми перевіримо кожну витрачену копійку, кожен тендер, кожну ліцензію і кожен незаконний акт приватизації. Нехай ніхто не сумнівається – за всі темні, незаконні справи доведеться відповідати.
Інтер, Звернення прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, 20.12.2007
 
Водночас, Тимошенко робить реверанс у бік опозиції, не конкретизуючи, кого вона має на увазі. Очевидно, БЮТ потрібна «опозиція», яка могла б при нагоді вказувати на прорахунки ставлеників Секретаріату Президента, за дії яких Тимошенко не хотіла б нести відповідальності:
 
Всі міністри та чиновники, яки зараз прийшли до влади разом з нами, теж мусять знати, що кожне їхнє рішення також буде проходити антикорупційну експертизу ... Сподіваюся, що у цьому контролі за демократичною владою нам щиро допоможе опозиція. А ми, як влада, дамо опозиції для цього контролю та дій найширші повноваження.
Інтер, Звернення прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, 20.12.2007
 
Одним із найвразливіших місць уряду і коаліції є брак довіри та політична конкуренція між Президентом та прем’єр-міністром. Тимошенко одразу у притаманному їй стилі почала заперечувати наявність суперечностей у коаліції, роблячи акцент на єдності з Президентом:
 
Коли я говорю “Ми зробимо, Ми виконаємо, Ми наведемо порядок” – я маю на увазі повну єдність Президента України, Уряду та демократичної коаліції у Верховній Раді. Єдність, яку я нікому не дам зруйнувати.
Інтер, Звернення прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко, 20.12.2007
 
На рейтинг Тимошенко зіграли й поздоровлення з боку посадовців Росії, США та ЄС. Зокрема, представник російського МЗС (перший заступник міністра Андрій Денисов) заявив про готовність працювати з Тимошенко і висловив сподівання на конструктивний діалог. Невисокий статус спікера мав підкреслити справжнє, неприхильне ставлення Кремля до подій в Україні. Не менш абстрактно, хоч і емоційно, відреагував посол Черномирдін. На питання чи не злякається призначення Тимошенко російський бізнес. Посол відповів: «вона, по-моєму, на опудало не схожа. Ми із нею уже працювали, і будемо працювати далі».
 
Тимошенко не залишилася у боргу перед Кремлем і так само жорстко відреагувала на таку оцінку:
 
Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко ініціюватиме переговори з Росією з газових питань. За її словами, всі газові питання будуть детально вивчені, в тому числі й всі газові угоди, “які поки що залишалися таємницею”.
 
“Нам доведеться підняти весь масив документів, розібратися із ситуацією, і ми, безумовно, будемо ініціювати зустріч з нашими російськими колегами для того, щоб з’ясувати всі питання, які стосуються забезпечення України природним газом, а також здійснення такої функції як транзит природного газу через територію України”, - наголосила Ю.Тимошенко.
 
При цьому прем’єр підкреслила, що її позиція стосовно існування посередників на газовому ринку залишається незмінною. “Посередників на газовому ринку бути не може. Є НАК “Нафтогаз України”, який ми повернемо до нормального фінансового стану, зупинивши всі процедури банкрутства”, - сказала вона. Вона підкреслила, що її уряд вестиме переговори з російською стороною саме з цієї позиції.
УНІАН, 18.12.2007
 
На Заході ж Тимошенко, навпаки, чекали офіційні привітання з тріумфом. 18 числа її поздоровив Верховний комісар ЄС з питань спільної зовнішньої та безпекової політики Хав’єр Солана. 21 числа у телефонній розмові Тимошенко привітав віце-президент США Дік Чейні.
 
У свою чергу, прем’єр-міністр не забарилася з меседжами, на які чекали в Брюсселі. Тимошенко торкнулася питання стабільності поставок газу до Європи. Показово, що прес-служба прем’єра уникла поширення розгорнутої інформації про спілкування з віце-президентом США. Швидше за все, Тимошенко постарається уникнути помилки Президента та звинувачень у проамериканській позиції:
 
Україна не зірве жодної домовленості щодо транзиту газу. Про це заявила прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко сьогодні на брифінгу.
 
Вона пообіцяла, що Україна як транзитер природного газу буде виконувати свої зобов’язання і щодо обсягів, і щодо термінів.
 
“Я думаю, що країни Європейського Союзу будуть мати Україну як надійного партнера”, - наголосила вона.
УНІАН, 18.12.2007
 
 
Досить вдалим із точки зору політтехнологій можна вважати першу робочу поїздку нового прем’єр-міністра. Навіть із скупих фрагментів інформаційних повідомлень видно, що цей візит на Донбас був суттєвим кроком у подоланні традиційного в цьому краї сприйняття Тимошенко в «образі ворога».
 
(23.12.2007)
 
Прем`єр-міністр України Юлія Тимошенко  підкреслює, що шахти в Україні закривати не можна.
 
«Держава закрила стільки шахт, що рубати з плеча більше не можна», - акцентувала прем`єр-міністр.
 
За її словами, «руйнувати шахти ми не маємо права». «Нам, навпаки, потрібно, щоб вони процвітали, і щоб їхня робота ставала ефективнішою», - уточнила Юлія Тимошенко.
 
 
 
На зустрічі прем`єр-міністра Юлії Тимошенко з трудовим колективом шахти ім. Засядька в Донецьку чоловіків, які сиділи в залі, попросили встати. Таке зауваження виходило від генерального директора шахти ім. Засядька Юхима Звягільського, повідомляє кореспондент Острова.
 
«Ви ж чоловіки – коли входить прем`єр-міністр, треба вставати», – сказав Звягільський.
 
На цьому Тимошенко перебила його, заявивши, що «влада так мало зробила для людей, що вони мають право перед нею не вставати», чим спровокувала аплодисменти присутніх.
 
 
Тимошенко заявляє про безрезультативну роботу попередньої Урядової комісії з ліквідації наслідків аварії на шахті ім. Засядька в Донецьку.
 
«Я ознайомилася з актом про цю трагедію і нічого там не прочитала. Як такого акту, в якому мають бути виявлені всі причини трагедії, не існує», - сказала Тимошенко.
 
На її думку, в акті комісії викладено лише фактаж про аварію на шахті. «Жоден міністр або чиновник не зможе вам повернути ваших близьких або полегшити вашу душу. Але я знаю, чого ви хочете: щоб жоден чиновник не ухилився від відповідальності», - додала вона.
 
Прем`єр-міністр також вважає, що у вугільній галузі України існує хаос. «Створена така система, яка вичавлює з шахтаря все, що можна вичавити, і не захищає», - пояснила глава уряду.
 
Юлія Тимошенко зазначила, що має намір взяти під особистий контроль ситуацію у вугільній галузі.
 
Глава уряду також повідомила, що, за оцінками фахівців, аварія на шахті ім. О.Засядька сталася в результаті збільшення в три рази інтенсивності виробництва. «Як наслідок, не вироблялася додаткова дегазація, і підвищена інтенсивність праці не дозволяла здійснювати додаткове очищення від пилу», - сказала Юлія Тимошенко.
 
Спочатку планувалося, що зустріч прем`єра з родичами загиблих шахтарів проходитиме без участі журналістів. Водночас, прем`єр-міністр, увійшовши до залу, звернулася до родичів з питанням, чи хочуть вони, щоб зустріч проходила у присутності ЗМІ. Сім`ї загиблих шахтарів висловилися за присутність журналістів, після чого всі представники ЗМІ зайшли в зал, де проходить зустріч.
 
«Ми створимо нову державну комісію, яка проаналізує попередні акти і абсолютно об`єктивно спробує розібратися з причинами і, найголовніше, визначити людей, які винні в цій трагедії», - сказала Юлія Тимошенко.
 
Прем`єр-міністр вважає неприпустимим, щоб «така безвідповідальність та ігнорування законів перетворювалися на норму». «Якщо такі люди будуть визначені, то вони обов`язково нестимуть відповідальність, передбачену законом», - зазначила вона.
 
«Ми маємо намір реально і адектватно встановити винних», - підкреслила Юлія Тимошенко.
 
Міністерство праці і соціальної політики України проведе оцінку компенсацій і необхідної допомоги, що виплачено сім`ям загиблих гірників на шахті ім. Засядька в Донецьку.
 
 
«Ми створимо спеціальну групу від Міністерства праці і соціальної політики з питань соціального захисту і пенсій. Ми перевіримо виплати, які були обнародувані: які зроблено і які ще треба зробити», - сказала Юлія Тимошенко.
 
Прем`єр-міністр вважає, що витрачання коштів з добродійного фонду має здійснюватися з урахуванням побажань сімей загиблих
 
 
«Регіони»: опозиція, що шукає чорну кішку в темній кімнаті
Команда Віктора Януковича так і не змогла психологічно підготуватися до втрати влади. Вони не змогли вигадати нічого кращого, ніж пригадати події 2005 року. Вкупі з позицією телеканалів, висвітленою вище, «регіонали» фактично зіграли на користь Тимошенко:
 
До керівництва в країні знову прийшла помаранчева команда. Це вже було в 2005 році і ми з вами добре пам`ятаємо, чим це закінчилося для України. Тоді помаранчеві переслідували своїх політичних опонентів, розвалили економіку, затіяли переділ власності - розпочали реприватизацію, зруйнували довіру інвесторів, заплямували себе корупцією та кумівством.
 
Тож від сьогодні народ України мусить, і я це кажу із жалем, бути готовим до нових випробувань – кризами, політичними інтригами та сварами всередині помаранчевої команди, яка продовжує боротьбу за владу між верхівками внутрікоаліційних угруповань.
 
Народ України має знати, що, на превеликий жаль, громадяни не зможуть розраховувати на покращення життя. Адже щедрі обіцянки, якими його так рясно обдаровували нинішні "коаліціянти-227", не будуть виконані ніколи
УНІАН, звернення Віктора Януковича до українського народу, 18.12.2007

Ще гірше й те, що Янукович сам визнав свою безпорадність перед поверненням у владу Тимошенко:
 
У них вже зараз точиться війна за посади та привілеї, за право диктувати свою волю всім громадянам України. Я переконаний, це – дорога в нікуди. Але, на жаль, і цей шлях народ України мусить пройти.
УНІАН, звернення Віктора Януковича до українського народу, 18.12.2007
 
Цю помилку Віктору Януковичу довелося особисто виправляти в інтерв’ю «Інтеру»:
 
Ми піднімаємо рівень опозиції і фактично створюємо механізм контролю діючої влади. Наші дії будуть залежати багато в чому від того, як буде діяти уряд разом з президентом і разом з тією коаліцією, яка сформована в парламенті. Якщо їх дії будуть деструктивними, якщо вони не будуть на наш погляд відповідати інтересам країни і народу - ми будемо діяти жорстко.
Інтер, Подробиці Тижня, ексклюзивне інтерв’ю Віктора Януковича, 23.12.2007
 
Однак на просте запитання журналіста, які саме заходи використовуватиме Партія регіонів, Янукович відповів украй нечітко:
 
Ну, заходи, які передбачені законом. Ви знаєте, що ми законослухняні люди, але недавно почув таку репліку, до речі від своїх друзів. Кажуть... мені кажуть - ви намагаєтесь грати шахами з вашими опонентами, а ваші опоненти беруть дошку з під цих шахів і б'ють вас по голові. Тому безумовно ми на це звернемо увагу, і ми вважаємо, що будь-які радикальні дії - вони ніколи пішли на користь державі. Ми завжди були проти радикальних дій. А що стосується жорстких дій, передбачених в законі.
 
Сенічкін: Акції протесту будуть?
 
Янукович: Безумовно, це можливі і акції і все що завгодно.
 
Якщо Тимошенко відзначилася дуже чіткими меседжами щодо своїх наступних дій та виконання обіцянок, у Януковича практично не знайшлося слів, щоб описати, який «чудовий уряд» був знищений «помаранчевими авантюристами». Все, про що міг сказати екс-прем’єр, так це про загадковий «серйозний потенціал». Виглядало це вкрай непереконливо на фоні звернення Юлії Тимошенко:
 
Що стосується результатів, економічних результатів роботи, ми вважаємо, що ми як лідери коаліції, яку ми очолювали - ми отримали результати. Ми не можемо бути задоволеними результатами своєї роботи до кінця, але я вважаю, що ми в черговий раз зробили перевірку своїх сил і ми побачили, що в нас є дуже серйозний потенціал, і цей потенціал здатний працювати ефективно на країну і ми це побачили.
Інтер, Подробиці Тижня, ексклюзивне інтерв’ю Віктора Януковича, 23.12.2007
 
 
Показова і промовиста риса перших опозиційних «філіппік»: Янукович продовжував уникати критики Президента. Вістря інформаційних атак «регіоналів» було спрямоване виключно проти Тимошенко та коаліції. Зокрема, не було сказано жодного слова про роль Президента у розпуску парламенту. Замість жорсткої оцінки «антиконституційних дій Президента», що неодноразово використовувалося в квітні-травні, було навмисне вжите слово «моніторить», не зрозуміле 90% електорату Януковича:
 
У 2007-му році ми працювали нормально три місяці - січень, лютий і березень. Фактично з квітня місяця - от я умовно це писав - це чорні дні не тільки для партії регіонів, я вважаю і для всієї країни коли була нестабільна політична ситуація і ми жили в таких умовах...
Незважаючи на те, що фактично з квітня місяця минулого року нам не давали працювати і ми працювали в такій блокаді - не працює парламент, президент постійно моніторить дії уряду і відміняє ті чи інші постанови.
Інтер, Подробиці Тижня, ексклюзивне інтерв’ю В.Януковича, 23.12.2007
 
Загалом, «регіонали», не маючи чіткої стратегії опозиційної діяльності та «фішок» від тіньового уряду, використовували старі заготовки про «політичні репресії» та гоніння прихильників Януковича в органах державної влади. Проте напередодні Нового року та Різдвяних свят подібні заклики видається малоефективним. До другої половини січня глядач точно про них забуде:
 
Єдина тема, яка на короткий час привернула увагу телебачення до Партії регіонів, - формування «тіньового уряду». Однак принцип розподілу посад у «тіні» продемонстрував, що Партія регіонів не зробила висновків зі свого програшу. Янукович залишив три вакансії для можливих союзників. Не дивно, що така «щедра» пропозиція не привабила комуністів та литвинівців.
 
Серед інформаційних прорахунків «регіоналів» варто відзначити незрозумілу кволість, з якою розвивалася теза про самостійну участь Тимошенко у президентських виборах і конфлікт, який буде:
 
Юлия Тимошенко начала президентскую кампанию, де-факто, потому что вы заявляете о единстве и об общей программе, а она в своём выступлении говорит о том, что программа Кабинета Министров – это её программа «Украинский прорыв».
Олена Лукаш, Інтер, Свобода Савіка Шустера, 21.12.2007
 
Очевидним інформаційним промахом «регіоналів» стала провокація зі спробою визнання коаліції такою, що перестала існувати після складення мандатів депутатами-міністрами. Вимогу також озвучила Олена Лукаш. Проте цю ініціативу згодом заблокував сам Янукович. Швидше за все, «регіонали» вирішили не випробовувати нерви Президента, який має право ініціювати відставки членів ЦВК, які спробували б заблокувати швидке поповнення лав коаліції. З іншого боку, «регіонали» відчули, що комуністи та литвинівці не готові грати роль пішаків у їхній грі, тим більше, якщо Тимошенко готова йти назустріч їхнім пропозиціям в обмін на лояльне голосування:
 
Еще вчера у коалиции было большинство, а уже сегодня его формально нет. Ведь из 226 парламентариев 14 перешли на работу в правительство. Места вакантны, пока ЦИК не зарегистрирует новых депутатов.
 
Но чтобы Центризбирком зарегистрировал стоящих в очереди кандидатов, по закону нужно время. За него и торговались коалиционеры. Договорились на вторник. Но когда начали голосовать - регионалы с коммунистами опять не нажали на кнопки.
 
Если бы не голоса фракции Литвина, парламентариям пришлось бы работать в Раде без необходимых для принятия законов 226-ти голосов. Лидер одноименной фракции говорит - ни к кому не примыкал.
 
Владимир Литвин, народный депутат Украины, лидер фракции "Блок Литвина":
 
"Я чітко задекларував свою позицію: якщо ми виконаєм пропозицію щодо позбавлення, ми чітко виконаємо позицію щодо перерви. Ми виконали обіцянку".
Інтер, Подробиці, 19.12.2007
 
Вчасно виявлену литвинівцями принциповість і вірність узгодженим домовленостям можна розцінювати, як вдалий крок у конкурентному змаганні малих парламентських фракцій за прихильність з боку нового демкоаліційного уряду. Натомість, фракція КПУ, в якої шанси налагодити конструктивну співпрацю з урядом Тимошенко у вирішенні «конкретних питань» натикаються на серйозні ідеологічні бар’єри та електоральні зобов’язання поки що вирішили балансувати між поміркованістю та відвертою опозиційністю.
 
Фракціям, які не увійшли до складу “помаранчевої” коаліції, необхідно координувати свої дії. Про це сьогодні в інтерв’ю журналістам заявив лідер КПУ Петро Симоненко, повідомляє сайт Компартії.
 
“Я переконаний, що фракції, які не увійшли до “помаранчевої” коаліції, повинні координувати свої дії. Іншого шляху просто немає”, - сказав лідер українських комуністів.
 
Петро Симоненко також повідомив, що фракція КПУ наполягатиме на призначенні на посаду першого заступника голови Верховної Ради народного депутата Адама Мартинюка.
 
Таким чином, КПУ вирішило не поступатися кандидатурою Адама Мартинюка на посаду першого віце-спікера на користь Раїси Богатирьової, хоча ще тиждень тому відповідна домовленість - посада віце-спікера в обмін на голів трьох комітетів - була майже досягнута:
 
Петро Симоненко також повідомив, що фракція КПУ наполягатиме на призначенні на посаду першого заступника голови Верховної Ради народного депутата Адама Мартинюка. “Вчора на засіданні Президії Центрального Комітету партії ми ухвалили відповідне політичне рішення, а отже, на посаду першого віце-спікера ми вноситимемо кандидатуру Адама Мартинюка”, - наголосив Петро Симоненко.
УНІАН, 18.12.2007
 
 
Президент: невдалі сюжети з благодійництвом та відповіддю Путіна
Протягом тижня Президента практично не було видно на політичній арені. Віктор Ющенко успішно діяв за лаштунками: 13 з 24 членів нового Кабміну були його ставлениками або протеже членів його родини та вірних соратників – Віктора Балоги та Ігоря Тарасюка.
 
Крім того, чи не найбільшим успіхом Ющенка стала мовчазна згода Тимошенко сприяти його переобранню на другий президентський термін. Про це прямо заявив член фракції «НУ-НС» Роман Зварич, відповідаючи на запитання журналіста:
 
Скачко: У мене є конкретне запитання. Учора у виступі прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко сказала, що коаліційний уряд виконуватиме програму "Український прорив". І жодного слова про "Десять кроків назустріч людям". Це перше. Чи погоджуєтеся ви з тим, що з думкою Нестора Шуфрича, що зараз на політичній арені залишилося два кандидати в президенти? Це Юлія Тимошенко і Віктор Янукович. Проблема Віктора Януковича – це зрозуміло: синдром збитого льотчика. Але це їхня проблема. Як проблема вашої партії в плані підвищення рейтингу президента і конкурування його з Юлією Тимошенко на предмет висування його кандидатури?..
 
Зварич: Я відповім таким чином, пане Андрію: по-перше, оскільки Юлія Володимирівна де-факто взяла самовідвід – я думаю, що можна зараз про це говорити, – то залишився, з точки зору демократичних сил, Президент України Віктор Андрійович Ющенко. А щодо того, як будемо піднімати рейтинг, – я думаю, що робота цього уряду спільно із коаліцією дасть нам можливість не тільки рейтинг Президента підняти, але взагалі наш рейтинг як політичної сили. Я переконаний в тому, що люди в цьому дуже швидко переконаються.
ICTV, Свобода слова з Андрієм Куликовим, 21.12.2007
 
Серед інформаційних прорахунків Банкової варто відзначити дві теми: діалог Ющенка з Путіним та намір Ющенка започаткувати благодійництво під «патронатом Президента».
 
Взаємодія Росії і України в гуманітарній сфері є дуже важливою складовою стратегічного партнерства наших країн. І стан справ у цій сфері – наочний показник спільної динаміки двосторонніх відносин.
 
У той же час саме на цьому напрямку в нас, на жаль, останнім часом виникли істотні розбіжності. Причому «ініціатива» виходить не з Москви. Йдеться, насамперед, про своєрідне трактування українською стороною подій нашої спільної історії, героїзацію військових злочинців, які співробітничали з нацистами, розв`язану в ряді регіонів України «війну» з історичними пам`ятниками і похованнями радянських воїнів-визволителів, дискримінацію російської мови, що посилюється, діяльність, спрямовану на розкол Української православної церкви.
 
Ці недружні кроки вже затьмарюють атмосферу відносин між нашими державами. Більше того, вони можуть завдати серйозної шкоди двосторонній співпраці на різних напрямках.
УНІАН, переклад послання В.Путіна до Президента України Віктора Ющенка, оприлюдненого на офіційному сайті Президента Росії, 18.12.2007
 
Жодної реакції на ці закиди з боку Банкової не було. Якщо не вважати відповіддю репліку керівника Головної служби регіональної політики Секретаріату Олександра Старуха на запитання щодо перспективи проведення в Сіверськодонецьку з’їзду депутатів місцевих рад на захист російської мови:
 
«Ми не поділяємо їхні погляди, але не перешкоджатимемо їм», - сказав Олександр Старух, зазначивши, що Секретаріат Президента, у свою чергу, планує підготувати матеріали, які дозволять громадськості мати неоднобічну інформацію з питань, що порушуватиметься на з’їзді у Сіверськодонецьку.
УНІАН, 21.12.2007
 
Не менш дивною новиною стало призначення Президентом власної дочки головою Національної ради з питань благодійництва. Хоча більшість телеканалів обмежилися самою констатацією цього факту, можна було очікувати і прогнозувати негативну реакцію цілого ряду політичних сил та громадських організацій. Зайве говорити, що подібні речі будуть згодом використані проти Президента в ході майбутньої виборчої кампанії.
 
Петро Бурковський, Сергій Черненко, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10856
Читайте також
11.09.2008 12:02
Петро Бурковський, Сергій Черненко
26 038
21.03.2008 15:52
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
16 352
12.03.2008 18:40
Петро Бурковський, Сергій Черненко
для «Детектор медіа»
18 889
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду