5 лютого було вимкнено всі передавачі НРКУ (ОНОВЛЕНО)

6 Лютого 2013
8143
6 Лютого 2013
13:53

5 лютого було вимкнено всі передавачі НРКУ (ОНОВЛЕНО)

8143
Голова Держкомтелерадіо заперечує, що це сталося через заборгованість
5 лютого було вимкнено всі передавачі НРКУ (ОНОВЛЕНО)

5 лютого припинили мовлення УКХ-передавачі усіх трьох каналів Національної радіокомпанії України. Про це під час засідання Національної ради з питань телебачення і радіомовлення повідомили представники Івано-Франківської та Черкаської ОДТРК.

 

За їхніми словами, Концерн РРТ вимкнув передавачі на прохання самої радіокомпанії. Це зумовлено нестачею фінансування і заборгованістю НРКУ перед КРРТ. І через це тепер під питанням опинилося мовлення державних регіональних телерадіокомпаній, які поділяють частоти з НРКУ, оскільки періодичне вимкнення і увімкнення передавачів на ті відрізки часу, протягом яких мають мовити ОДТРК, - економічно невигідно.

 

Голова Держкомтелерадіо Олександр Курдінович у коментарі «Детектор медіа» заперечив інформацію про відключення НРКУ у зв'язку із заборгованістю. За його словами, радіоканали НРКУ не мали змоги мовити лише в кількох регіонах з технічних причин.

 

«Це пов'язано з модернізацією "Укртелекому" («Укртелеком» є оператором проводової мережі, а не ефірної. - ТК), у межах якої НРКУ відходить від УКХ і переходить на супутниковий прийом. У процесі переходу відбулись усі ці збої. "Укртелеком" має все владнати», - сказав пан Курдінович.

 

Наразі програми НРКУ доступні слухачам в онлайн-трансляції на сайті, через супутник та в проводовій мережі.

 

(Доповнено)

 

Генеральний директор НРКУ Тарас Аврахов у коментарі «Детектор медіа» підтвердив інформацію про відключення усіх УКХ-передавачів з ініціативи радіокомпанії. Однак, за його словами, це відбулось не через заборгованість перед концерном.

 

«Припинення мовлення відбулось через відсутність коштів. Держкомтелерадіо  довів до нас цифру на трансляцію ефірного мовлення каналів на цей рік. Ця цифра щонайменше у декілька разів відрізняється від тієї цифри, яку ми мали минулого року. І  цих коштів вистачає лише на декілька FM-передавачів. Для нас це документ до виконання, тому, порадившись, ми вибрали з усього ефірного ресурсу найбільш цінне, і всі фінансові зусилля спрямували туди», - сказав пан Аврахов.

 

Він додав, що НРКУ має FM-мовлення лише в трьох обласних центрах, оскільки «Нацрада з питань телебачення та радіомовлення за весь час свого існування, вирішуючи питання на користь комерційних мовників, не спромоглась виділити частотний ресурс для НРКУ».

 

Разом з тим у НРКУ виявилися ще й проблеми з дротовим (проводовим) мовленням. За словами пана Аврахова, вони технічного характеру, і провайдер «Укртелеком» запевнив НРКУ, що найближчим часом ліквідує їх.

 

Нагадаємо, наприкінці січня Колегія Державного комітету телебачення і радіомовлення  України затвердила план оптимізації та забезпечення ефективної роботи державних телерадіокомпаній на 2013 рік. Через зменшення фінансування з Держбюджету НТКУ, НРКУ і ОДРТК повинні будуть реалізувати плати оптимізації витрат, що призведе до скорочення співробітників на 10-18% та до оптимізації мереж мовлення.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8143
Коментарі
16
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бувший слухач
4097 дн. тому
Горіти цій владі у пеклі... Будьте ви прокляті, "кровосіси" українського народу.
newpruten
4098 дн. тому
Теперь только Анатолий Николаевич сможет помочь. Верните Иванова взад...
Cherkasy
4098 дн. тому
Держава яка закриває рота власним ЗМІ - безпрецедентний випадок в історії світового радіомовлення! Для кого тепер працюватиме колектив НРКУ? Може для конаючої проводової чи для "чисельної" інтернет-мережі?
слухач
4098 дн. тому
У роки війни радіо говорило. Нині - мовчить. Україна гине!
newpruten
4098 дн. тому
Пропоную всім бомжам познімати проволоку із повітряних ліній та здати баригам. Обкласти їх усіх податками, зібрані кошти направити НРКУ для впровадження самого новітнього цифрового формату DRM 00...
bigxsat
4098 дн. тому
Панове - Перший канал укр. радіо - це питання нацбезпеки ! це питання громадянської оборони ! Там що ? - з глузду з'їхали ? (
Степан
4098 дн. тому
Які три регіони.Не мовить радіо по усій території України.Чернігів мовчить. За таке на палю саджати треба
bigxsat
4098 дн. тому
Поверніть нам українське радіо в ефір ! НЕГАЙНО!
Іван
4098 дн. тому
Шановний (-на) Санні! Проста проблема "оплата рахунку" стає нерозв`язною за одінєї, але вельми прикрої обставини - відсутності бабла. Ви щось чули про катастрофічне скорочення фінансування для державних радіо та ТБ?
avalon
4098 дн. тому
Включи радио нам гад! У нас кроме радио ничего не ловит Курдиновичи всякие там с секретаршами-оплатитемсчет !!!!!
vfy
4098 дн. тому
Все уже украдено до нас!гыгыггы
санни
4098 дн. тому
Интересно,а куда он девал бабульки ?Это что -все пошло как в песок- Смешно просто,как такие должности занимают люди,не способные справиться с такой простой проблемой как оплатить счет.И вообще как можно допустить такое,что сразу три региона остались без стратегического объекта-а вдруг там нужно было бы сделать срочное объявление МЧС в это время.Ураган там или резкие снегопады....Кошмар короче.
Радіослухач
4098 дн. тому
Курдинович повісив локшину на вуха дівчаткам з Телекритики, а вони цю локшину і ретранслюють. Ну до чого тут Укртелеком? З Укртелекомом пов'язане лише проводове мовлення. Яке дійсно зараз відсутнє в окремих населених пунктах - там, де сигнал брали з УКХ ефіру. Але ж саме мовлення НРКУ в УКХ ефірі з Укртелекомом не пов'язане жодним чином! Тому працівники Променя на своєму сайті швидше за все написали правду: скінчилися вибори, скінчилися гроші, вимкнули передавачі. А журналістам Телекритики радив би бути професійнішими і вивчати матчастину перш ніж ставити питання Курдиновичам.
Euj
4098 дн. тому
Похоже,что контору решили растащить уже окончательно.Так растащить,чтоб не иместь возможности людям слушать даже радио-это вообще за гранью понимания.
Вічний_Жид
4098 дн. тому
В это же время на странице УР в ВК....: УКРАЇНСЬКЕ РАДІО (НРКУ) "Досі не знайшли у своєму радіоприймачі Українське радіо? Тепер у Вас шансів на це стало ще менше! Сьогодні об 11:00 на території Україїни припинили мовлення УКХ-передавачі усіх трьох каналів НРКУ із-за проблем з фінансуванням. Слухайте Українське радіо по онлайн-трансляції на сайті НРКУ, по супутниковому мовленню, та традиційно по трьом каналам проводового мовлення." Радіо "Промінь" "ШАНОВНІ РАДІОСЛУХАЧІ, ПОВІДОМЛЯЄМО: У зв`язку з недостатнім державним фінансуванням радіо "Промінь" сьогодні з 11.00 припинило мовлення в УКХ діяпазоні. Слухачів, якім не байдужий такий стан речей просимо звертатися до органів виконавчої влади та представників громадських організацій. Мовлення на 2 каналі проводового мовлення буде продовжено. Також Ви можете слухати нас в мережі інтернет http://promin.fm/online"
Стас
4098 дн. тому
Ну вот.Все развалили,все поломали,уже ничего и не работает.Курдинович вообще совсем от рук отбился-пора похоже что то делать.Уже до ручки дошли совсем.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду