«Експрес» заявляє, що міліція шукала «жучки» в квартирі журналіста без належної апаратури

8 Січня 2013
6043
8 Січня 2013
13:21

«Експрес» заявляє, що міліція шукала «жучки» в квартирі журналіста без належної апаратури

6043
А у МВС не розуміють, чому журналіст не хоче надати знайдений пристрій
«Експрес» заявляє, що міліція шукала «жучки» в квартирі журналіста без належної апаратури

Редакція газети «Експрес» заявляє, що 7 січня  з 17.20 до 00.00 у квартирі журналіста видання Тараса Зозулінського проводились слідчі дії. Про це йдеться на сайті видання.

 

Слідчо-оперативна група разом із спеціалістами НДЕКЦ шукали у квартирі пристрої для прослуховування. Керував процесом особисто слідчий Галицького РВ міліції В.Медвідь.

 

Газета «Експрес» звертає увагу, що «спеціалістів НДЕКЦ не забезпечили жодним необхідним обладнанням для швидкого виявлення радіоелектронних пристроїв, огляд проводився за допомогою ліхтарика, викруток та ножа і здійснювався виключно руками».

 

«Після такого огляду квартири міліцією, я не можу стверджувати, що у приміщенні немає пристроїв для негласного зняття інформації. Я на власні очі бачив увесь процес. Огляд міліцією проводився візуально, без спеціалізованого обладнання. Тому говорити, що у квартирі журналіста немає пристроїв для негласного зняття інформації не можемо», - заявив адвокат юридичної кантори «Мицик і партнери» Петро Кравчук.

 

У Тараса Зозулінського склалось враження, що  підчас обшуку слідчі навмисне зволікали, щоб розсіяти увагу присутніх: «Адже завдання, яке перед ними стояло, за допомогою спецтехніки можна виявити за лічені хвилини. А все, що відбувалося, було більше схоже на виставу».

 

Також  журналіст наголошує, що слідчий під час  обшуку «по-дружньому» пояснив, що знайдений пристрій необхідно привезти у райвідділ, інакше буде перевернута «з ніг на голову» уся редакція газети «Експрес» і робота журналістів буде паралізована. При цьому видання наголошує, що учора у розмові з керівником відділу розслідувань газети «Експрес» Світланою Мартинець слідчий Медвідь узгодив, що представник редакції  передасть знайдений у квартирі журналіста пристрій для негласного зняття інформації після отримання слідчим відповідної санкції суду щодо вилучення цього важливого речового доказу.

 

Втім, як  розказав у коментарі «Детектор медіа», начальник ГУМВС України у Львівській області Олександр Рудик, слідчі дії у квартирі журналіста 7 січня проводили спеціально навчені люди з спеціальною апаратурою. «У квартирі не виявлено жодного підслуховуючого чи прослуховуючого пристрою. Як людина, яка працює у карному розшуку тривалий час, мене цікавить єдине питання - де був елемент живлення для цього підслуховуючого засобу? Зараз техніки можуть зробити прослуховуючий засіб будь-якого розміру, але надзвичайно маленький елемент живлення ще не придумали. На мою думку, це взагалі абсурд. До нас часто звертаються люди, які заявляють, що їх прослуховують через космос та через розетки, яких труять газом через повітряні шари», - стверджує Олександр Рудик.

 

За словами пана Рудика, представники газети «Експрес» самі наполягають, щоб міліція взяла  санкцію суду на обшук. Він наголошує, що знайдений журналістом пристрій не був наданий заявником правоохоронцям.

 

«Вони кажуть: пристрій у нас є, але беріть дозвіл суду. А пристрій вони ще навіть не принесли, ми його ще не бачили, - звертає увагу начальник ГУМВС України у Львівській області.  - Хоча згідно з новим кримінально-процесуальним кодексом власник  може надати дозвіл суду для огляду власного помешкання та огляду пристрою. Керівник відділу газети «Експрес» Світлана Мартинець каже: візьміть санкцію суду, щоб провести обшук. А  наступна публікація газети буде про те, що у редакції проведений обшук? Свідомий  громадян  має прийти з адвокатом, принести пристрій, сфотографувати, описати, надати пояснення, а не морочити нам голову - візьміть санкцію суду і проведіть у нас обшук».

 

Олександр Рудик зазначив, що заява журналіста зареєстрована у єдиному реєстрі, міліція проводить перевірку, а коли буде наданий пристрій, буде прийняте рішення щодо цієї заяви.

 

За неофіційною інформацією джерел у міліції, пристрій був виявлений у дитячому рушничку з кишеньками.

 

Нагадаємо, 7 січня, за заявою Тараса Зозулінського відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

 

Як повідомляла «Детектор медіа», напередодні, 6 січня, журналіст знайшов у своєму домашньому одязі автономний прослуховуючий пристрій. Після цього Тарас Зозулінський та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, ГУМВС України у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Управління Служби безпеки у Львівській області.

 

Увечері журналісту зателефонували представники міліції, які повідомили про свій намір провести обшук без санкції суду. При цьому слідчий зазначив, що не дозволить бути присутніми при обшуку журналістам та будь-яким «стороннім» особам. До квартири Тараса Зозулінського вирушила група журналістів газети «Експрес» та відеоператори.  

 

Близько 20-ї правоохоронці відмовилися від намірів здійснювати обшук у квартирі журналіста без санкції суду. 

 

На думку Тараса Зозулінського, намагання прослуховувань та дії міліції можуть бути пов`язані з публікацією матеріалів про наркоторгівлю, які він публікує протягом двох років. Редакція газети протягом грудня проводила журналістське розслідування на цю тему за участі Зозулінського та його колег. 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6043
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Бувалий
4161 дн. тому
Так "Експрес", його голред Починок і К в черговий раз піариться. На то він і вся його компашка великі мастаки з давніх часів. Можна було б навести приклади кількох нашумілих і канулих у безвість "акцій". А тут взагалі все так вже все шито білими нитками, розраховано на примітивів.
Ленивый
4162 дн. тому
Как бы мы не относились к милиции. В данном случае журналисты не правы. Человек заявил об обнаружении в квартире якобы прослушивающего устройства. В таком случае должна выехать опергруппа и осмотреть место происшествия, а также изъять с участием понятых и адвоката (по желанию заявителя) устройство. Если заявитель не желает выдавать устройство и допускать следователя для осмотра квартиры, просто откажут в уголовном производстве по заявлению. Все. Есть же в редакции грамотные юристы. Пусть внимательно изучат КПК.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду