Стогнія звинуватили в маніпуляції про події на виборах у Первомайську

9 Листопада 2012
8088
9 Листопада 2012
18:54

Стогнія звинуватили в маніпуляції про події на виборах у Первомайську

8088
Із сюжету в його програмі вбачається, що винними в подіях є опозиціонери
Стогнія звинуватили в маніпуляції про події на виборах у Первомайську

Програма «Надзвичайні новини» на каналі ICTV випустила маніпулятивний сюжет про події на 132-й ОВК в Первомайську Миколаївської області - про це пише блогер Вікторія Олейник на сайті «Преступности. Нет». Натомість ведучий програми Костянтин Стогній стверджує, що автори сюжету передали тільки факти і нічого більше.

 

Вікторія Олейник звертає увагу на перекручування інформації про події в Первомайську таким чином, що винними в них виявляються опозиціонери, а саме народний депутат, екс-заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль.

 

«У двохвилинному сюжеті жодного разу не згадується, що тим, що відбувається в Первомайську, керував нардеп-"регіонал" Майборода. Тоді саме він весь день просидів, караулячи сумку з протоколами в компанії із заступником начальника УМВС України в Миколаївській області Марчуком. У сюжеті ж про це - ані слова, - пише Вікторія Олейник. - Утім, як і немає відео, де "Беркут" топчеться по людях, де пускає сльозогінний газ. У сюжеті глядачу натякають, що саме Геннадій Москаль винен у тому, що "беркутівці" творили безчинства, і саме після його дій їм довелося силою штурмувати ОВК № 132. ну, а постраждали в зіткненнях більше за всіх співробітники міліції...».

 

Крім того, в сюжеті подано цитату громадянської активістки Євгенії Матейчук, яка вимагає відставки і покарання винних у подіях у Первомайську, однак не уточнюється - кого саме, не наведено точних вимог мітингувальників. «Глядача знову наштовхують на думку, що люди вимагають відставки Москаля (?!), оскільки саме він послужив причиною невдоволення городян», - додає Вікторія Олейник.

 

Автор і ведучий програми «Надзвичайні новини» на ICTV Костянтин Стогній у коментарі «Детектор медіа» стверджує, що автори сюжету передали тільки факти і нічого більше.

 

«Ми зробили десь 12 сюжетів про вибори. Мені телефонують люди і дякують за наші сюжети, зокрема, і за цей. У ньому ми показали тільки факти: народний депутат Геннадій Москаль, скориставшись депутатською недоторканістю, порушив закон - забрав сумку з протоколами. За його дії на виборчій дільниці правоохоронні органи порушили кримінальну справу. Ми про це розповіли. А якщо б усі депутати туди прийшли і зробили те саме? Це неповага до закону. Автор може писати, що хоче, але я вважаю, що це не так. Порушив би закон інший депутат, ми б також про це сказали. Ми показували сюжети з усіх проблемних ОВК, і чомусь тільки цей не сподобався», - зазначив пан Стогній.

 

Керівника «Надзвичайних новин» турбує те, що правоохоронці можуть постраждати під час виконання службових обов'язків під час виборів. «Їх б'ють по обличчю, кидають у них камінням, ми й це також показали. Можливо, я суб'єктивно ставлюсь, але вважаю: ніхто не має права порушувати закон», - сказав він.

 

Костянтин Стогній пообіцяв ще раз уважно переглянути цей сюжет, щоб «проаналізувати на майбутнє». «Але я намагаюсь мінімально втручатися в редакційну політику, щоб журналісти готували сюжет так, як вони його бачать. Ще з інтерівських часів, коли одні журналісти приходили із синіми стрічками, а інші з помаранчевими, я казав, щоб вони не були пропагандистами, а безсторонньо робили новини», - зазначив він.

 

Народний депутат Геннадій Москаль через свою прес-службу заявив «Детектор медіа», що Костянтин Стогній співпрацює з Міністерством внутрішніх справ, чим і пояснюється сюжет.

 

«Вся країна стежила за подіями в Первомайську, і тільки програма Стогнія зробила висновок, що в цих подіях винна опозиція. Тут у мене просто нема коментарів - хай за ними звернуться до побитих людей...», - сказав пан Москаль.

 

«Що стосується особи цього "журналіста", то всім відомо, що це - давно підстилка Партії регіонів, якого свого часу Могильов підібрав, для того, аби мочити опозицію. Я навіть не хочу, аби він мене вихваляв, бо його "ругань" - це найкраща похвала для справжніх міліціонерів. Ще раз повторюю: він знаходиться на утриманні Партії регіонів і МВС, і позиція останнього знайшла відображення в цьому сюжеті», - заявив депутат.

 

Геннадій Москаль не пов'язує акценти в сюжеті з позицією власника каналу ICTV. «З Пінчуком у мене нормальні стосунки. За нагоди проінформую його про кадри, що набрали... А взагалі - Стогній зробив у цьому житті максимум, щоб очорнити як Луценка, так і мене. Так що я нічому не дивуюся», - додав він.

 

Нагадаємо, ОВК № 132 - одна з тих комісій, де відбувалися надзвичайні події під час підрахунку голосів і визначення переможця парламентських виборів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8088
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
boss
4194 дн. тому
Стогний - это переодетый Пиховщик , только с лампасами на штанах.
art
4194 дн. тому
блін, ну знову стогній замовив про себе-коханого новину. ну скільки можна, тк?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду