detector.media
09.11.2012 18:54
Стогнія звинуватили в маніпуляції про події на виборах у Первомайську
Із сюжету в його програмі вбачається, що винними в подіях є опозиціонери

Програма «Надзвичайні новини» на каналі ICTV випустила маніпулятивний сюжет про події на 132-й ОВК в Первомайську Миколаївської області - про це пише блогер Вікторія Олейник на сайті «Преступности. Нет». Натомість ведучий програми Костянтин Стогній стверджує, що автори сюжету передали тільки факти і нічого більше.

 

Вікторія Олейник звертає увагу на перекручування інформації про події в Первомайську таким чином, що винними в них виявляються опозиціонери, а саме народний депутат, екс-заступник міністра внутрішніх справ Геннадій Москаль.

 

«У двохвилинному сюжеті жодного разу не згадується, що тим, що відбувається в Первомайську, керував нардеп-"регіонал" Майборода. Тоді саме він весь день просидів, караулячи сумку з протоколами в компанії із заступником начальника УМВС України в Миколаївській області Марчуком. У сюжеті ж про це - ані слова, - пише Вікторія Олейник. - Утім, як і немає відео, де "Беркут" топчеться по людях, де пускає сльозогінний газ. У сюжеті глядачу натякають, що саме Геннадій Москаль винен у тому, що "беркутівці" творили безчинства, і саме після його дій їм довелося силою штурмувати ОВК № 132. ну, а постраждали в зіткненнях більше за всіх співробітники міліції...».

 

Крім того, в сюжеті подано цитату громадянської активістки Євгенії Матейчук, яка вимагає відставки і покарання винних у подіях у Первомайську, однак не уточнюється - кого саме, не наведено точних вимог мітингувальників. «Глядача знову наштовхують на думку, що люди вимагають відставки Москаля (?!), оскільки саме він послужив причиною невдоволення городян», - додає Вікторія Олейник.

 

Автор і ведучий програми «Надзвичайні новини» на ICTV Костянтин Стогній у коментарі «Детектор медіа» стверджує, що автори сюжету передали тільки факти і нічого більше.

 

«Ми зробили десь 12 сюжетів про вибори. Мені телефонують люди і дякують за наші сюжети, зокрема, і за цей. У ньому ми показали тільки факти: народний депутат Геннадій Москаль, скориставшись депутатською недоторканістю, порушив закон - забрав сумку з протоколами. За його дії на виборчій дільниці правоохоронні органи порушили кримінальну справу. Ми про це розповіли. А якщо б усі депутати туди прийшли і зробили те саме? Це неповага до закону. Автор може писати, що хоче, але я вважаю, що це не так. Порушив би закон інший депутат, ми б також про це сказали. Ми показували сюжети з усіх проблемних ОВК, і чомусь тільки цей не сподобався», - зазначив пан Стогній.

 

Керівника «Надзвичайних новин» турбує те, що правоохоронці можуть постраждати під час виконання службових обов'язків під час виборів. «Їх б'ють по обличчю, кидають у них камінням, ми й це також показали. Можливо, я суб'єктивно ставлюсь, але вважаю: ніхто не має права порушувати закон», - сказав він.

 

Костянтин Стогній пообіцяв ще раз уважно переглянути цей сюжет, щоб «проаналізувати на майбутнє». «Але я намагаюсь мінімально втручатися в редакційну політику, щоб журналісти готували сюжет так, як вони його бачать. Ще з інтерівських часів, коли одні журналісти приходили із синіми стрічками, а інші з помаранчевими, я казав, щоб вони не були пропагандистами, а безсторонньо робили новини», - зазначив він.

 

Народний депутат Геннадій Москаль через свою прес-службу заявив «Детектор медіа», що Костянтин Стогній співпрацює з Міністерством внутрішніх справ, чим і пояснюється сюжет.

 

«Вся країна стежила за подіями в Первомайську, і тільки програма Стогнія зробила висновок, що в цих подіях винна опозиція. Тут у мене просто нема коментарів - хай за ними звернуться до побитих людей...», - сказав пан Москаль.

 

«Що стосується особи цього "журналіста", то всім відомо, що це - давно підстилка Партії регіонів, якого свого часу Могильов підібрав, для того, аби мочити опозицію. Я навіть не хочу, аби він мене вихваляв, бо його "ругань" - це найкраща похвала для справжніх міліціонерів. Ще раз повторюю: він знаходиться на утриманні Партії регіонів і МВС, і позиція останнього знайшла відображення в цьому сюжеті», - заявив депутат.

 

Геннадій Москаль не пов'язує акценти в сюжеті з позицією власника каналу ICTV. «З Пінчуком у мене нормальні стосунки. За нагоди проінформую його про кадри, що набрали... А взагалі - Стогній зробив у цьому житті максимум, щоб очорнити як Луценка, так і мене. Так що я нічому не дивуюся», - додав він.

 

Нагадаємо, ОВК № 132 - одна з тих комісій, де відбувалися надзвичайні події під час підрахунку голосів і визначення переможця парламентських виборів.

 

«Детектор медіа»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY