Фільм Лозниці здобув у Каннах FIPRESCI

26 Травня 2012
12660
26 Травня 2012
15:13

Фільм Лозниці здобув у Каннах FIPRESCI

12660
Чи здобуде «Пальмову гілку»?
Фільм Лозниці здобув у Каннах FIPRESCI

Фільм «В тумані» Сергія Лозниці завоював нагороду міжнародної федерації кінокритиків FIPRESCI Каннського кінофестивалю. Стрічка режисера, з досвідом навчання і роботи в Києві бере участь у конкурсній програмі від Росії.

 

Крім стрічки «У тумані» кінознавці відзначили «Beasts of the Southern Wild» Бена Зейтліна, представлений в програмі «Особливий погляд» та «Hold Back» з програми «Director's Fortnight».

  

За відгуками преси стрічка Лозниці, яку він представив у Каннах 25 травня, здобула схвальні оцінки журі і глядачів. 

 

Як відзначили журналісти РІА «Новости», картина є досить точною екранізацєю повісті Василя Бикова. Дія розгортаєтся у 1942-му році в окупованій німцями Білорусі. За словами режисера, сюжет історії актуальний не лише для цього історичного періоду. Головними героями 2-годинної стрічки виступають троє чоловіків. Одного з них, Сушеню, звинувачують у співпраці з окупантами. Чому він цим займається, вирушають з`ясовувати двоє партизанів. 

 

Глядачі, які зібралися на прем`єрний перегляд у головному залі Палацу фестивалів Grand Theatre Lumiere, оцінили фільм по-різному. «Режисер привіз до Канн сильну філософську драматичну картину», - зазначила у своєму блозі головний редактор Корреспондент.net Юлія Мак-Гаффі. При цьому режисера цікавили, насамперед, не батальні сцени. «Це фільм не про війну, це фільм про людей у певних обставинах. А війна присутня як простір, в якому існують люди. Що зацікавило мене у повісті Бикова – там немає прямого зіштовхування з головним ворогом. Натомість є конфронтація з мешканцями одного села, одного регіону», - сказав Сергій Лозниця про свою нову картину. 

 

Юрій Гладільщіков з РІА «Новости» зазначив, що провідною темою цієї «безумовно пацифістської» стрічки є проблема моральності. За словами журналіста, глядачі сприйняли картину з інтересом. Принаймні, під час перегляду мало хто залишив зал на 1200 місць. Завершився показ оплесками глядачів - «не бурхливими, але й не поодинокими».

 

Впливові критики Канн не пророкують стрічці «В тумані» «Пальмову гілку». За рейтингами французького журналу Le Film Francais, картина посідає 12-те місце у 20-ці конкурсних фільмів фестивалю. За попередніми оцінками, у стрічки 3 других місця і 4 третіх. Втім, кінознавці не дали роботі Сергія Лозниці і жодної низької оцінки.

 

Доки триває Каннський фестиваль, Сергій Лозниця розповів журналістам, що наступну свою стрічку присвятить трегедії у Бабиному Яру.  

 

Сергій Лозниця народився в 1964 році в Білорусі. Освіту здоьув у Києві. Тут працював науковим співробітником в Інституті кібернетики і перекладачем з японської.

 

У 1991 році вступив до ВДІКу на відділення режисури ігрового кіно (майстерня Нани Джорджадзе), однак до 2010 року знімав виключно документальні картини. Виступив режисером трьох повнометражних і шести короткометражних фільмів, що здобули призи на фестивалях у Кракові, Лейпцигу, Карлових Варах. Серед найвідоміших - «Портрет» (2002), «Блокада» (2005),  «Артіль» (2006). У 2010 році в каннському основному конкурсі показали перший ігровий фільм Лозниці, «Щастя моє». Картина здобула гран-прі кінофестивалю «Молодість», приз за найкращу режисуру на «Кінотаврі» та інші нагороди на різних фестивалях. 

 

Ексклюзивне інтерв`ю «ВідеоТеКи» з Сергієм Лозницею читайте тут. 

 

«Детектор медіа» 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12660
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду