Томенко вважає закон про парламентські вибори помірковано-реалістичним для ЗМІ

27 Грудня 2011
8806
27 Грудня 2011
18:22

Томенко вважає закон про парламентські вибори помірковано-реалістичним для ЗМІ

8806
А Шевченко не виявив у законі чітких гарантій для ЗМІ
Томенко вважає закон про парламентські вибори помірковано-реалістичним для ЗМІ

Заступник голови Верховної Ради Микола Томенко вважає закон «Про вибори народних депутатів» у частині ЗМІ помірковано-реалістичним. Про це він сказав 27 грудня під час круглого столу «Діяльність засобів масової інформації у виборчому процесі: законодавче забезпечення та практика його застосування».

 

«Я не вважаю, що цей закон ідеальний. Але й не вважаю, що він змушуватиме ЗМІ виживати. Насправді практика українських виборів показує, що ключове не закон, а інструмент виконання цього закону. Мусимо якнайшвидше створити експертні ради при Нацраді і ЦВК для того, щоб всі можливі проблеми на сьогодні переносились в експертне середовище», - зазначив пан Томенко.

 

На його думку, добре, що закон вступив в силу майже за рік, а не напередодні виборів. За його словами, у новій редакції закону розділи, які стосуються діяльності ЗМІ, радикально не змінені.

 

Пан Томенко нагадав, що минулого тижня парламент прийняв у першому читанні проект постанови про забезпечення безперешкодної діяльності ЗМІ у передвиборний період 2012 року. Він сподівається, що в січні 2012-го ця постанова буде проголосована в цілому і влада не буде використовувати перевірки для зведення рахунків із ЗМІ під час виборів.

 

На думку віце-спікера, жодних серйозних медійних реформ до парламентських виборів не відбудеться. Це стосується і створення суспільного мовлення, і роздержавлення друкованих ЗМІ тощо. Адже будь-яка влада не хоче втрачати державні ЗМІ, розглядаючи їх як ресурс. «Це може бути дискусія на громадській раді при президенті, можуть навіть законопроект ухвалити у першому читання, як зараз навчилися виходити із ситуації. Але загалом я поки що не бачу ні потенціалу у виконавчої влади, ні в парламенту приймати такі радикальні реформи», - сказав Микола Томенко.

 

Голова парламентського Комітету з питань свободи слова та інформації Андрій Шевченко вважає, що закон про вибори написаний не для журналістів, а для політичних партій. «У нас навіть назва статті звучить "Порядок використання ЗМІ", а не про створення можливостей для роботи ЗМІ під час виборів. Також в законі залишилося кілька старих проблем - це визначення агітації і політичної реклами. Зокрема, в законі йдеться, що використання партійної символіки, зображень в журналістських матеріалах буде трактуватися як політична реклама. Як тоді телевізійник може зняти сюжет про партійний з'їзд, не використовуючи партійну символіку?», - запитав пан Шевченко.

 

Також Андрій Шевченко не виявив в законі чітких гарантій для журналістів у доступі на засідання виборчих комісій, а також гарантії доступу на дільниці. «Ми пам'ятаємо факт, коли спостерігачі громадських організацій ходили на дільниці з посвідченнями журналістів, зараз у новому законі є гарантії для спостерігачів від громадських організацій, і я не виключаю парадоксальної ситуації, коли журналістам для роботи на дільницях доведеться брати посвідчення спостерігачів від громадських організацій», - зауважив Андрій Шевченко.

 

Учасники круглого, серед яких народні депутати, представники ЦВК, Держкомтелерадіо, громадських організацій та журналісти, обговорили законодавчі норми та практичні аспекти участі ЗМІ у передвиборчій агітації і висвітленні виборчого процесу в контексті нової редакції закону про парламентські вибори.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8806
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду